Μεγαλώστε ένα «επιτυχημένο» παιδί

Μεγαλώστε ένα «επιτυχημένο» παιδί

Δώστε του τα σωστά ερεθίσματα για να αναπτύξει τις μαθησιακές και γνωστικές του δεξιότητες

Για να εξασφαλίσετε ότι θα μεγαλώσετε ένα παιδί που σημειώνει επιτυχίες σε ό,τι έχει να κάνει με τη μάθηση, τη γνώση και τη δημιουργία, θα πρέπει να του δώσετε τα κατάλληλα εφόδια από πολύ νωρίς. Άλλωστε εσείς είστε οι πρώτοι του δάσκαλοι και το περιβάλλον του σπιτιού ή οι χώροι που επισκέπτεστε μαζί είναι το πρώτο του σχολείο. Και φυσικά δεν χρειάζεται να έχετε πτυχίο εκπαιδευτικού για να το δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα. Πρόκειται για απλά εφόδια που θα του φανούν, όμως, εξαιρετικά χρήσιμα στο μέλλον.

Εξάσκηση στο λεξιλόγιο. Όσο πιο πολύ του μιλάτε, τόσο περισσότερες λέξεις θα μάθει να χρησιμοποιεί. Αδράξτε, επομένως, κάθε ευκαιρία για να κουβεντιάσετε μαζί του, ακόμα και αν εκείνο σας «απαντάει» με κραυγούλες ή γέλιο.

Διαβάστε του πριν κοιμηθεί.Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του μικρού σας και να το μάθετε να αγαπήσει τα βιβλία από νωρίς είναι η ανάγνωση ενός παραμυθιού πριν τον ύπνο. Είκοσι λεπτά ανάγνωσης κάθε βράδυ είναι αρκετά για να πετύχετε τα παραπάνω. Ξεκινήστε ήδη από την βρεφική ηλικία, στην οποία μάλιστα δεν χρειάζεται να του διαβάζετε μόνο βιβλία για παιδιά αλλά και το μυθιστόρημά σας ή ποίηση ή –γιατί όχι;- την εφημερίδα που προτιμάτε ή την συνταγή που πρόκειται να ετοιμάσετε.

Αναπτύξτε τις κινητικές του δεξιότητες. Όταν τα χεράκια του μεγαλώσουν αρκετά, βοηθήστε το να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες , τουλάχιστον σε ότι αφορά τον τρόπο που κινεί τα χέρια του, τα δάχτυλά του και το πώς πιάνει ή τροποποιεί ένα αντικείμενο στην παλάμη του. Εφοδιάστε το με εύπλαστα υλικά και με υλικά απλών κατασκευών. Αυτού του είδους η εξάσκηση θα το βοηθήσει αργότερα να γράφει σωστά.

Τραγουδήστε του.Σε κάθε ευκαιρία αρχίστε το τραγούδι για να το βοηθήσετε να εξασκήσει τις ακουστικές του δεξιότητες. Τραγουδήστε του όταν το ντύνετε, όταν του κάνετε μπάνιο, όταν το αλλάζετε και φυσικά πριν το βάλετε για ύπνο.

Γίνετε το παράδειγμα.Γιατί πολύ απλά το παιδί σας από τη φύση του μιμείται τους άλλους. Αν λοιπόν σας βλέπει να διαβάζετε ή να γράφετε (ακόμα και σε λίστα τις δουλειές της επόμενης ημέρας) θα του γεννηθεί η επιθυμία να υιοθετήσει τις ίδιες πρακτικές.

Αξιοποιήστε τα ενδιαφέροντά του. Αν το μικρό σας έχει ήδη αναπτύξει κάποιο ενδιαφέρον, εκμεταλλευτείτε το και αγοράστε βιβλία ή παιχνίδια που να σχετίζονται με αυτό. Παράλληλα ενθαρρύνετε το δημιουργικό παιχνίδι, συνδέοντάς το με το θέμα που το ενδιαφέρει, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής και του γραψίματος. 

 Φτιάξτε μια γωνιά δημιουργίας. Μπορεί να είναι στο δωμάτιό του ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Εκεί θα έχει συγκεντρωμένα όλα τα υλικά του και θα μπορεί να αυτοσχεδιάζει και να δημιουργεί ελεύθερα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Γωνιές δημιουργικού παιχνιδιού».