Οικονομία στην κουζίνα

Οικονομία στην κουζίνα

Μειώστε τα έξοδα του φαγητού χωρίς να κάνετε εκπτώσεις σε θρεπτικά ή υγιεινά υλικά

Οι λογαριασμοί τρέχουν ενώ για τις ανάγκες των παιδιών σας και του σπιτιού δαπανάτε ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα. Αν πρέπει να μειώσετε τα έξοδα θα χρειαστείτε σωστή οργάνωση και πιθανόν κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες. Ίσως χρειαστεί να ανακαλύψετε άλλους τρόπους διασκέδασης, πιο οικονομικούς, και να μειώσετε τις αγορές αγαθών που δεν σας είναι πραγματικά απαραίτητα.

Εμείς σας προτείνουμε τρόπους για να μειώσετε τα έξοδα του φαγητού, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τα γεύματά σας θα σταματήσουν να είναι υγιεινά ή θρεπτικά.

Λίστες.Σωστή οργάνωση σημαίνει και λιγότερα έξοδα. Αφιερώστε λοιπόν 15 λεπτά – το πολύ – την Κυριακή ή κάποια άλλη μέρα για να φτιάξετε μια λίστα με το μενού της εβδομάδας. Κατόπιν φτιάξτε μια δεύτερη λίστα με τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσετε συμπεριλαμβανομένων και των υλικών για το πρωινό ή των συνοδευτικών για το μεσημεριανό φαγητό και το δείπνο. Στη λίστα αγορών προσθέστε και τα πράγματα που χρειάζεστε για το σπίτι (απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ.). Έχοντας τη λίστα ανά χείρας όταν επισκεφθείτε το σουπερμάρκετ θα αποφύγετε να αγοράζετε πράγματα που στην ουσία δεν τα χρειάζεστε επειδή απλά τα είδατε στα ράφια. Παράλληλα η λίστα θα σας βοηθήσει να μην επιστρέφετε σπίτι έχοντας ξεχάσει κάτι βασικό. Πιθανόν αυτό να σας οδηγήσει να το αγοράσετε από τη γειτονιά σας, όπου θα το βρείτε ακριβότερο, ή να χρειαστεί να μετακινηθείτε πάλι, αυξάνοντας έτσι τα έξοδα.

Σωστός έλεγχος.Φροντίστε να ελέγχετε σωστά τι υπάρχει στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας έτσι ώστε να ανανεώνετε σωστά το απόθεμά σας αποφεύγοντας να αγοράσετε προϊόντα που ήδη έχετε.

Μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες. Στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το φαγητό που περίσσεψε. Με αυτόν τον τρόπο αν κάποια ημέρα δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε απλά θα ξεπαγώσετε το φαγητό και θα το ζεστάνετε αποφεύγοντας έτσι να παραγγείλετε απ’ έξω. Ακόμα και αν η ποσότητα είναι λιγότερη από αυτή που χρειάζεστε συνοδέψτε το με κάτι εύκολο που θα ετοιμάσετε, π.χ. κρέας που έχει περισσέψει με λίγο μπρόκολο.

Αλλάξτε αγοραστικές συνήθειες.Επιλέξτε ένα σουπερμάρκετ που είναι φθηνότερο και δοκιμάστε κάποια από τα προϊόντα που μπορεί να μην είναι γνωστής μάρκας άρα και φθηνότερα. Κάποια από αυτά είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά με γνωστά προϊόντα. Ελέγξτε επίσης τις προσφορές προϊόντων σε πακέτο, αλλά αγοράστε τα μόνο αν υπολογίσετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Παράλληλα κάντε μια σύγκριση τιμών στα συσκευασμένα προϊόντα σε σχέση με εκείνα που μπορείτε να τα βρείτε χύμα (π.χ. τυριά, αλλαντικά, λαχανικά κ.λπ).

Μία φορά την εβδομάδα.Πηγαίνετε σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή αγορά μία φορά την εβδομάδα και φροντίστε να περάσετε με τα υλικά που έχετε προμηθευτεί (εκτός φυσικά αν έχετε ξεμείνει από κάποια βασικά). Θα δείτε πως μπορείτε να γίνετε αρκετά δημιουργικοί με την προετοιμασία του γεύματος ακόμα και αν έχουν μείνει λίγα υλικά στο σπίτι.

Αντλήστε έμπνευση.Για τα καθημερινά γεύματα αντλήστε έμπνευση από βιβλία μαγειρικής ή ιστοσελίδες. Πιθανόν να ανακαλύψετε κάποιο φαγητό αρκετά νόστιμο και θρεπτικό που παρασκευάζεται με λίγα ή φθηνά υλικά.

Αγοράζετε τα λαχανικά της εποχή.Είναι φθηνότερα, πιο νόστιμα και πιο υγιεινά από εκείνα που παράγονται σε θερμοκήπια ή με τη χρήση περισσότερων φυτοφαρμάκων. Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλη την ποσότητα λαχανικών που αγοράσατε βάλτε στην κατάψυξη για να διατηρηθούν «φρέσκα». Η τελευταία είναι μια εξαιρετική συμβουλή στην περίπτωση των μυρωδικών που συνήθως μένουν στο ψυγείο να χαλάσουν.

SOS Tip:Αποφύγετε να πηγαίνετε στο supermarket πεινασμένη. Οι έρευνες δείχνουν πως το άδειο στομάχι μας κάνει σπάταλους ακόμα κι αν έχουμε φτιάξει λίστα για τα ψώνια.