Υγιείς συνήθειες για καλό ύπνο

Υγιείς συνήθειες για καλό ύπνο

Ποιες συνήθειες θα βελτιώσουν τον ύπνο σας;

Δεν χρειάζεστε ούτε υπνωτικά ούτε ανοιχτή την τηλεόραση για να σας νανουρίσει. Η συνταγή για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι απλή και φυσική. Το μυστικό είναι να αποκτήσετε 11 υγιείς συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε σαν πουλάκι.

 

Ίδιο μέρος, ίδια ώρα. Μια καλή αρχή είναι η προσκόλληση σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Αυτό σημαίνει να προσπαθήσετε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί.

Άσκηση. Η συχνή άσκηση εξασφαλίζει καλό ύπνο. Προτιμήστε έντονη άσκηση το πρωί και όχι το απόγευμα, που είναι ιδανικό για γιόγκα ή για ασκήσεις χαλάρωσης.

Μειώστε την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνετε. Αποφύγετε δηλαδή να καταναλώσετε καφεΐνη μετά τις 4 το απόγευμα.

Πάρτε έναν μικρό υπνάκο. Αν απολαμβάνετε να κοιμάστε το μεσημέρι, φροντίστε να μειώσετε τη διάρκεια του ύπνου στα 15 με 20 λεπτά και αποφύγετε να κοιμάστε αργά το απόγευμα.

Χαμηλώστε τους ρυθμούς σας λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και απασχοληθείτε με κάτι που θα σας χαλαρώσει, π.χ. διάβασμα, χαλαρή μουσική. Ασχοληθείτε με θέματα δουλειάς ή με λογαριασμούς του σπιτιού πιο νωρίς το απόγευμα.

Όχι πολλά υγρά. Αποφύγετε τα πολλά υγρά δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο και φροντίστε να επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί το αλκοόλ να σας βοηθάει να κοιμάστε σε κλάσματα δευτερολέπτου αλλά επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές θα χρειαστεί να ξυπνήσετε για να επισκεφθείτε την τουαλέτα και για να πιείτε νερό. 

Αυξήστε την μελατονίνη. Απαραίτητο συστατικό του καλού ύπνου είναι η μελατονίνη, την οποία παράγει ο οργανισμός όταν κοιμάται, ειδικά στο σκοτάδι. Άρα φροντίστε το δωμάτιό σας να είναι σκοτεινό και το πιο ήσυχο του σπιτιού. Παράλληλα η έκθεση στον ήλιο για μια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί μια βιοχημική αντίδραση που βοηθάει στην παραγωγή της μελατονίνης.

Επενδύστε στην άνεση. Μήπως το στρώμα σας δεν είναι αρκετά καλό με αποτέλεσμα να ξυπνάτε πιασμένοι; Μήπως δεν αισθάνεστε άνετα με το μαξιλάρι που χρησιμοποιείτε; Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά για έναν καλό ύπνο, όπως εξίσου σημαντικό είναι τα καθαρά σεντόνια, οι χουχουλιάρικες πιτζάμες, η φρέσκια ατμόσφαιρα και η κατάλληλη θερμοκρασία.

Χρησιμοποιήστε το υπνοδωμάτιο μόνο για δύο λόγους, δηλαδή για τον ύπνο σας και το σεξ. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, από την τηλεόραση μέχρι το laptop, ειδικά αν τα αφήνετε ανοιχτά ακόμα και όταν έχετε αποκοιμηθεί. 

Σωστή διατροφή. Η ποιότητα του ύπνου σας εξαρτάται και από τις τροφές που καταναλώνετε. Τα κεράσια λόγου χάρη έχουν μεγάλη ποσότητα μελατονίνης ενώ οι μπανάνες και το ψάρι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, που βοηθάει στην παραγωγή της ορμόνης. Επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου μπορεί να έχουν και η μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πράσινων λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως.