Μαμάδες τότε και τώρα

Μαμάδες τότε και τώρα

Πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 30 χρόνια στην φροντίδα και ανατροφή των μωρών;

Πόσες φορές έχετε πει στη δική σας μητέρα ότι αυτό που συνήθιζε να κάνει τότε με εσάς μωρό, δεν συνίσταται πλέον ή πόσο πιο εύκολη είναι σήμερα η φροντίδα του μωρού σας σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν; Ας δούμε μερικές διαφορές στη ζωή της μητέρας τότε και τώρα. 

  1. Όσο ήταν έγκυος δεν γνώριζε το φύλο του μωρού κι έτσι διακοσμούσε το δωμάτιο με ουδέτερα χρώματα και έπιπλα, χωρίς να εστιάζει σε κοριτσίστικα ή αγορίστικα χαρακτηριστικά. Εσείς αντιθέτως προετοιμάζεστε σχετικά νωρίς για τα αντικείμενα και τα ρουχαλάκια που θα αγοράσετε μιας και γνωρίζετε το φύλο του μωρού με ακρίβεια.
  2.  Η δική σας μητέρα σας έβαζε για ύπνο είτε μπρούμυτα είτε ανάσκελα ανάλογα με το τι σας ηρεμούσε. Εσείς όμως πλέον γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματεύεστε τη θέση του ύπνου μιας και η ύπτια θέση μειώνει τις πιθανότητες του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. 
  3. Εκείνη απλά σας άκουγε αν κλαίγατε ή ήσασταν ανήσυχη το βράδυ. Εσείς έχετε τη βοήθεια των συσκευών ενδοεπικοινωνίας με κάμερες ή μη, που σας επιτρέπουν να ακούτε και τον παραμικρό ήχο.
  4. Αν ένα βράδυ κλαίγατε και δεν μπορούσε να σας ηρεμήσει για να κοιμηθείτε, θα περίμενε μέχρι το επόμενο πρωί για να πάρει τηλέφωνο μια φίλη της ή τον γιατρό και να ζητήσει συμβουλές.  Εσείς οποιαδήποτε ώρα και να είναι μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο ή μέσω των socialmediaνα βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε.
  5. Κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε κι εκείνη οπαδός της «σκληρής αγάπης» και σας άφηνε να κλαίτε για να μάθετε να ηρεμείτε μόνη ή για να μην σας κακομάθει. Εσείς, όμως, τώρα γνωρίζετε πως η τεχνική του ελεγχόμενου κλάματος δεν είναι μόνο απάνθρωπή αλλά και επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική υγεία του βρέφους (δείτε εδώ).
  6. Πιθανόν να μην είχε δει ποτέ της θήλαστρο, ενώ σας θήλασε κατά πάσα πιθανότητα πολύ λιγότερο από 6 μήνες μιας και πριν από 3 δεκαετίες η διαδικασία του θηλασμού δεν αντιμετωπιζόταν με την ίδια θέρμη όπως σήμερα. Αντιθέτως εσείς σήμερα αφενός προσπαθείτε να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται, μιας και είστε πλήρως ενημερωμένη για τα οφέλη του θηλασμού αφετέρου τα θήλαστρο γίνεται για ένα διάστημα το αντικείμενο που χρησιμοποιείτε καθημερινά. 
  7. Αντλούσε τις πληροφορίες για την φροντίδα και ανατροφή του παιδιού είτε μέσω του γιατρού, των φίλων της ή όποιων σχετικών βιβλίων κυκλοφορούσαν. Εσείς αντιθέτως μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε πρόσβαση σε αμέτρητες πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα απλά με το πάτημα ενός κουμπιού (του υπολογιστή ή του κινητού σας).  
  8. Η μητέρα σας συγκέντρωνε τις φωτογραφίες από τα βρεφικά και παιδικά σας χρόνια εκτυπωμένες (ένεκα των μηχανών με φιλμ) σε άλμπουμ. Αν σας αρέσει να τυπώνετε τις φωτογραφίες και να τις κοιτάτε με το μικρό σας είναι πιθανό να έχετε και εσείς άλμπουμ, αλλά το πιο συχνό είναι να τις διατηρείτε σε ψηφιακό αρχείο στον υπολογιστή σας. Φροντίστε να κάνετε backup!