Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και ακούστε τον ίδιο σας τον εαυτό. Έτσι θα έχετε αυτοπεποίθηση στο full ξεκινώντας το ταξίδι της μητρότητας για πρώτη φορά.
Ακολουθώντας το παρακάτω μοντέλο θα είναι πιο εύκολο να μην πελαγώσετε με τον καταιγισμό των συμβουλών που εκτοξεύονται από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς και από την πληθώρα των πληροφοριών που θα συναντήσετε σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης για παιδιά. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και δεν είναι απαραίτητο ότι θα ταιριάζει στα κουτάκια που έχουν δομήσει οι ειδικοί για κάθε συμπεριφορά ή πράξη. Επομένως για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να λειτουργήσετε περισσότερο αυτόνομα, πάρτε μερικές ιδέες.
- Μετάτοντοκετόανασυγκροτηθείτε.Πάρτε το χρόνο σας για να ανακαλύψετε πώς είναι το μωρό σας και πώς εσείς θα ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Πέρα από το τι πρέπει ή όχι να κάνει ένα νεογέννητο σύμφωνα με τα βιβλία, προσπαθήστε να βρείτε τον τρόπο για να συμβιώνετε. Ακολουθήστε τους ρυθμούς σας και κάνετε αυτό που σας φαίνεται φυσικό, χωρίς βέβαια να έρχεται σε αντίθεση με την κάλυψη των βασικών αναγκών του μωρού σας (φαγητό, ύπνος, καθαριότητα, ανακούφιση).
- Αναζητήστευποστηρικτές.Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και στυλ μητρότητας. Αν εσείς δεν θέλετε να ακολουθείτε μια αυστηρή καθημερινή ρουτίνα γιατί σας εκφράζει περισσότερο ένας πιο χαλαρός τρόπος ζωής, ψάξτε να βρείτε βιβλία ή forumπου να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας και τον τρόπο που βλέπετε την καθημερινότητά σας. Έτσι θα σταματήσετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και θα αφεθείτε ώστε να ενισχύσετε τα φυσικά μητρικά σας ένστικτα.
Αναδρομή στο παρελθόν.Το γονεϊκό πρότυπο σχηματίζεται από τον τρόπο που σας μεγάλωσε η μητέρα σας. Αποτελεί έναν οδηγό για το πώς θα μεγαλώσετε με τη σειρά σας τα δικά σας παιδιά, ακόμα και αν πρόκειται για υποσχέσεις «δεν πρόκειται ποτέ να φωνάξω στα παιδιά μου». Φυσικά μικροπροβλήματα είναι πιθανόν να έρχονται στην επιφάνεια μετά από μικρές διαμάχες ή στην καθημερινότητα. Όμως, ακόμα και αν κάποιες φορές θεωρείτε πως συμπεριφερθήκατε όπως η δική σας μητέρα σε εσάς, θυμηθείτε πως δεν είστε η μητέρα σας ούτε το παιδί σας είστε εσείς. Είστε ενήλικη και παίρνετε συνειδητές αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσετε στο μικρό σας μόνο τα θετικά της παιδικής σας ηλικίας. - Στόχος σας το καλό και όχι το τέλειο. Προφανώς θα θέλατε ένα μωρό που να κοιμάται τα βράδια και να μην κλαίει ποτέ σε δημόσιους χώρους. Αλλά αν κάποιες συμβουλές δεν λειτουργούν τότε δεν σημαίνει πως εσείς είστε αποτυχημένες αλλά ότι τα συγκεκριμένα tipsδεν ταιριάζουν σε εσάς και το μωρό σας. Αν στόχος σας είναι να είστε καλοί γονείς αλλά όχι τέλειοι, τότε θα σταματήσετε να νιώθετε πίεση. Ούτως ή άλλως το μωρό σας για να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο έχει ανάγκη από την αγάπη σας, την αγκαλιά σας και την ασφάλεια που του παρέχετε μαζί με την ικανοποίηση των φυσικών αναγκών. Επομένως ποιο το νόημα να αγχώνεστε αν έχει τα σωστά παιχνίδια ή αν δεν προλάβατε να βάψετε το δωμάτιό το στο χρώμα που πρέπει;
- Ακολουθήστε αυτό που σας ταιριάζει.Το να γίνετε μητέρα είναι μια μεγάλη αλλαγή συνεπώς δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας για να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Ακόμα και αν θέλετε να επιστρέψετε στη δουλειά νωρίτερα ή να μείνετε στο σπίτι για να μεγαλώσετε το παιδί σας, προσπαθήστε να είστε ανοιχτή στις αλλαγές ακόμα και αν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις σας (π.χ. εγώ ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη δουλειά μου).
- Αγνοήστε όσους τα ξέρουν όλα.Συνήθως αυτοί που περηφανεύονται ότι τα ξέρουν όλα στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τίποτα και, κυρίως, δεν γνωρίζουν το παιδί σας για να διαπιστώσουν αν ο καταιγισμός των πληροφοριών που σας προσφέρουν του ταιριάζει. Μην αφήνετε, λοιπόν, να επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας κάθε γνωστός, φίλος ή συγγενείς που έχει έτοιμες τις συμβουλές του για κάθε ζήτημα. Εξετάστε την συμβουλή (δείτε πως εδώ) και αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συμβουλές ως εξής:
1. Προσπαθήστε να μην επηρεαστείτε αρνητικά καθώς η συμβουλή δεν είναι ένας έμμεσος τρόπος να σας πουν ότι δεν είστε καλή μάνα αλλά μια προσπάθεια επιβολής των απόψεων των άλλων πάνω σας.
2. Αν συνειδητοποιήσετε ότι το άτομο που σας δίνει τις συμβουλές το κάνει επειδή νιώθει παραμελημένο, αναθέστε μια δουλειά, όπως διάβασμα παραμυθιού.
3. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, πολύ ευγενικά ευχαριστήστε για τη συμβουλή και πείτε πως θα προσπαθήσετε με τον τρόπο που ξέρετε και σας ταιριάζει και εάν αποτύχετε το ξανασυζητάτε.