Βοηθήστε στο θηλασμό

Μπαμπάς που βοηθά στον θηλασμό

Ο ρόλος του μπαμπά στο θηλασμό και με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει.

Πιθανόν να σκέφτεστε ότι ο θηλασμός αφορά μόνο τη μαμά και το μωρό σας και ότι εσείς σαν μπαμπάς δεν μπορείτε να προσφέρετε κάτι. Κι όμως! Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, ξεκινώντας ακόμα και πριν τη γέννηση του μωρού σας. Αρχικά διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά με το θηλασμό. Όσα περισσότερα γνωρίζετε τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να είναι περισσότερο πολύτιμη η βοήθειά σας.


Βοηθήστε τη να βρει τη σωστή θέση. Η μαμά ίσως χρειαστεί ένα μαξιλάρι ή βοήθεια για να βρει τη σωστή θέση για εκείνη και το μωρό όταν θηλάζει. Φροντίστε να βρίσκεστε κοντά για να της προσφέρετε ένα μαξιλάρι όταν εκείνη έχει αγκαλιά το μωρό σας. Όταν η σύντροφός σας θηλάζει, είναι πιθανόν να νιώθει δίψα. Έχει δίπλα της ένα ποτήρι παγωμένο νερό; Αν όχι, φροντίστε το.

Φτιάξτε της τη διάθεση. Ο θηλασμός είναι πολύ καλύτερος αν η μαμά είναι χαλαρή και έχει καλή διάθεση. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Είτε βάζοντας μουσική είτε Μπαμπάς που βοηθά στον θηλασμόκάνοντάς ελαφρά μασάζ στην πλάτη της. Δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία παρά μόνο καλή διάθεση για να βρείτε έναν τρόπο να τη χαλαρώσετε καθώς ταΐζει το μικρό σας.

Αλλάξτε του την πάνα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά μετά το θηλασμό το μωρό σας χρειάζεται καινούργια πάνα. Αναλάβετε να το αλλάζετε και να είστε σίγουρος πως θα πάρετε εύσημα τόσο από τα μαμά όσο και από τις φίλες της!

Υποστηρίξτε τη σύντροφό σας. Το να ακούτε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της συντρόφου σας, είναι πολύ σημαντικό. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία αλλά στην αρχή μπορεί η σύντροφός σας να ταλαιπωρηθεί λίγο ή να μην νιώθει τόσο άνετα. Οι πληγωμένες θηλές είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην αρχή του θηλασμού, κυρίως λόγω απειρίας και ελλειπούς πληροφόρησης. Βοηθήστε στην αντιμετώπιση του πόνου ή ετοιμάστε ζεστές κομπρέσες σε περίπτωση που διαγνωσθεί με μαστίτιδα. Συζητήστε το πρόβλημα και στραφείτε μαζί σε έναν σύμβουλο γαλουχίας για να σας δώσει την λύση. Η υποστήριξή σας είναι πολύ σημαντική για να ανταπεξέλθει η σύντροφός σας στις προκλήσεις του θηλασμού.