Καλύτερη ζωή με clinical pilates!

Πως μπορεί να σε βοηθήσει το clinical pilates!

Πως μπορεί το clinical pilates να βελτιώσει την ποιότηταα ζωής σας;

Μια από τις πιο έγκυρες και αποτελεσματικές μεθόδους αξιολόγησης και αποκατάστασης με ασκήσεις είναι η clinical pilates, η οποία εφαρμόζεται με ασφάλεια ακόμη και σε σοβαρές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Σκοπός της είναι να προσφέρει ένα προσαρμοζόμενο στην ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς πρόγραμμα ασκήσεων για την πρόληψη και αποκατάσταση, με τελικό στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τελικά την ποιότητα ζωής.

Η μέθοδος clinical pilates βασίζεται στην κατανόηση και συνειδητοποίηση από τους ασθενείς τόσο του σώματός τους όσο και του προβλήματος, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα μέσω της σωστής γνώσης του θεραπευτή αλλά και του ασθενούς. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να καταλαβαίνουν τι κάνουν και γιατί, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι το πρόβλημά τους. Φυσικά στο πλαίσιο της αποκατάστασης εκτός από την εφαρμογή της μεθόδου στον κάθε ασθενή πρέπει να τον εκπαιδεύουμε στη διαχείριση του σώματός του στις καθημερινές του δραστηριότητες».

Για την εφαρμογή της μεθόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ειδικό κρεβάτι reformer, το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο τροχαλιών, ιμάντων και ελατηρίων. Παράλληλα, η μέθοδος περιλαμβάνει και ασκήσεις με μπάλες και ελαστικούς ιμάντες με αντίσταση. Οι δίσκοι ισορροπίας και ιδιοδεκτικής διευκόλυνσης θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τις μπάλες και τους ελαστικούς ιμάντες. Τα μέσα επιλέγονται από τον θεραπευτή και προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή.

Όμως υπάρχουν και κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται.
Συγκεκριμένα:

  • Έλεγχος της αναπνοής με σκοπό την ενίσχυση των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών.
  • Σωστή ευθυγράμμιση και συνειδητοποίηση του σώματος ως μια βιοκινητική αλυσίδα όπου πρέπει όλα τα κομμάτια που την αποτελούν ν’ ασκηθούν με αρμονία. Όποιο πρόβλημα υπάρχει π.χ. στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης θα επηρεάζει ενδεχομένως τα ισχία ή τη θωρακική μοίρα κλπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αξιολογήσει ο θεραπευτής και να το κάνει κατανοητό στον ασθενή.
  • Έλεγχος του κορμού, εκπαίδευση της σωστής θέσης και σύνδεσης της κεφαλής, του θώρακα, της λεκάνης και των άκρων.
  • Συνειδητοποίηση της ενεργοποίησης των σωστών μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης με σκοπό τη δημιουργία των σωστών “βάσεων”, οι οποίες θα εξασφαλίσουν στον ασθενή λειτουργική αποκατάσταση και τελικά έναν αυτοματοποιημένο έλεγχο της στάσης και κινήσεις με συντονισμό και νευρομυική συναρμογή.
  • Τέλος, θα πρέπει όλες οι ασκήσεις να γίνονται με συγκέντρωση, ώστε ο ασθενής να συνειδητοποιεί τα υπερκινητικά και υποκινητικά του κομμάτια, να νιώθει την ενέργεια των μυών πάνω στις αρθρώσεις και τελικά να καταφέρει να φέρει σε ισορροπία και αρμονία το σώμα του.

Συμπερασματικά, η μέθοδος clinical pilates μας εκπαιδεύει να συνειδητοποιήσουμε και να δυναμώσουμε όλα τα εν τω βάθει συστήματα, κάτι που λίγες μόνο μορφές άσκησης μπορούν να το πετύχουν με ασφάλεια. Αξίζει να δώσουμε στον εαυτό μας τη ευκαιρία να τον δούμε από μέσα προς τα έξω, να τον προστατεύσουμε και να δώσουμε ποιότητα στην καθημερινότητά μας και τελικά χαρά!

Κέρδισε την συνδρομή σου!

Εάν θες να δοκιμάσεις την μέθοδο clinicalpilates, να δυναμώσεις το σώμα σου, να βελτιώσεις την στάση και την αναπνοή σου και, φυσικά, να απαλλαγείς από πόνους και προβλήματα, δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό μας. Μπες στην κλήρωση και διεκδίκησε 1 συνδρομή στο φυσιοθεραπευτικό κέντρο Physioway. Η συνδρομή περιλαμβάνει:

  • 1 φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση
  • 4 μαθήματα σε τμήμα 3 ατόμων

Δείτε τον διαγωνισμός και δηλώστε συμμετοχή εδώ: http://bit.ly/1CBYecx