Νέοι μπαμπάδες σε σύγχυση;

Πατέρας αγκαλιά με το μωρό του

Η ζωή σας θα αλλάξει ριζικά με την έλευση του μωρού σας καθώς νέες ευθύνες και προσδοκίες γεννιούνται μαζί με αυτό.

Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε την πραγματικότητα και πριν ξαφνιαστείτε από τις ψυχολογικές σας διακυμάνσεις - τη μια να αισθάνεστε την απόλυτη ευτυχία και την άλλη την απόλυτη σύγχυση – διαβάστε μερικά πράγματα που είναι πιθανόν να συμβούν. Ωστόσο, με λίγη υπομονή και θετική σκέψη όλα θα ξεπεραστούν γρήγορα. Εξάλλου η αγάπη του μικρού σας θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!

 

  1. Σύγχυση. Αν είστε ένα νέος μπαμπάς πιθανόν να έχετε έρθει αντιμέτωπος με αντιφατικά συναισθήματα. Από την μια είναι η αίσθηση της δύναμης και της υπερηφάνειας για τη νέα ζωή που ήρθε στον κόσμο και από την άλλη ένα συναίσθημα ανικανότητας όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε ή ακόμα και να καταλάβετε τις ανάγκες του μωρού σας.
  2. Νέα αγάπη; Κι όμως, μια νέα, διαφορετική μορφή αγάπης, η οποία δεν μοιάζει με καμία, γεννιέται όταν γεννιέται και το μωράκι σας.
  3. Αμφιθυμία. Μπορεί κάποια στιγμή να κοιτάξετε το μικρό σας και να συνειδητοποιήσετε ότι το πάθος που νιώθατε ακριβώς την προηγούμενη μέρα γι’ αυτό έχει αντικατασταθεί από ένα μούδιασμα και ένα κενό συναίσθημα. Αναρωτιέστε αν γνωρίζετε ή αν ενδιαφέρεστε πράγματι για αυτό το μωρό. Η αμέσως επόμενη συνηθισμένη αντίδραση είναι να σας κατακλύσουν οι ενοχές. Τα αντιφατικά αυτά συναισθήματα είναι πολύ συνηθισμένα στους μπαμπάδες και μπορεί να σας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα.
  4. Κατάθλιψη. Παρόλο που η κατάθλιψη μετά τον τοκετό συνδέεται άμεσα με τις γυναίκες, πολλοί νέοι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση μόλις γεννηθεί το μικρό τους. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, η κατάθλιψη στους μπαμπάδες δεν σχετίζεται με ορμόνες αλλά με την προσγείωση στην πραγματικότητα. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν γεμάτοι αναμονή για το νέο μέλος της οικογένειας. Όταν όμως πρέπει να συνδυάσετε εργασία, λιγότερο ύπνο καθώς θα πρέπει να φροντίζετε το μωρό και νέες ευθύνες τα πράγματα δυσκολεύουν.Πατέρας και γιος
  5. Φόβοι. Τους πρώτους μήνες της πατρότητας κυριαρχούν διάφοροι φόβοι. Ότι δεν θα μπορείτε για παράδειγμα να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των άλλων ώστε να είστε καλός πατέρας, ότι δεν θα μπορείτε να προστατέψετε την οικογένειά σας ή να της προσφέρετε αρκετά, ότι δεν ξέρετε τι να κάνετε με το μωρό σας, ότι θα είστε ακριβώς – ή όχι αρκετά καλός – σαν τον δικό σας πατέρα. Όλες οι παραπάνω σκέψεις είναι φυσιολογικές κατά τη μετάβαση στο ρόλο του πατέρα.
  6. Η σχέση με τη σύντροφό σας. Με την έλευση του μωρού, τα πάντα αλλάζουν. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η προτεραιότητα είναι το μικρό σας πλασματάκι. Αν είναι δυνατόν προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο, ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα για να μιλάτε με τη σύντροφό σας για κάτι άλλο εκτός από το μωρό.

  7. Η αλληλεπίδραση με το μωρό σας. Από τις 6 έως τις 8 εβδομάδες το μωρό σας πιθανόν να μην αλληλεπιδρά μαζί σας: λίγα χαμόγελα και σχεδόν καθόλου ανταπόκριση. Το μόνο που θα κάνει είναι να κλαίει. Μην λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας το τελευταίο για να το ερμηνεύσετε ως έλλειψη ενθουσιασμού προς το πρόσωπό σας. Αν απομακρυνθείτε το ίδιο θα κάνει και το μωρό σας, οπότε καλύτερα είναι να περιμένετε με υπομονή. Η αναμονή σίγουρα αξίζει!
  8. Θέματα συζήτησης. Αν κάποιος σας έλεγε πως μόλις κάνετε παιδί θα μιλάτε συνεχώς για το πώς τρώει το μωρό και πώς είναι το περιεχόμενο στις πάνες του θα θεωρούσατε τον εαυτό σας, το λιγότερο, γελοίο. Κι όμως σαν νέος πατέρας μιλάτε ακριβώς για αυτά τα θέματα.
  9. Καλύτερη οργάνωση. Πριν γίνετε πατέρας το μόνο που είχατε να κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι ήταν να πάρετε το πορτοφόλι, τα κλειδιά και το κινητό σας και να ελέγξετε αν οι ηλεκτρικές συσκευές είναι κλειστές. Τώρα για να πάτε στο σουπερμάρκετ με το μικρό σας χρειάζεται τέτοια οργάνωση που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ! Κι εκεί που θεωρείτε ότι όλα τα έχετε υπό έλεγχο μπορεί μια ανατροπή να σας χαλάσει τα πλάνα: μόλις βγείτε από την πόρτα να αντιληφθείτε ότι πρέπει να αλλάξετε ξανά πάνα στο μωρό σας!
  10. Μαθήματα αγάπης! Καθώς μαθαίνετε να καταλαβαίνετε και ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μικρού σας, εκείνο θα σας εκφράζει την αγάπη του με τον πιο καταπληκτικό τρόπο. Όταν σας αγκαλιάσει για πρώτη φορά ή αποκοιμηθεί στην αγκαλιά σας χαϊδεύοντας ασυναίσθητα τον ώμο σας θα νιώσετε την πραγματική ευτυχία.

Ο παραπάνω «δεκάλογος» του μέλλοντα ή του νέου πατέρα μπορεί να περιλαμβάνει κάποια «σκοτεινά» σημεία αλλά, όπως σε κάθε έκφανση της ζωής έτσι και στην πατρότητα, η γνώση είναι δύναμη. Τώρα ξέρετε πως κάθε συναίσθημα, ανησυχία, φόβος είναι φυσιολογικά και λίγο-πολύ «φωλιάζουν» στο μυαλό και στην ψυχή κάθε αρσενικού όταν αναλαμβάνει τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής του. Και ύστερα λένε πως ο στρατός σε κάνει άντρα. Αμ δε… ! Το σπλάχνο σου σε κάνει!