9 μυστικά για να γίνετε πιο χαλαροί γονείς
Νιώθετε κάποιες φορές ότι δεν είστε τόσο καλή μητέρα ή ανησυχείτε υπερβολικά για το παιδί σας που βρίσκεται στη νηπιακή ηλικία; Οι ενοχές, το άγχος, ο υπερβολικός φόβος και η υπερπροστασία δεν θα βοηθήσουν ούτε εσάς αλλά ούτε και το μικρό σας. Εναλλακτικά δοκιμάστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη σχέση με τα παιδιά σας. Ακολουθήστε9δοκιμασμένεςσυμβουλέςγιαναγίνετεχαλαροίγονείς.
- Επιλέξτε την ευελιξία. Μην κολλάτε σε ρουτίνες και σε «πρέπει» που δεν έχουν και πολλή σημασία και προσπαθήστε να είστε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται. Αξιολογήστε την κατάσταση και αφήστε τον άνεμο να σας παρασύρει. Δεν έχει και μεγάλη σημασία αντί για τα λαχανικά του φάει μια ημέρα ρύζι ή αν αντί να πάτε στην γιαγιά καταλήξετε στην παιδική χαρά να παίζετε.
2. Αγνοήστε πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία.Δεν χρειάζεται να ξεσηκώνετε τον κόσμο αν το μικρό σας επιμένει να βάλει την αποκριάτικη στολή του για να βγείτε βόλτα. Σημασία έχει να επεμβαίνετε αν έχει άσχημη συμπεριφορά ή κάνει κάτι πραγματικά επικίνδυνο.
3. Παραμείνετε, ωστόσο, πιστοί στους κανόνες σας.Διαφορετικά θα μπερδέψετε το μικρό σας και θα φανείτε αναξιόπιστοι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί σας να δοκιμάζει κάθε φορά αν μπορεί να παρακάμψει κάποιο κανόνα (αφού πέτυχε στο παρελθόν μπορεί να ξαναπετύχει) και εσείς θα βρίσκεστε διαρκώς αντιμέτωποι με ένα επίμονο παιδί.
4. Αναγνωρίστε ότι δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό σύμφωνα με τις δυνατότητές σας. Αν δεν κατορθώσετε να προσφέρετε κάτι στο μωρό σας δεν χρειάζεται να ρίχνετε ευθύνες στον εαυτό σας.
5. Μην προσπαθείτε να αγγίξετε την τελειότητα και μηνπαριστάνετε ότι είστε τέλειοι.Δοκιμάστε να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις δυσκολίες ή τις απογοητεύσεις που μπορεί να νιώθετε.
6. Μην αντιδράτε υπερβολικά σε όσα διαβάζετε.Ακολουθήστε, εκτός από κάποιες βασικές συμβουλές, το ένστικτό σας για τον τρόπο που θα μεγαλώσετε το μικρό σας.
7. Όλα εξισορροπούνται στο τέλος.Ακόμα και αν το μωρό σας δεν έχει κατορθώσει να αναπτύξει όλες τις δεξιότητές του εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων, μην ανησυχείτε καθώς αυτό που σας ανησυχεί σήμερα θα μοιάζει μηδαμινό στο μέλλον. Μην συγκρίνετε το δικό σας με τα παιδιά συγγενών και φίλων και ζητήστε την συμβουλή γιατρού μόνο όταν έχει καθυστερήσει αρκετά. Θυμηθείτε πως δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια και πως κανένα δεν έκανε τα πρώτα του βήματα επειδή «το βιβλίο της μαμάς λέει πως όπου να ‘ναι θα πρέπει να περπατήσω». Δίνετε τα απαραίτητα εφόδια στο παιδί σας και σύντομα θα κατακτήσει κάθε δεξιότητα.
8. Φροντίστε και τον εαυτό σας μαζί με το μωρό σας.Αν εσείς είστε χαρούμενοι θα μεγαλώσετε και χαρούμενα μωρά. Επίσης όσο πιο καλά αισθάνεστε με τον εαυτό σας τόσο πιο εύκολα θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας.
9. Μην προσπαθήσετε να μεγαλώσετε μια ιδιοφυία.Οι πολλές δραστηριότητες και ο μεγάλος όγκος πληροφοριών θα κουράσουν και θα δημιουργήσουν άγχος σε εσάς και στα παιδιά.