Η τέχνη του συμβιβασμού

Η τέχνη του συμβιβασμού

Ο συμβιβασμός είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς και καλής σχέσης.

Το να έχετε διαφορετικά θέλω τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να τα συμβιβάσετε είναι σημάδι ότι έχετε μια σχέση που αποτελείται από δύο ανεξάρτητα άτομα, από δύο άτομα που οι προσωπικότητές τους δεν έχουν ισοπεδωθεί για να γίνουν «ένα» στο όνομα της σχέσης. Άλλωστε οι πιο ισχυρές σχέσεις είναι αυτές που επιτρέπουν στον κάθε ένα να εκφράσει τη μοναδικότητά του. Και εκεί εμφανίζεται η ανάγκη για συμβιβασμούς. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να λειτουργήσει το μοντέλο με τον/την σύντροφό σας.

  • Να ξέρετε τι θέλετε. Κάθε καλή διαπραγμάτευση αφήνει και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες. Αλλά το βασικό είναι να γνωρίζετε τι θέλετε και ποιες είναι οι ανάγκες σας και να ενημερώσετε ξεκάθαρα τον/την σύντροφό σας σχετικά με αυτές.
  • Να είστε δημιουργικοί. Ο συμβιβασμός κατά βάση είναι μια δημιουργική πράξη. Ακόμα και αν θεωρείτε πως δεν είστε δημιουργικός άνθρωπος καλό θα είναι να σκεφτείτε ξανά ότι καθημερινά κάτι δημιουργείτε, από τις κατάλληλες λέξεις για να συζητήσετε κάτι, μέχρι τις κατάλληλες λύσεις για κάθε πρόβλημα. Καιαυτάαπαιτούνμιαδημιουργικότητα.
  • Προετοιμαστείτε να κάνετε παραχωρήσεις κάποιες στιγμές. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που οι συμβιβασμοί δεν λειτουργούν.  Συνεπώς αν κάτι είναι σημαντικό για τον άλλον προετοιμαστείτε ότι θα χρειαστεί να κάνετε κάποια παραχώρηση. Και επειδή οι σχέσεις είναι διάδραση, σίγουρα η θυσία σας θα ανταμειφθεί αναλόγως.