Τι μπορεί να σκέπτεται ένας νέος μπαμπάς;
Το μωράκι σας είναι πλέον στο σπίτι και εσείς προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στην νέα καθημερινότητά. Όμως, ώρες ώρες περνούν από το μυαλό σας σκέψεις που δεν ξέρετε εάν είναι «φυσιολογικές». Ηρεμήστε! Πάμε να δούμε τις συνηθέστερες από αυτές. Ποιες είναι, γιατί σας «στοιχειώνουν» και πώς να τις αντιμετωπίσετε.
- «Δεν θα είμαστε ποτέ ξανά όπως πριν». Η διαπίστωση αυτή είναι αληθινή, αφού πράγματι η ζωή μετά το μαιευτήριο δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την παλιά. Ωστόσο, το διαφορετικό δεν σημαίνει απαραίτητα και χειρότερο. Χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι μέσα σε ένα ακατάστατο σπίτι, γεμάτο πάνες και μωρουδιακά βρίσκεται κρυμμένη η ευτυχία που θα το ολοκληρώσει και θα αναβαθμίσει την σχέση σας. Ίσως το καταλάβετε με το πρώτο χαμόγελο του μπόμπιρα, που θα κάνει την καρδιά σας να φτερουγίσει. Μέχρι τότε φροντίστε να περνάτε χρόνο ως ζευγάρι και να επιδιώκετε την ισορροπία.
- «Δεν έχει χρόνο για εμάς». Η αλήθεια είναι ότι το νεογέννητο μπορεί να απορροφήσει τόσο πολύ τη νέα μαμά που δεν είναι σπάνιο εκείνη να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τη σχέση με τον σύντροφό της. Προσπαθήστε να την κατανοήσετε και δώστε της χρόνο. Φροντίστε να επιδιώκετε την φυσική και συναισθηματική σας επαφή (με λίγα λόγια μην το παίνετε κατάκαρδα ή ως απόρριψη), ώστε να μην απομακρυνθείτε. Να θυμάστε πως εάν και οι δύο γονείς νιώθουν αγαπημένοι και ασφαλείς, θα δημιουργήσουν και το κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλώσει το παιδί τους.
- «Δεν με αφήνει ούτε να αγγίξω το παιδί». Θέλετε να βοηθήσετε αλλά αισθάνεστε αποκλεισμένος. Δεν μπορείτε να θηλάσετε, ώστε να συμμετέχετε στο εν λόγω συναισθηματικό δέσιμο, αλλά και η σύντροφός σας δεν σας αφήνει να ασχοληθείτε με το μωρό. Πάτε να το αλλάξετε μπαίνει στην μέση, θέλετε να το κάνετε μπάνιο αλλά φοβάται και δεν σας αφήνει, θέλετε να σπρώξετε το καροτσάκι αλλά δεν σας εμπιστεύεται στον δρόμο γιατί περνούν αυτοκίνητα. Μην την παρεξηγείτε! Η συμπεριφορά αυτή είναι ενστικτώδης και είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Κάθε μητέρα αισθάνεται ότι κανένας δεν μπορεί να φροντίσει και να προστατέψει το μωρό καλύτερα από την ίδια. Μιλήστε της για το πρόβλημά σας και ζητήστε της να σας επιτρέψει να εμπλακείτε.
- «Το σώμα της είναι ιερό. Δεν μπορώ να την αγγίξω». Στην ψυχολογία η παραπάνω παραδοχή σχετίζεται με το Σύνδρομο της Μαντόνα (της Παναγίας καλέ, όχι της τραγουδίστριας). Ο άνδρας συχνά νιώθει πως το σώμα της συντρόφου του, η οποία κυοφόρησε, γέννησε και τώρα τρέφει το παιδί του, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για σεξουαλική ικανοποίηση. Έτσι έχει μειωμένη λίμπιντο. Συζητήστε με ειλικρίνεια αυτό που νιώθετε, ακόμα κι αν και η ίδια η σύντροφός σας λόγω ορμονών ή κούρασης έχει πεσμένη σεξουαλική διάθεση. Μαζί μπορείτε να ξεπεράσετε το πρόβλημα ή να στραφείτε σε κάποιον ειδικό. Μην ντρέπεστε! Είναι χειρότερο να την κάνετε να νιώθει ότι δεν είναι πλέον ποθητή!
- «Δεν αισθάνομαι καλά. Νιώθε πεσμένος». Μπορεί φίλοι και συγγενείς να νομίζουν ότι πετάτε από την χαρά σας και ότι είστε ήδη ένας «χαζομπαμπάς» αλλά δεν είναι σπάνιο ένας νέος πατέρας να νιώσει ότι βυθίζεται στην κατάθλιψη για χίλιους δύο λόγους. Αν υποψιαστείτε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μιλήστε με τον σύντροφό σας ή αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών!