Πώς θα γίνετε καλύτερη μητέρα

Πώς θα γίνετε καλύτερη μητέρα

Ενεργοποιήστε την οξιτοκίνη, την ορμόνη που σας κάνει καλύτερη μητέρα και πιο χαρούμενο άνθρωπο.

Η οξιτοκίνη είναι μια από τις ορμόνες της αγάπης. Μια μητέρα που έχει υψηλά επίπεδα από αυτή την ορμόνη δεν σημαίνει απλά ότι θα φροντίζει με περισσότερη αγάπη το μικρό της αλλά και ότι η ίδια θα είναι πιο αγαπητή και πιο χαρούμενη, καθώς η ορμόνη προωθεί την φιλία και την επιθυμία για σύνδεση με άλλους ανθρώπους!

Σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα οξιτοκίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης προβλέπουν το πώς θα δεθεί η μητέρα με το παιδί της τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό. Επίσης, οι μητέρες που είχαν υψηλά επίπεδα οξιτοκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και το μήνα μετά τη γέννα είχαν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να δημιουργήσουν μια πιο στενή σχέση με το μωρό τους, όπως συγκεκριμένα τραγούδια ή μπάνιο και θηλασμός με ιδιαίτερο τρόπο. Ενεργοποιήστε την οξιτοκίνη

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα οξιτοκίνης στον οργανισμό μας με μια απλή μέθοδο: δείχνοντας την αγάπη μας και ακολουθώντας δραστηριότητες που μας ευχαριστούν. Αυξήστε την, λοιπόν, αγγίζοντας κάποιον άλλο άνθρωπο, δείχνοντας την αγάπη σας στο αγγελούδι σας ή στο κατοικίδιο ζωάκι σας, αποκτώντας βαθιά σχέση με έναν άλλο άνθρωπο, συμμετέχοντας σε μια ομάδα που σας ευχαριστεί, κάνοντας γυμναστική, τραγουδώντας, χορεύοντας και γενικότερα απολαμβάνοντας τη ζωή! Στην πραγματικότητα παράγουμε οξιτοκίνη όταν αγαπάμε για αυτό και ονομάζεται η ορμόνη της αγάπης. Για τις νέες μαμάδες που θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα οξιτοκίνης ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος.



Η δύναμη της οξυτοκίνης

Δείτε ποια είναι τα καλά της οξιτοκίνης σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει:

  • Μειώνει τον φόβο. Αυξημένα επίπεδα της ορμόνης αναστέλλουν την επιθετική αντίδραση στον εγκέφαλο (Huber, 2005).
  • Επιταχύνει την ανάρρωση. Σύμφωνα με έρευνα, πληγωμένα ποντίκια αναρρώνουν στο διπλάσιο χρόνο όταν βρίσκονται μαζί με κάποιο άλλο ποντίκι παρά αν βρίσκονται στην απομόνωση (DeVries, 2004)
  • Ενεργοποιήστε την οξιτοκίνηΕλέγχει την επιθυμία για γλυκά (Billings, 2006)
  • Μειώνει την αντικοινωνική συμπεριφορά. Η χορήγηση οξυτοκίνης έκανε πιο φυσιολογική την κοινωνική συμπεριφορά ζώων που παρουσίαζαν σχιζοφρένεια (Lee, 2005).
  • Προωθεί την υγιή κοινωνική συμπεριφορά. Η χορήγηση της ορμόνης μειώνει τα συμπτώματα του αυτισμού (Hollander, 2003).
  • Μειώνει τους εθισμούς. Όταν επιστήμονες χορήγησαν οξιτοκίνη σε τρωκτικά που ήταν εθισμένα στην κοκαΐνη, τη μορφίνη ή την ηρωίνη, εκείνα είχαν λιγότερη επιθυμία για ναρκωτικά και παρουσίαζαν στερητικό σύνδρομο σε μικρότερο βαθμό (Kovacs, 1998).
  • Ηρεμεί. Ένας αρουραίος μετά τη χορήγηση οξιτοκίνης ήταν ήρεμος σε ένα κλουβί με γάτες (Agren, 2002).
  • Τα επίπεδα οξιτοκίνης ήταν υψηλότερα σε άντρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους τις υποστηρίζει (Grewen, 2005).
  • Η οξιτοκίνη φαίνεται ότι είναι ο βασικός λόγος που τα αντικαταθλιπτικά καταπολεμούν την κατάθλιψη, ίσως γιατί τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι οι βασικοί υπαίτιοι για την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους (Uvnas-Moberg, 1999).
  • Αυξάνει τη σεξουαλικότητα και εξουδετερώνει την ανικανότητα (Pedersen, C.A., 2002), (Arletti, 1997).
  • Εξουδετερώνει τα συμπτώματα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα οξιτοκίνης στον εγκέφαλο μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα (Legros, 2003)
  • Πιθανόν να συμβάλλει στη μακροβιότητα αφού αυτό κάνει η συντροφικότητα. Η οξιτοκίνη πιθανόν να εξηγεί γιατί οι γονείς που φροντίζουν τα παιδιά τους (σε διάφορα είδη πρωτευόντων θηλαστικών) ζουν περισσότερο (Cal Tech, 1998).