Θωρακιστείτε εσωτερικά για την ανατροφή του παιδιού σας

Εσωτερική δύναμη

5 λόγοι που πρέπει να είστε δυνατοί για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας

Γιατί η εσωτερική σας δύναμη είναι προϋπόθεση για να αναθρέψετε το παιδί σας; Γιατί θα χρειαστείτε μεγάλες δόσεις υπομονής, κατανόησης και θα αναγκαστείτε να αντισταθείτε σε πολλές από τις παρορμήσεις σας, όπως π.χ. να το υπερπροστατεύετε ή να του κάνετε όλα τα χατίρια. Δείτε παρακάτω αναλυτικότερα πέντε από τους λόγους.

  1. Υπομονή. Από τη στιγμή που θα είναι μωρό και θα χρειάζεται να ξυπνάτε τα βράδια για να το καθησυχάζετε όταν κλαίει μέχρι την εφηβεία που θα ανησυχείτε σε περίπτωση που αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι το βράδυ, η υπομονή είναι το μεγάλο σας όπλο. Έχετε ακόμα κατά νου ότι πολλές φορές θα σας προκαλέσει ή θα σας εκνευρίσει αλλά αυτό δεν είναι ένας αρκετά σοβαρός λόγος για να χαθεί το μεταξύ σας συναισθηματικό δέσιμο. Διαβάστε ακόμα: «Κάντε υπομονή…».

2. Κατανόηση. Θυμηθείτε την δική σας παιδική ηλικία και τα εφηβικά χρόνια και πόσο δύσκολα σας φαίνονταν κάποια πράγματα. Οπλιστείτε με κατανόηση για το παιδί σας, ακόμα και αν σας κουράζει ή σας εκνευρίζει. Με την κατανόηση θα χτίσετε έναν πιο στενό δεσμό.

3. Αντισταθείτε στο κήρυγμα. Οι περισσότεροι γονείς έχουν μεγάλη δυσκολία να μην υπενθυμίζουν στο παιδί τους τα λάθη που κάνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, αν το παιδί σας έχει κάνει κάποιο μεγάλο λάθος, το πιο πιθανό είναι να το γνωρίζει, να το θυμάται και να συνεχίζει να νιώθει άσχημα για αυτό. Συνεπώς, μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα, αρχίζοντας το κήρυγμα για τα σφάλματα των τριών τελευταίων χρόνων. Επικεντρωθείτε στο τώρα και λύστε μαζί όποιο πρόβλημα προκύπτει σαν να ήταν το πρώτο του ατόπημα.

4. Αφήστε το να αποτύχει. Αναπόφευκτα το παιδί σας θα μεγαλώσει, θα κάνει λάθη, θα πάρει εσφαλμένες αποφάσεις και θα πληγωθεί. Πρέπει να παραδεχτείτε τα παραπάνω από νωρίς και να θυμηθείτε ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται να μάθει και να ωριμάσει μέσα από τα λάθη του. Φυσικά και ο ρόλος σας είναι να καθοδηγήσετε το παιδί σας και να του εμφυσήσετε κάποιες αξίες αλλά δεν μπορείτε να το προστατεύετε πάντα σαν να ήταν μωρό.

5. Τα όριά σας θα δοκιμαστούν. Επειδή αυτό θα συμβεί σίγουρα για διάφορους λόγους φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι. Προσπαθήστε όμως να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αυστηρότητα και την ελαστικότητα, δείχνοντας στα παιδιά σας ποια είναι τα όρια. Διαβάστε σχετικά τα άρθρα «Ποιο είναι το λάθος των υπερβολικά ανεκτικών γονιών;» και «Ποιο είναι το λάθος των υπερβολικά αυστηρών γονέων;».