Γιατί δυσκολεύεστε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Γιατί δυσκολεύεστε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης;

4 λόγοι που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα κιλά της εγκυμοσύνης

Θα θέλατε με έναν μαγικό τρόπο να επιστρέψετε στα κιλά πριν την εγκυμοσύνη σας αλλά δυσκολεύεστε να αποκτήσετε και πάλι την παλιά σας σιλουέτα; Για να απαλλαγείτε από τα επιπλέον κιλά, πιθανόν να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες, ίσως και όσο διήρκησε η εγκυμοσύνη σας, ενώ θα πρέπει να ασκείστε (πριν ξεκινήσετε κάποια μορφή άσκησης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) και να τρέφεστε υγιεινά.

Ας δούμε ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που βάζουν τρικλοποδιά στις προσπάθειές σας.

Δεν σκέφτεστε τις θερμίδες. Προφανώς συνεχίζετε την υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικές για τον θηλασμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και αυτές οι τροφές δεν έχουν θερμίδες. Και αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε, τότε αυτές μετατρέπονται σε λίπος. Επομένως, φροντίστε να τρώτε κανονικές μερίδες, να διαβάζετε τα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγετε, να κάνετε μικρές αλλαγές στο μενού (π.χ. επιλέξτε τροφές με καλά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί και αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως) και αν συνειδητοποιήσετε πως τρώτε για συναισθηματικούς λόγους, ζητήστε βοήθεια.

Δεν κοιμάστε. Είναι γεγονός πως οι ώρες που κοιμάστε έχουν μειωθεί αρκετά. Η έλλειψη ύπνου όμως αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζονται σωστά οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από τις τροφές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε, ειδικά τους πρώτους μήνες. Ωστόσο, φροντίστε να εξισορροπείτε τα επίπεδα κορτιζόλης με το να κοιμάστε κάθε φορά που κοιμάται το μωρό σας, αλλά και αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες που επίσης προκαλούν αύξηση της ορμόνης, όπως είναι η κατανάλωση καφεΐνης, το άγχος, η υπερβολική άσκηση. 

Δεν ασκείστε. Μετά τον τοκετό θα πρέπει να περιμένετε να περάσει ένα διάστημα τουλάχιστον 6 με 10 εβδομάδων, απαραίτητο για την ανάκαμψη του οργανισμού, μέχρι να ξεκινήσετε κάποια μορφή άσκησης. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τις μορφές άσκησης που ενδείκνυνται αλλά και με το ποιες απαγορεύονται (η υπερβολική άσκηση αλλά και οι μορφές άσκησης με γρήγορους ρυθμούς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές). Εάν λάβετε το πράσινο φως από το γιατρό σας, φροντίστε να βρείτε μία μορφή άσκησης που να σας διασκεδάζει αλλά και να επικεντρώνει στα σημεία που χρειάζονται περισσότερη δουλειά, όπως είναι η κοιλιά και οι μηροί.

Δεν σας υποστηρίζουν οι άνθρωποι γύρω σας.Για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια να χάσετε κιλά, είναι σημαντικό να έχετε την υποστήριξη των κοντινών σας ανθρώπων. Μήπως γεμίζουν την κουζίνα σας διαρκώς με νόστιμα μαγειρευτά φαγητά ή λιχουδιές στα οποία είναι δύσκολο να αντισταθείτε; Σας στηρίζουν ψυχολογικά για να πετύχετε τον στόχο σας ή σας προκαλούν άγχος και πίεση, υπονομεύοντας τις προσπάθειες σας; Καλό είναι να επικοινωνήσετε τις επιθυμίες σας και τους στόχους σας αλλά και τον τρόπο που θα τους πετύχετε. 

ExtraTip: Μην βιαστείτε να χάσετε κιλά, επειδή η τάδε διάσημη βγήκε από το μαιευτήριο με σώμα μοντέλου ή επειδή η Ζιζέλ 4 μήνες μετά τον τοκετό περπάτησε στην πασαρέλα της Victoria Secret. Οι γυναίκες αυτές πέτυχαν τον στόχο τους με την βοήθεια της επιστήμης αλλά και των προσωπικών σεφ, γυμναστών, πλαστικών χειρουργών κτλ  Στην δική σας περίπτωση, το μυστικό είναι η υπομονή και η επιμονή. Θέστε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους σε καθημερινή βάση (π.χ. ένα 30λεπτο περπάτημα και αποφυγή γλυκισμάτων) και σιγά σιγά θα είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.