Ασκήσεις Kegel για άνδρες

Ασκήσεις Kegel για άνδρες

Οι ασκήσεις Kegel δεν είναι μόνο για τις γυναίκες!

 

Ίσως να τις έχει πάρει το αυτί σας σε συζητήσεις της συντρόφου σας με τις φίλες της ή να τις είδατε σε κάποια μεσημεριανή εκπομπή στην τηλεόραση, αυτό, όμως, που πιθανότατα δεν γνωρίζετε είναι πως οι ασκήσεις Kegel είναι βοηθητικές τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Άλλωστε, ο Dr Arnold Kegel –ο γιατρός που τις ανέπτυξε- σκόπευε στο να βρει έναν τρόπο τόνωσης και ρύθμισης της ουροδόχου κύστεως και της ουρογεννητικής οδού και για τα δύο φύλα.

Οπότε, εάν:

  • Έχετε τάση για μολύνσεις ουροδόχου κύστεως,
  • Η διάμετρος και η ισχύ των ούρων σας έχουν εξασθενίσει και τα ούρα αποβάλλονται σε σταγόνες,
  • Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον προστάτη σας,
  • Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του αναπαραγωγικού σας συστήματος,
  • Θέλετε να βελτιώσετε την σεξουαλική σας ζωή, να δυναμώσετε την στύση σας, να καθυστερήσετε την εκσπερμάτιση και να ελέγξετε καλύτερα τον οργασμό,

Τότε πρέπει να αρχίσετε αμέσωςτις ασκήσεις Kegel.

Τι είναι οι ασκήσεις Kegel

Είναι μια σειρά απλώς ασκήσεων του ηβοσπλαχνικού μυός, με στόχο την γενική επανόρθωση και ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Μέσω των συγκεκριμένων ασκήσεων επιτυγχάνεται έλεγχος, τόνωση και ενδυνάμωση και προλαμβάνετε ή μειώνεται τυχόν χαλάρωση που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, από ακράτεια ούρων έως σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ποιος μυς γυμνάζεται;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι ασκήσεις Kegel γυμνάζουν γενικά τους μύες της πυελικής χώρας αλλά, κυρίως, τον ηβοσπλαχνικό μυ. Αυτός είναι ένας μεγάλος μυς που μοιάζει με ιμάντα και ξεκινάει από το οστό της πυελικής περιοχής και φτάνει στον κόκκυγα. Για να τον νιώσετε αρκεί να σφίξετε τον πρωκτό σας. Ένας ακόμη καλός τρόποςγια να τον νιώσετε και να τον τεστάρετε είναι να αποβάλλετε τα ούρα σας με δυνατή ροή και εν μέσω της αποβολής των ούρων, να διακόψετε την ούρηση απότομα. Όταν είναι καλά γυμνασμένοςο ηβοσπλαγνικός μυς λειτουργεί σαν στρόφιγγα που κάνει την ροή των ούρων  να τρέχει ή να σταματάει αμέσως.

Πως γίνονται;

Το καλό με τις συγκεκριμένες ασκήσεις είναι πως δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη εργασία σας, να φορέσετε την φόρμα γυμναστικής σας και να πάτε στο γυμαστήριο. Μπορείτε να τις κάνετε παντού,οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Στο γραφείο, στο λεωφορείο, καθώς περιμένετε στην ουρά του supermarketκοκ.

1. Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τον μυ.

2. Κατόπιν «ρουφήξτε» την πυελική σας περιοχή και την περιοχή του πρωκτού προς τα μέσα και προς τα πάνω και παράλληλα σφίξτε τον πρωκτό σας. Μείνετε εκεί λίγο. Χαλαρώστε και ελευθερώστε την περιοχή.

3. Έπειτα ξανατραβήξτε τους μύες της περιοχής και του πρωκτού προς τα πάνω όσο πιο γρήγορα μπορείτε, μείνετε για λίγο και χαλαρώστε.

Πόσο συχνά;

Ξεκινήστε κάνοντας τις ασκήσεις σας μετά από κάθε ενούρηση. Μόλις συνηθίσετε την άσκηση ξεκινήστε κάνοντας 5 φορές την ημέρα από 10 επαναλήψεις. Σταδιακά αυξήστε τις επαναλήψεις στις 20 κάθε φορά. Μόλις η εκγύμναση σας γίνει συνήθεια μπορείτε να τις κάνετε οποτεδήποτε και οπουδήποτε, αν και πολύ βοηθητικό είναι να βάλετε μία συνθήκη, όπως «θα τις κάνω όποτε η τηλεόραση δείχνει διαφημίσεις» ή «κάθε φορά που στέκομαι σε μια ουρά».