«Έλα μπαμπά κοντά…»!

Μπαμπάς και μωρό

Ποιες διαφορές υπάρχουν στη σχέση του μωρού σας με τον μπαμπά του και πώς θα ενισχύσετε το δέσιμο μεταξύ τους

 

Χωρίς καμία αμφιβολία και οι δύο γονείς είναι εξίσου σημαντικοί για το μωρό τους. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στον τρόπο που οι μαμάδες και οι μπαμπάδες σχετίζονται με την ανατροφή του παιδιού τους. Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή μεταξύ πατέρα και παιδιού είναι διαδραστική. Με τον ίδιο τρόπο που ένας μπαμπάς έχει ανάγκη το μικρό του, έτσι και το παιδί του έχει ανάγκη αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό ένας πατέρας να δείχνει ότι ενδιαφέρεται και ότι περνάει χρόνο με το μωρό του, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξή του.


Διαφορές

Μελέτες ψυχολόγων που έχουν ερευνήσει τις διαφορές μεταξύ μητέρας και πατέρα στην επαφή με το παιδί τους έχουν παρατηρήσει τα εξής:

  • Τα μωρά και τα νήπια τείνουν να χαμογελούν περισσότερο στον μπαμπά τους και να κοιτούν με πιο έντονο βλέμμα τη μαμά τους. Συνδέουν τον πατέρα τους με το παιχνίδι και αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή ο πατέρας περνάει λιγότερο χρόνο με το μωρό κι έτσι το τελευταίο χρειάζεται να κάνει παραπάνω προσπάθεια για να παίξει μαζί του όταν είναι οι δυο τους.
  • Όταν ο μπαμπάς παίζει με το μωρό του προτιμά πιο ενεργητικά παιχνίδια, ενώ η μαμά επιλέγει πιο ήρεμα παιχνίδια που σχετίζονται με τη μάθηση.
  • Οι μπαμπάδες συνήθως έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να τα βγάζουν πέρα με τη διάθεση του μωρού τους σε αντίθεση με τις μαμάδες που το βρίσκουν πολύ εύκολο να συντονιστούν με το μωρό τους, κατανοώντας τη συμπεριφορά του και νιώθοντας πότε χρειάζονται προσοχή.
  • Οι μπαμπάδες δεν ανησυχούν για το μωρό τους στον ίδιο βαθμό που ανησυχούν οι μαμάδες.

Μπαμπάς και μωρό

Μοιραστείτε την φροντίδα

Μοιραστείτε τη φροντίδα του μωρού μαζί με το σύντροφό σας. Ενθαρρύνετέ τον να ασχοληθεί με κάτι που συνήθως κάνετε εσείς, όπως για παράδειγμα μασάζ στο μωρό. Μην επεμβαίνετε αλλά αφήστε τον να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Θα δώσετε έτσι την ευκαιρία σε αυτόν και στο μωρό σας να δεθούν με έναν διαφορετικό τρόπο.


Tips για τις μαμάδες

  • Απολαύστε τη στενή σχέση μεταξύ πατέρα και του μωρού σας, χωρίς να ζηλεύετε, καθώς δεν επηρεάζει τη δική σας σχέση με το αγγελούδι σας.

  • Να εκφράζεστε θετικά για τον σύντροφό σας. Όσο πιο θετικά τον βλέπετε τόσο πιο πιθανόν είναι να τον βλέπει έτσι και το μωρό σας.

  • Είναι δύσκολο να υπάρξει δέσιμο με την απόσταση, συνεπώς ενθαρρύνετε τον μπαμπά να πιάνει στην αγκαλιά και να αγγίζει περισσότερο το μωράκι σας.

Μπαμπάς και μωρό

  • Μοιραστείτε τους ρόλους. Δεν χρειάζεται ο πατέρας να είναι πάντα αυτός που θα επιπλήττει το μικρό σας και η μητέρα εκείνη που θα διαβάζει τα παραμύθια πριν τον ύπνο.

  • Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να είναι ο εαυτός του. Δεν χρειάζεται να γίνει ο πιο αστείος ή πιο αθλητικός άνθρωπος μιας και το μωρό σας τον αγαπάει όπως είναι και ανάλογα με τον τρόπο που του συμπεριφέρεται.