Το ευεργετικό πράσινο τσάι

Το ευεργετικό πράσινο τσάι

10 οφέλη που προσφέρει το πράσινο τσάι στον οργανισμό

Συμβολίζει εδώ και αιώνες την ευεξία και την αρμονία στις περιοχές που ήταν ευρέως γνωστό -την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία- ενώ έγινε πασίγνωστο χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες κατακτώντας και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο λόγος για το πράσινο τσάι που αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Δείτε γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας.  

1. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, εξαιτίας της περιεκτικότητας σε κατεχίνη, η κατανάλωση της οποίας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου στο στήθος, στις ωοθήκες και στους πνεύμονες. Επίσης έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μείωση του ρίσκου για καρκίνο στο στομάχι, το πάγκρεας και τον προστάτη. Το πράσινο τσάι περιλαμβάνει ακόμα αντιοξειδωτικά τα οποία είναι πιο ισχυρά από την βιταμίνη Ε και C και προστατεύουν από τη δημιουργία όγκων.

2. Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Μειώνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά, επίσης, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης αποτρέποντας έτσι τη φραγή των αρτηριών. Συνεπώς, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται να προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ βοηθά την ανάκαμψη σε ανθρώπους που έχουν βιώσει καρδιακή προσβολή.  

3.Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες και η κατεχίνη που περιέχει περιορίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η γήρανση. Επιπλέον τα συστατικά αυτά προστατεύουν τις αρτηρίες, αυξάνοντας την ελαστικότητά τους και περιορίζοντας το ρίσκο της φραγής. Επίσης το πράσινο τσάι περιέχει ξανθίνη, η οποία κινητοποιεί το νευρικό σύστημα να καταπολεμήσει την κούραση και την φθορά.

4. Προστατεύει το συκώτι. Η κατεχίνη προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες και βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών όπως η ηπατίτιδα ή η κύρωση του ήπατος.

5. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και προλαμβάνει την απότομη αύξηση των επιπέδων ζαχάρου. Συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες αυξάνουν τον μεταβολισμό του λίπους βοηθώντας στη μείωση του βάρους. Ένα άλλο συστατικό, η θειαμίνη, βοηθάει στη μείωση του άγχους. 

6. Προστατεύει τα δόντια και βοηθάει στην πέψη. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στη μείωση των αερίων και των φλεγμονών, όπως η κολίτιδα. Παράλληλα, λειτουργεί ενάντια στα οδοντικά προβλήματα, όπως είναι οι τρύπες στα δόντια, προλαμβάνει την άσχημη αναπνοή, την ουλίτιδα και τo στοματικό έλκος.

7. Ωφελεί τα οστά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φθοριούχο άλας διατηρεί την πυκνότητα των οστών για αυτό και συστήνεται σε γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση καθώς βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης μειώνει τις φλεγμονές που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.   

8. Βοηθάει στην καταπολέμηση νευρολογικών ασθενειών.  Οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την αλλοίωση των νευρολογικών κυττάρων, ενδυναμώνοντας την μνήμη ενώ πιθανόν  βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. 

9. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Oregon έδειξε ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τον αριθμό των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση μολύνσεων, αλλεργιών και αυτοάνοσων ασθενειών. Έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η ελαφρώς αντιβιοτική του δράση προλαμβάνει τις βακτηριακές μολύνσεις και κάποιους ιούς.  

10. Κάνει καλό στα μάτια. Η κατεχίνη προστατεύει τα μάτια από το γλαύκωμα, την επιπεφυκίτιδα, την κούραση, ενώ προλαμβάνει τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες. Για ερεθισμένα ή πρησμένα μάτια τοποθετήστε σακουλάκια με πράσινο τσάι πάνω στα μάτια σας αφού τα έχετε φυλάξει για 10 λεπτά στο ψυγείο.

Green-Tea-SmoothieΣυνταγή! Τα smoothie πράσινου χρώματος είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και θα δείτε πολλές starτου Hollywoodνα κρατούν ένα ποτήρι και να περιφέρονται. Δεν μας πιστεύετε; Απλώς πατήστε εδώ και δείτε με τα μάτια σας πόζες που έχει απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός. Εμείς σήμερα σας δίνουμε μια συνταγή για «πρωτάρηδες», όχι στην κουζίνα αλλά στις παράξενες γεύσεις.

Θα χρειαστείτε 1 ½ κούπα πράσινου φρούτου ανάλογα με την εποχή (π.χ. ακτινίδια, πεπόνι, σταφύλια κτλ.), 1 κούπα σπανάκι, 1 κούπα παγωμένα κομμάτια μπανάνας και 1 κούπα πράσινο τσάι. Τα ρίχνετε όλα μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων, τα λιώνετε και απολαμβάνετε.