Μανούλα, πονάει η μέση σου;

Μανούλα, πονάει η μέση σου;

Τα βάρη της μητρότητας συνοδεύονται από πόνο στην μέση; Έχουμε τους τρόπους να τον νικήσετε!

Μπορεί να αποχαιρετήσατε το βάρος της εγκυμοσύνης σας αλλά πλέον υπάρχουν άλλα «βάρη» που ενδέχεται να προκαλούν πόνο στη μέση σας. Καθημερινά σηκώνετε το μωρό σας από την κούνια του, σκύβετε για να το αλλάξετε και να το δέσετε στο ειδικό κάθισμα του αυτοκινήτου και κουβαλάτε μια γεμάτη τσάντα με όλα τα απαραίτητα όταν βγαίνετε βόλτα. Όλα τα παραπάνω ενδέχεται να επιβαρύνουν τη μέση σας και να προκαλέσουν πόνο. Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

  • Μάθετε να σηκώνετε με τον σωστό τρόπο το μωρό σας. Αντί να σκύβετε το κορμί σας για να σηκώσετε το μωρό σας από την κούνια, καθίστε σε βαθύ κάθισμα ασκώντας έτσι πίεση στα πόδια και όχι στη σπονδυλική στήλη.
  • Αποφύγετε να κυρτώνετε την πλάτη σας. Σαν νέα μητέρα ενδέχεται να περνάτε αρκετές ώρες σκυμμένη, όπως κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πάνω από την κούνια ή καθώς αλλάζουν το μωρό. Περιορίστε το κύρτωμα της πλάτης μόνο στο θηλασμό (αν και υπάρχουν δεκάδες στάσεις να θηλάσετε χωρίς να επιβαρύνετε το συγκεκριμένο σημείο) και φροντίστε να αλλάζετε το μικρό σας σε ένα σημείο που είναι στο ύψος της μέσης σας.
  • Μάρσιπος πλάτηςΡυθμίστε σωστά τον μάρσιπο. Προσαρμόστε τους ιμάντες στο μέγεθός σας για να ισομοιράσετε το βάρος του μωρού. Εάν ο μάρσιπος είναι ταυτόχρονα και πλάτης μπορείτε μόλις μεγαλώσει λίγο το μωρό να το κουβαλάτε από πίσω ώστε να αντισταθμίσετε το βάρος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που διαθέτετε το ανάλογο σλινγκ. Φυσικά, ως προς το τελευταίο gadget καλό είναι να αλλάζετε κάθε τόσο ώμο για να μην πέφτει το βάρος μόνο στην μία πλευρά.
  • Ενδυναμώστε το κέντρο του σώματός σας. Περιλαμβάνει το πυελικό έδαφος και τους μύες που περικυκλώνουν τη μέση σας σαν κορσέ. Όσο πιο δυνατός είναι ο «κορσές» αυτός, οι μύες δηλαδή, τόσο πιο πολύ θα προστατεύεται η μέση σας. Το pilates είναι ιδανικό για να δυναμώσει αυτό το σημείο του σώματος αλλά και το κολύμπι βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών μέσης και πλάτης. Φροντίστε μόνο να έχετε πάρει το «πράσινο φώς» από τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε γυμναστική μετά την γέννα.
  • Δοκιμάστε αλλαγές. Εάν νιώθετε ότι η μέση σας πονάει χειρότερα το πρωί μετά τον βραδινό ύπνο, ίσως φταίει το στρώμα σας. Ελέγξτε εάν έχει κάνει γούβα και, αν ναι, γυρίστε το από την άλλη μεριά. Εάν έχετε ήδη γυρίσει το στρώμα σας, πιθανότατα θα χρειαστεί να αγοράσετε καινούργιο. Τέλος, εάν δεν πιστεύετε πως ευθύνεται το στρώμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε στάση ύπνου.
  • Κάντε συνδυασμούς. Το τάϊσμα, η αλλαγή πάνας και η αγκαλιά περιέχουν έναν αριθμό επαναλαμβανόμενων κινήσεων, που μπορούν να επιδεινώνουν τον πόνο. Δοκιμάστε να αλλάξετε την πλευρά που κρατάτε το μωρό σας όταν το παίρνετε αγκαλιά και μην κάθεστε κάθε φορά που είναι να το θηλάσετε.
  • Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Εάν δοκιμάσετε τα παραπάνω και δεν δείτε κάποια άμεση ανακούφιση, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό. Αυτός θα δει εάν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για τον οποίο πονάτε τόσο και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία (φάρμακα, φυσικοθεραπεία κτλ.).