Πώς θα κάνετε τα αδέρφια να νιώθουν ξεχωριστά το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες
Πώς θα κάνετε το κάθε σας παιδί να νιώθει ξεχωριστό; Πώς θα καλύψετε τις διαφορετικές τους ανάγκες και πώς θα τα κάνετε να νιώσουν ότι τα αποδέχεστε για αυτό που είναι; Φυσικά δεν χρειάζεται να χωρίσετε την καρδιά σας σε δύο ή περισσότερα κομμάτια! Απλά ενστερνιστείτε μερικές από τις παρακάτω ιδέες.
Παρατηρήστε τα παιδιά σας για να διαπιστώσετε αν ανταποκρίνεστε στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ένα παιδί μαθαίνει πολύ πιο εύκολα κάτι που άπτεται στα ενδιαφέροντά του, επομένως φροντίστε η εκπαίδευσή του να περιλαμβάνει δραστηριότητες που βασίζονται σε όσα το ενδιαφέρουν.
Αναγνωρίστε τη διαφορετική προσωπικότητα και τον τρόπο που μαθαίνει καθένα από τα αυτά. Μπορεί δύο αδέρφια να έχουν μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μοιάζουν μεταξύ τους. Μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και κάποιο από αυτά να είναι εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλο μέλος της οικογένειας. Με βάση τα παραπάνω είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορετικότητα κάθε παιδιού γιατί αυτό θα σας βοηθήσει τόσο στον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε όσο και στις μεθόδους εκπαίδευσης που θα ακολουθήσετε (για παράδειγμα πώς θα του δώσετε ερεθίσματα για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σπίτι). Άλλωστε αν ένα παιδί νιώθει αποδεκτό για αυτό που είναι, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αισθάνεται ξεχωριστό.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι τα εκτιμάτε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που φαίνονται. Έτσι θα τα βοηθήσετε να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους, δίνοντάς τους θετική προσοχή, θετική πειθαρχία, εστιάζοντας στην επικοινωνία και τις λογικές επιπτώσεις και ενθαρρύνοντάς τα σε κάθε τους προσπάθεια. Έτσι θα νιώσουν ασφάλεια και αποδοχή για αυτό που πραγματικά είναι.
Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερο να απομακρύνετε από το μενού της διαπαιδαγώγησης τις διαρκείς επιβραβεύσεις αλλά και τις τιμωρίες. Όταν λέτε, λόγου χάρη, στα παιδιά σας πόσο έξυπνα και ταλαντούχα είναι, το πιθανότερο είναι να τους δημιουργήσετε το άγχος της αποτυχίας αλλά και το δισταγμό να καταπιαστούν με κάτι καινούργιο. Αντιθέτως όταν ενθαρρύνετε την προσπάθεια (για παράδειγμα «δούλεψες πολύ σκληρά για να το πετύχεις αυτό») τα βοηθάτε να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να γίνουν ανεξάρτητα χωρίς να φοβούνται την αποτυχία ή την απόρριψη.
Χρησιμοποιήστε την επικοινωνία και τις θετικές τεχνικές πειθαρχίας. Φυσικά η τιμωρία δεν έχει θέση εδώ. Εστιάστε στην επικοινωνία, συζητώντας γιατί έκανε ή όχι κάθε πράξη, αναζητώντας παράλληλα τα βαθύτερα αίτια της, και ακολουθήστε θετικές πρακτικές πειθαρχίας, όπως οι λογικές επιπτώσεις.
Υποστηρίξτε τις εξωσχολικές δραστηριότητες κάθε παιδιού. Αν για εκείνα είναι σημαντική μια εξωσχολική δραστηριότητα, φροντίστε να δώσετε το απαραίτητο βάρος και να τη θέσετε ανάμεσα στις προτεραιότητές σας.
Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με κάθε σας παιδί ξεχωριστά. Έτσι θα σας δοθεί η ευκαιρία να δεθείτε ξεχωριστά με το καθένα αλλά και να κατανοήσετε σε βάθος τις διαφορετικές τους ανάγκες.
Μην ξεχνάτε να εκφράζετε την τρυφερότητά σας και την αγάπη σας σε καθένα από τα παιδιά σας. Μπορεί να ακούγεται απλό ή αυτονόητο αλλά πόσες φορές δεν ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας να δείξουμε την αγάπη μας με μια αγκαλιά ή με μια απλή φράση στους κοντινούς μας ανθρώπους;