Οδηγός επιβίωσης στις μεταπτώσεις διάθεσης

Επιβιώστε από τις μεταπτώσεις διάθεσης

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές μεταπτώσεις της συντρόφου σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Οι ορμόνες χώνουν την… μύτη τους παντού. Ευθύνονται για τις ναυτίες, τις περίεργες ορέξεις, το πρησμένο στήθος, την πεσμένη ή την ανεβασμένη λίμπιντο και για άλλα ακόμη πολλά. Τα ενοχλητικά συμπτώματα, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο την μέλλουσα μαμά, μιας και οι μπαμπάδες υποφέρουν -όχι από συμπαθή εγκυμοσύνη- αλλά από τα σκαμπανεβάσματα στην διάθεση της συντρόφου τους.


Ωστόσο, πριν την κατηγορήσετε για «φρενοβλαβή», σκεφτείτε: Το σώμα δουλεύει υπερωρίες για την δημιουργία ζωής και οι ορμόνες (πάλι!) παίρνουν υπό τον έλεγχό τους την σκέψη και τα συναισθήματά της. Την κάνουν ευσυγκίνητη, σε υπερδιέγερση, δυσανάλογα ευέξαπτη, εξωφρενικά χαρούμενη και αγχωμένη και όλα αυτά μέχρι να φύγετε για την δουλειά. Εάν κουράζεστε εσείς, φανταστείτε πόσο πολύ την καταβάλλει εκείνην η συγκεκριμένη «τρέλα»!

Τι να κάνετε;

1. Υπομονή! Παρότι αυτήν την στιγμή σκέφτεστε μάλλον το αντίθετο, η εγκυμοσύνη κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα έχετε και πάλι πίσω την γυναίκα σας. Μέχρι τότε, εάν αυτό σας παρηγορεί, σκεφτείτε πως οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι πιο έντονες το πρώτο τρίμηνο και σιγά σιγά καταλαγιάζουν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως όταν ομαλοποιηθούν, κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δεν θα κάνουν περιστασιακά την εμφάνισή τους στέλνοντας τα συναισθήματά της μια στο ζενίθ και μια στο ναδίρ.

2. Σκεφτείτε θετικά. Όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά εάν δεν πετάτε την σκούφια σας για καυγά σε κάθε σκαμπανέβασμα. Θυμηθείτε πως όλα αυτά γίνονται για να κρατήσετε στα χέρια σας μια ζωή που μαζί έχετε δημιουργήσει. Οραματιστείτε το μωρό σας και βγάλτε προς τα έξω τον άγιο που κρύβετε μέσα σας.

3. Μην το παίρνετε προσωπικά. Για τις μεταπτώσεις της διάθεσης δεν φταίτε εσείς, οπότε μην αναρωτιέστε τι κάνατε και τι είπατε. Επίσης μην τα βάζετε μαζί της. Δεν έχει κανέναν έλεγχο επάνω τους. Μέσα από εκείνην μιλούν οι ορμόνες, γελούν οι Έγκυος με νεύραορμόνες, κλαίνε χωρίς λόγο οι ορμόνες… Ακόμα, μην τις υποδεικνύεται! Κι εκείνη γνωρίζει πότε τις βιώνει και, εφόσον δεν μπορεί να τις ελέγξει, αισθάνεται το ίδιο άσχημα με εσάς.

4. Βοηθήστε την. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες θα την κάνουν να νιώσει ευεξία. Προτείνετέ της, λοιπόν, να πάτε μια βόλτα στο πάρκο ή να πάτε για κολύμπι (σε πεντακάθαρα νερά και αν ο γιατρός της το επιτρέπει). Επίσης, προσφερθείτε να της κάνετε λίγο μασάζ στα πόδια ή στην πλάτη, πείτε της ένα κοπλιμέντο και-γιατί όχι- κάντε σεξ (εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει). Τέλος, δεδομένου ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στην διάθεση, προσφέρετέ της ένα υγιεινό σνακ (φρούτα, κρακεράκια με τυρί, ένα smoothie κτλ.) όταν αρχίζει να συννεφιάζει.

5. Κάντε ακόμα παραπάνω. Θέλει δουλειά για να γίνει κανείς ο τέλειος μπαμπάς και αυτή συνήθως ξεκινάει ήδη από την εγκυμοσύνη. Όσο κουρασμένος κι αν αισθάνεστε, όσο πιεσμένος κι αν είστε, κάντε μια στάση στο supermarket στον γυρισμό για το σπίτι, πηγαίνετε το αυτοκίνητο για πλύσιμο, βάλτε τα πιάτα στο πλυντήριο, βγάλτε την έξω για φαγητό […] πάντα πριν σας το ζητήσει. Θα βελτιώσετε αυτόματα την διάθεσή της.