Θηλασμός για …μπαμπάδες

Θηλασμός για …μπαμπάδες

Τι μπορείτε να προσφέρετε και πώς να υποστηρίξετε τη σύντροφό σας την περίοδο του θηλασμού

Μπορεί η μητέρα να είναι εκείνη που προσφέρει το μητρικό γάλα στο μωρό, αλλά ο θηλασμός δεν αποτελεί μόνο δική της υπόθεση. Επομένως μπαμπάδες σηκώστε τα μανίκια σας και πιάστε δουλειά. Τι μπορείτε να κάνετε; Πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε. Για αρχή ακολουθήστε 10 προτάσεις και εμπλακείτε ενεργά στην ευεργετική – από κάθε άποψη – διαδικασία του θηλασμού.

Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας γύρω από τον θηλασμό. Είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε τη διαδικασία αλλά και το τι συμβαίνει στο σώμα και την ψυχολογία της συντρόφου σας. Είναι ένας τρόπος για να της δείξετε ότι βρίσκεστε κοντά της και την υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Έχετε έτοιμα μπουκάλια με νερό στα σημεία που συνηθίζει να θηλάζει, στα οποία να έχει εύκολα πρόσβαση. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο οργανισμός έχει μεγαλύτερες ανάγκες για υγρά για την παραγωγή του γάλακτος άρα είναι σημαντικό η σύντροφός σας να έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό, ειδικά όταν έχει στην αγκαλιά της το μωρό και προσπαθεί να το βοηθήσει να πιάσει τη θηλή. Φροντίστε ακόμα να υπάρχουν στο σπίτι θρεπτικά snacks, καθώς οι επιπλέον θερμίδες που καίει μπορεί να ξυπνήσουν το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της νύχτας.  

Φροντίστε να γνωρίζετε πού βρίσκεται κάθε αντικείμενο που τη βοηθάει στο θηλασμό και να της το παρέχετε όταν το χρειάζεται. Ο λόγος για το βοηθητικό μαξιλάρι, την κρέμα για τις θηλές, κάποιο κουβερτάκι για το μικρό κ.λπ. Φυσικά και το καλύτερο είναι να τις παρέχετε τα παραπάνω πριν καν τα ζητήσει.

Ασχοληθείτε και με το θήλαστρο. Προετοιμάστε το και καθαρίστε το μετά τη χρήση. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Αφήστε που υπάρχει οδηγός χρήσης που θα σας επιτρέψει να δοκιμάσετε και να εξασκηθείτε πριν τη χρήση.

Παρέχετε τρόπους για να την διασκεδάσετε όσο θηλάζει. Δεν εννοούμε φυσικά να στήσετε θεατρική παράσταση στο σαλόνι σας αλλά να την εφοδιάσετε με περιοδικά, το βιβλίο της, τον υπολογιστή ή ό,τι την ευχαριστεί. 

Αναλάβετε τις δουλειές του σπιτιού. Όταν δαπανά χρόνο και ενέργεια για να θηλάσει το μωρό σας είναι επόμενο πως δεν έχει κουράγιο να ασχολείται και με τις δουλειές του σπιτιού. Και αφού δεν μπορείτε να αναλάβετε το ρόλο της στη διαδικασία του θηλασμού, μπορείτε κάλλιστα να τακτοποιήσετε το σπίτι ή να αναλάβετε κάποιες από τις καθημερινές υποχρεώσεις που έχουν σχέση με το νοικοκυριό και μάλιστα χωρίς να σας το ζητήσει.

Μην ξεχνάτε να εκφράζετε την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας. Αυτή την περίοδο που ενδεχομένως νιώθει πιο συχνά κουρασμένη, έχει ανάγκη να λαμβάνει την τρυφερότητα από τον σύντροφό της.

Κάντε της μασάζ στην πλάτη και τα πόδια. Όσο πιο χαλαρή είναι τόσο πιο εύκολη και ξεκούραστη είναι η διαδικασία του θηλασμού, επομένως βάλτε στο πρόγραμμά σας το μασάζ σε πλάτη και πόδια, ειδικά στην αρχή που ίσως χρειαστεί να κάνει δοκιμές, θηλάζοντας και σε θέσεις που δεν την βολεύουν.

Κρατήστε απασχολημένο το πρωτότοκό σας ή το κατοικίδιο ζωάκι σας όσο η σύντροφός σας θηλάζει. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για να μην αποσπάται η προσοχή του μωρού αλλά ούτε και της ίδιας αν λόγου χάρη πρέπει ταυτόχρονα να θηλάζει και να ασχολείται με το νήπιο.

 

Ρωτήστε τη τι χρειάζεται. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά πολλές φορές είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς να θέσει μια ερώτηση τέτοιου τύπου. Επομένως φροντίστε να ρωτάτε συχνά. Τις περισσότερες φορές άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι ρωτήσατε, αρκεί.