Μεγαλώστε ένα παιδί που δεν το βάζει κάτω

Μην το βάζεις κάτω

Στρατηγική διαπαιδαγώγησης για να πετυχαίνουν τους στόχους τους

Ποιος γονιός δεν έχει αναφωνήσει «μπορείς!», «μην τα παρατάς!», «συνέχισε!» στο μικρό του που προσπαθεί να κατακτήσει άλλη μια δεξιότητα: τα πρώτα βήματα, τη χρήση του γιογιό, το διάβασμα; Αλλά τι συμβαίνει όταν το μικρό σας απογοητεύεται εύκολα, όταν δεν μπορεί με την πρώτη να κατορθώσει κάτι; Μπορεί η ιδιοσυγκρασία να παίζει το ρόλο της αλλά όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να μην το βάζουν κάτω μέχρι να τα καταφέρουν. Άλλωστε η προσωπική επιτυχία έχει μεγαλύτερη σχέση με το κίνητρο, την πειθαρχία και την αφοσίωση στο στόχο παρά με το ταλέντο. Δείτε με ποιους τρόπους θα μεγαλώσετε ένα παιδί που δεν τα παρατάει και τόσο εύκολα!  

Χαμηλώστε τους τόνους σχετικά με την επιβράβευση. Πριν αφήσετε το παιδί σας να εθιστεί στην επιβεβαίωση, λέγοντάς του μπράβο διαρκώς ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, δοκιμάστε να το επιβραβεύετε δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια ή στις ικανότητές του και όχι στο αποτέλεσμα. Έτσι θα το βοηθήσετε να συνδέσει την επιτυχία με τη σκληρή δουλειά. Για παράδειγμα, αντί να λέτε στο μικρό σας πόσο καλό παίκτης είναι στο μπάσκετ, εστιάστε στο πόσο καλύτερος έχει γίνει με την εξάσκηση και την προπόνηση που κάνει. 

Στόχος σε …κομμάτια. Θέτοντας ένα στόχο, ο οποίος μπορεί να είναι από το διάβασμα μέχρι τη συναρμολόγηση ενός παζλ, είναι καλύτερο να το χωρίζετε σε επιμέρους στόχους ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μιας σειράς επιτυχημένων πράξεων μικρότερου μεγέθους. Για παράδειγμα, αν δεν τα καταφέρει να ξεκινήσει το παζλ, προτείνετε να ξεκινήσετε από τις γωνίες ή τα έντονα σχέδια. Έτσι ο στόχος φαντάζει πιο προσιτός και είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί αν το μικρό σας καταφέρνει να πετύχει τους μικρούς επιμέρους στόχους.

Σκαρφαλώνοντας ένα ένα σκαλί, θα ανεβείς την σκάλα!

Επαναπροσδιορίστε την αποτυχία. Ο φόβος της αποτυχίας κάνει πολλά παιδιά να μην τολμούν, επομένως πρέπει να τους εξηγήσετε πως τα πισωγυρίσματα είναι μέρος της ζωής και ότι η μόνη αποτυχία είναι το να μην προσπαθεί κανείς. Ένας τρόπος για να κάνετε το μικρό σας να μην φοβάται την αποτυχία και να προσπαθεί ξανά είναι τα βιβλία που προωθούν την προσπάθεια ή να το φέρετε σε επαφή για ένα διάστημα καθημερινά μέσα από τα παιχνίδια με την ήττα και τη νίκη.  

Καλλιεργήστε το πάθος. Το μικρό σας είναι πιθανόν να έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε κάτι, στις πεταλούδες ή τα γατάκια, στους πειρατές ή τους δεινόσαυρους. Κατακτώντας το αδύνατοΜην υποβαθμίζετε το ενδιαφέρον του αλλά προσπαθήστε να το καλλιεργήσετε περαιτέρω καθώς μπορεί να κινητοποιήσει την περιέργεια του παιδιού σας για μάθηση. Παράλληλα μπορείτε να εμπνεύσετε ένα νέο πάθος στο παιδί σας εκθέτοντάς το σε δραστηριότητες και δίνοντάς του κίνητρα μέσα από βιβλία, επισκέψεις σε θέατρο, μουσεία, δραστηριότητες για παιδιά.

Έχετε σαν βάση προηγούμενες επιτυχίες. Όταν το μικρό σας έχει πετύχει κάποιο στόχο, τείνει να έχει την ίδια αφοσίωση και επιμονή για να πετύχει και τους επόμενους. Εσείς αν το βλέπετε να δυσκολεύετε σε κάτι, π.χ. στα μαθήματα κιθάρας, δεν έχετε παρά να του θυμίσετε μετά από πόση δουλειά κατάφερε να είναι ένας καλός κολυμβητής ή να φτιάχνει πρωτότυπες ζωγραφιές.

Γίνετε το πρότυπο. Φυσικά οι πράξεις σας έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα για το παιδί σας από αυτά που λέτε. Επιτρέψτε τους, λοιπόν, να σας δουν να προσπαθείτε. Όταν κάτι πάει στραβά, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι να προστατεύσετε το μικρό σας, όμως το καλύτερο θα ήταν να του εξηγήσετε ότι είστε στενοχωρημένοι αλλά ότι δεν πρόκειται να το βάλετε κάτω. 

Μάθετε και αυτό! Ο Τόμας Έντισον θεωρείται ένας από τους παραγωγικότερους εφευρέτες της σύγχρονης εποχής. Ανάμεσα στα άλλα ευήβρε και τον λαμπτήρα πυρακτώσεως. Για να το κάνει, βέβαια, αυτό δοκίμασε 1.000.000 διαφορετικούς τρόπους. Λέγεται πως όταν τον ρώτησαν πως ένιωθε για τις 1.000.000 αποτυχημένες προσπάθειές του, είπε: «Δεν νιώθω καθόλου ότι οι προσπάθειες αυτές ήταν αποτυχημένες. Τώρα γνωρίζω 1.000.000 τρόπους με τους οποίους μια λάμπα δεν μπορεί να ανάψει!».