Χτίστε μια στενή σχέση με το υιοθετημένο σας παιδί

Υιοθεσία

Τρόποι για να δεθείτε με το παιδί που έχετε υιοθετήσει και να του δώσετε τις βάσεις να αναπτυχθεί πνευματικά και συναισθηματικά.

Το δέσιμο είναι μια διαδικασία που καλλιεργείται με το χρόνο, συνεπώς ακόμα και αν το παιδί σας είναι υιοθετημένο μπορείτε να αποκτήσετε μια στενή και υγιή σχέση μαζί του, ανεξάρτητα από την ηλικία υιοθεσίας ή το παρελθόν του. Ακολουθήστε 12 απλά βήματα για να δημιουργήσετε την σχέση που προσδοκάτε.


  • Φροντίστε να είστε εκεί για το παιδί σας. Ανεξάρτητα από την ηλικία που έχει το παιδί όταν το υιοθετήσετε θα πρέπει να ανταποκριθείτε είτε λεκτικά είτε σωματικά μέσα σε 15 λεπτά όταν κλαίει ή όταν σας καλεί. Το παιδί σας χρειάζεται να νιώθει ότι όποτε σας χρειάζεται θα είστε εκεί.
  • Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού σας. Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι αντιλαμβάνεται τα γεγονότα ή τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο που τα αντιλαμβάνεστε εσείς.
  • Το παιδί σας πρέπει να βλέπει ότι εκφράζετε μια ποικιλία συναισθημάτων. Δείξτε τη χαρά σας όταν το βλέπετε και χαμογελάστε όταν του μιλάτε. Μιλήστε του για τη λύπη, αν είστε στενοχωρημένοι για κάποιο λόγο. Το μικρό σας χρειάζεται να έρθει σε επαφή με τα διάφορα συναισθήματα για να μπορεί να εκφράσει και τα δικά του. Αν έχει τις κατάλληλες λέξεις για να τα εκφράσει δεν θα χρειαστεί να τα θάψει μέσα του.

Υιοθετημένο παιδί με μητέρα

  • Μην παίρνετε προσωπικά τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Καθώς το μικρό σας μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του με λέξεις, ενδέχεται να ακούσετε ακόμα και τις φράσεις «σε μισώ» ή «δεν είσαι η πραγματική μου μητέρα». Δεν είναι ότι δεν σας αποδέχεται αλλά περισσότερο ότι εκφράζει θυμό, φόβο ή άλλα «δύσκολα» συναισθήματα, χωρίς να έχει μάθει ακόμα τον τρόπο να τα διαχειριστεί σωστά.
  • Είναι σημαντικό να δείχνετε την στοργή και το ενδιαφέρον σας τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις σας.
  • Συμπεριφερθείτε σαν να αντιδρά το μικρό σας με τον τρόπο που προσδοκάτε. Ακόμα και αν οι αντιδράσεις του δεν είναι αυτό που περιμένετε. Για παράδειγμα, εάν είναι απότομο, μην αντιδράσετε με θυμό ή απογοήτευση αλλά με αγάπη και τρυφερότητα.
  • Επιτρέψτε στο μικρό σας να αισθάνεται ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις και ότι έχει τον έλεγχο κάποιων καταστάσεων. Έτσι θα το βοηθήσετε να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του.
  • Καλλιεργήστε την οπτική επαφή. Ακόμα και αν το μικρό σας αρνείται, προσπαθήστε ακόμα και μέσω παιχνιδιού να το κοιτάτε στα μάτια.
  • Αντιδράστε θετικά και ήρεμα στα ξεσπάσματα θυμού ή στα κλαψουρίσματα. Έχετε κατά νου ότι στόχος του μικρού σας είναι να παραμείνει κοντά σας, απλά δεν έχει μάθει ακόμα να εκφράζει σωστά αυτό που νιώθει. Προσπαθήστε εσείς να μιλήσετε για τον τρόπο που ενδεχομένως νιώθει, όπως για παράδειγμα «προσπαθείς να μου πεις ότι θέλεις να μείνω μαζί σου;». Μπορείτε ακόμα να θέσετε ευγενικά κάποια όρια, όπως για παράδειγμα «το ξέρω ότι θέλεις να μείνεις στην αγκαλιά μου αλλά θέλω να μου δώσεις λίγο χώρο για να σε βλέπω καλύτερα». Ακόμα να είστε προσεκτικοί με το μικρό σας αν δεν έχει ποτέ ξεσπάσματα. Πιθανόν να μην ξέρει πώς να εκφράσει τις ανάγκες του και μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να μάθει πώς να εξωτερικεύει «δύσκολα» συναισθήματα.
  • Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα, καθώς το μικρό σας θα νιώθει καλύτερα αν ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. Φυσικά καθώς το αγγελούδι σας θα μεγαλώνει οι καθημερινές συνήθειες θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία του.
  • Φροντίστε να έχετε συχνή σωματική επαφή. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας ή από το χέρι όταν είστε έξω.
  • Όσο πιο ασφαλές αισθάνεται το παιδί σας τόσο πιο ανεξάρτητο θα γίνει μεγαλώνοντας. Όσο περισσότερο ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, τόσο λιγότερο θα αντιδρά για να τραβήξει την προσοχή σας. Έτσι η αλληλεπίδρασή σας θα γίνει βαθύτερη.