Και νέα μαμά και σούπερ ευτυχισμένη!

Και νέα μαμά και σούπερ ευτυχισμένη!

Αν δεν νιώθετε την ευτυχία να ξεχειλίζει, σας προτείνουμε 7 τρόπους για να έρθετε πιο κοντά της

Πώς θα γίνεται μια ευτυχισμένη μαμά; Φροντίζοντας πρώτα και καλύτερα τον εαυτό σας για να μπορείτε στη συνέχεια να φροντίσετε και όλους τους άλλους, και κυρίως το νεογέννητο μωρό σας.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να επανέλθει μετά τον τοκετό. Προφανώς θα θέλετε όσο πιο γρήγορα γίνεται να επανέλθετε στην κατάσταση που είσαστε πριν την εγκυμοσύνη, ωστόσο επειδή έχετε κάνει μια μεγάλη μετάβαση σε έναν νέο ρόλο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε. Ακούστε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας και ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως οι δουλειές του σπιτιού και γενικά οι κουραστικές υποχρεώσεις που μπορούν να περιμένουν, καλό είναι να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Ο χρόνος προσαρμογής που απαιτείται διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά κατά μέσο όρο οι 6 εβδομάδες είναι αρκετές. Επομένως εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να φροντίζετε αποκλειστικά το μωρό και τον εαυτό σας.

Θηλάστε το μωρό. Δεν είναι μόνο ότι με τον θηλασμό προσφέρετε ένα πολύτιμο δώρο στο μωράκι σας από κάθε άποψη, αφού το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του και ο θηλασμός βοηθάει στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά κάνει καλό και σε εσάς. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην επιλόχειο κατάθλιψη, σε διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ απολαμβάνουν την ευεργετική επίδραση της ορμόνης προλακτίνης (η ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή γάλακτος) που έχει χαρακτηριστικά φυσικού ηρεμιστικού. Επιπλέον ο θηλασμός θα κάνει πολύ πιο εύκολη την καθημερινότητά σας, αμέσως μόλις συνηθίσετε τη διαδικασία, καθώς το φαγητό του μωρού σας θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο (αρκεί φυσικά να είστε μαζί του) χωρίς να έχετε να προετοιμάσετε μπιμπερό ή να αγοράσετε γάλα.

Απολαύστε την ηρεμία. Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, θα είναι εξαιρετικά ήσυχες. Σίγουρα θα βλέπετε κόσμο που θα σας επισκέπτετε αλλά σε γενικές γραμμές οι συνηθισμένοι ρυθμοί της καθημερινότητας θα μειωθούν και όλα θα στροβιλίζονται γύρω από τις ανάγκες του μωρού. Αν σας δυσκολεύει η σκέψη ότι θα πρέπει να μένετε πολλές ώρες στο σπίτι, αναζητήστε τη θετική διάσταση. Το γεγονός ότι θα μένετε ώρες με τον εαυτό σας και το μωρό σας, θα σας δώσει την ευκαιρία να σκεφτείτε και να δεθείτε μαζί του, να περάσετε χρόνο οι δυο σας και να αναπτύξετε έτσι έναν ισχυρό δεσμό που θα σας βοηθήσει να είστε πιο συντονισμένη με τις ανάγκες του.

Διατηρήστε τις υγιείς διατροφικές σας συνήθειες. Ακόμα και τώρα που έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, συνεχίστε να ακολουθείτε τις διατροφικές συνήθειες που είχατε και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η σωστή διατροφή θα διατηρήσει την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα και θα σας βοηθήσει να χάσετε πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Ξεκουραστείτε. Τουλάχιστον όσο μπορείτε! Πιθανόν να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κοιμηθείτε ξανά χωρίς διακοπές το βράδυ, αλλά προσπαθήστε σε κάθε ευκαιρία να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε έστω παίρνοντας έναν ελαφρύ υπνάκο στον καναπέ για 15 λεπτά. Η αϋπνία θα σας εξουθενώσει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, επομένως φροντίστε όσο μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας για να προσφέρετε και την καλύτερη φροντίδα στο μωρό σας.

Αναπνεύστε καθαρό αέρα. Βγείτε για λίγο από το σπίτι και θα διαπιστώσετε αμέσως πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στην ενέργεια και την ψυχολογία σας. Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά στον μάρσιπο και περπατήστε έστω μέχρι την κοντινή σας πλατεία ή πάρκο. Όταν ο γιατρός σας έχει δώσει το πράσινο φως για να ασκηθείτε, προτιμήστε το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο από το κλειστό γυμναστήριο.

Αλλάξτε οπτική γωνία. Κάθε φορά που σας πιάνει απελπισία γιατί νιώθετε ότι δεν θα αντέξετε να μείνετε άλλη μια νύχτα άγρυπνη ή γιατί το μωρό σας έχει κολικούς και κλαίει ασταμάτητα, σκεφτείτε πως σύντομα αυτό το στάδιο θα περάσει και γρήγορα θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Αποδεχτείτε ως φυσιολογικό το γεγονός ότι έχετε ψυχολογικά σκαναμπεβάσματα και προσπαθήστε να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας γιατί «είμαι μαμά» δεν σημαίνει αυτόματα «είμαι και υπερήρωας».