Συνταγές σπιτικής πλαστελίνης

Φτιάξτε την δική σας πλαστελίνη

3+1 συνταγές για πλαστελίνη διαφόρων χρήσεων.

Τα παιδιά λατρεύουν τις πλαστελίνες, αλλά συνήθως τις ανακατεύουν όλες μαζί και χαλάνε τα χρώματα με αποτέλεσμα να καταλήγετε να ξοδεύετε χρήματα για να αγοράζετε ξανά και ξανά. Ακόμα, επειδή τα χρώματα τους είναι τόσο ζωηρά που μοιάζουν «νόστιμα» δεν είναι λίγες οι φορές που τρέχετε πανικόβλητοι επειδή το καλό σας- που κατά τα άλλα αρνείται να φάει οτιδήποτε καινούργιο- τις έχει βάλλει στο στόμα και τις μασουλάει.

Μια καλή ιδέα, λοιπόν, και για να εξοικονομήσετε χρήματα αλλά και για να γλυτώσετε το «έμφραγμα» είναι οι ακόλουθες σπιτικές συνταγές για πλαστελίνη. Φτιάχνονται με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα και χρωματίζονται με τέμπερες (για περισσότερη ποικιλία χρωμάτων και μόνο στις μη φαγώσιμες περιπτώσεις) ή μπογιά τροφίμων (όπως για παράδειγμα αυτή που χρησιμοποιούμε το Πάσχα για τα αυγά). Κάποιες χρειάζονται μαγείρεμα και κάποιες άλλες όχι, αλλά όλες φυλάσσονται σε κλειστά σακουλάκια για να διατηρηθούν.

Συνταγή 1: Απλών υλικών (Μη φαγώσιμη, αλλά η δοκιμή δεν θα βλάψει το παιδί)

Υλικά

1 κούπα αλάτι

1 κούπα νερό

½ κούπα αλεύρι

Λίγο ακόμα αλεύρι κατά την ολοκλήρωση της συνταγής

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρόλι βάλτε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι και μαγειρέψτε μέχρι να έχετε ένα παχύ, λαστιχωτό μείγμα. Τραβήξτε το από την φωτιά και, καθώς κρυώνει, ρίξτε επιπλέον αλεύρι για να δώσετε μία υφή που μπορεί να δουλευτεί.

Συνταγή 2: Ζωηρών χρωμάτων (Μη φαγώσιμη)

Υλικά

1 κούπα κρύο νερό

1 κούπα αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

Τέμπερα ή μπογιά τροφίμων

3 κούπες αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμείξτε νερό, αλάτι, λάδι και αρκετή ποσότητα τέμπερας (ή μπογιάς) σε ζωηρό φωτεινό χρώμα. Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο μέχρι να αποκτήσει την υφή που έχει το ζυμάρι του ψωμιου.

Συνταγή 3: Μακράς διάρκειας (Μη φαγώσιμο)

Υλικά

shutterstock 797444081 κούπα νερό

1 κουταλιά της σούπας λάδι

½ κούπα αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα

Τέμπερα ή μπογιά τροφίμων

1 κούπα αλεύρι

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρόλι ζεστάνετε το νερό, το λάδι, το αλάτι, την μαγιονέζα και την τέμπερα. Τραβήξτε το από την φωτιά και προσθέστε αλεύρι. Ανακατέψτε και στην συνέχεια ζυμώστε. Φυλάξτε την πλαστελίνη σε αεροστεγή συσκευασία ή στα σακουλάκια κατάψυξης που κλείνουν με φερμουάρ. Θυμηθείτε πως αυτό που κάνει την συγκεκριμένη πλαστελίνη να διαρκεί 6 και πλέον μήνες είναι η μαγιονέζα, οπότε μην αντικαταστήσετε το συγκεκριμένο υλικό με οτιδήποτε άλλο.

Συνταγή 4: Απολαυστική (Φαγώσιμη)

Υλικά

260g φυστικοβούτυρο

3 κουταλιές της σούπας μέλι

Γάλα σε σκόνη ή κανονικό γάλα μαζί με αλεύρι

Κακάο

Φαγώσιμα διακοσμητικά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμείξτε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και προσθέστε σταδιακά το γάλα σε σκόνη (ή γάλα μαζί με αλεύρι) μέχρι να αποκτήσει την υφή της ζύμης του ψωμιού. Προσθέστε κακάο για χρώμα και σοκολατένια γεύση. Τέλος, αφήστε το παιδί να της δώσει σχήμα και να τη διακοσμήσει (με καραμελάκια, σταγόνες σοκολάτας, μπισκοτάκια, marshmallow κτλ.) και καλή σας όρεξη!

Extra tip: Για μεγαλύτερη αισθητηριακή απόλαυση προσφέρατε τις παραπάνω πλαστελίνες σε διαφορετική θερμοκρασία: κρύες, ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου!