8 tips για υγιή χαμόγελα

8 tips για υγιή χαμόγελα

Πολύτιμες συμβουλές για την σωστή φροντίδα της οδοντοστοιχίας από μικρή ηλικία

Μέχρι τα 3 έτη το μικρό σας θα έχει αποκτήσει όλα τα παιδικά του δοντάκια, τα οποία στη συνέχεια θα δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια περίπου όταν είναι 12 ετών. Μέχρι τότε τα παιδικά δόντια παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη τροφής και στην ομιλία, ενώ η υγιεινή τους είναι κομβική για την υγεία των μόνιμων δοντιών που αναπτύσσονται.

Επομένως, φερθείτε έξυπνα και δράστε προληπτικά, αποφεύγοντας τα συνηθέστερα λάθη αλλά και βοηθώντας το μικρό σας να αποκτήσει σωστές συνήθειες από τώρα. Έτσι δεν θα έχει μόνο ένα λαμπερό χαμόγελο αλλά και πολύ λιγότερες πιθανότητες ως μεγαλύτερο παιδί ή ως ενήλικας να ταλαιπωρείται από τις γνωστές παθήσεις των δοντιών, όπως είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

Συμπεριλάβετε από νωρίς τη φροντίδα των δοντιών στην καθημερινή του ρουτίνα

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να μάθετε στο μικρό σας να φροντίζει τα δόντια του. Ήδη από τους 6 μήνες μπορείτε να του πλένετε τα ούλα, αλλά και να του παρέχετε ένα ειδικό μασητικό παιχνίδι για να μασάει όταν βγουν τα πρώτα του δοντάκια. Φροντίστε δε να αποκτήσετε υγιείς συνήθειες σε σχέση με το τάισμα με το μπιμπερό. Μην αφήνετε το μωρό να αποκοιμιέται με το μπιμπερό στο στόμα γεμάτο γάλα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό. Τα μωρά έχουν αυξημένο ρίσκο να αναπτύξουν τερηδόνα αν τα δόντια τους έρχονται σε διαρκή επαφή με υγρά που περιέχουν ζάχαρη. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μιας και τα παιδικά δόντια θα δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια, αλλά η τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα όπως:

  • Να προκαλέσει πόνο, δυσκολεύοντας το φαγητό και τον ύπνο.
  • Να προκαλέσει απόστημα στα δόντια.
  • Είναι πιθανό να βλάψει τα μόνιμα δόντια που αναπτύσσονται.
  • Και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις.

Άλλωστε είναι πολύ πιο απλή η πρόληψη της τερηδόνας από την θεραπεία της, επομένως η σωστή στοματική υγιεινή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην καθημερινή ρουτίνα του μικρού σας.

Μάθετε τον σωστό τρόπο φροντίδας των δοντιών

Σαφώς γνωρίζετε ότι κάθε μέρα πρέπει να πλένει τα δόντια του και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα. Ωστόσο ξέρετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τον δείξετε και στο μικρό σας; Καταρχήν έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να βοηθάτε το μικρό σας να πλένει τα δόντια του μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών και στη συνέχεια να επιβλέπετε το βούρτσισμα μέχρι τα 10 ή 11 (πάντα με εξαιρέσεις μιας και κάθε παιδί είναι διαφορετικό). Ας δούμε, όμως, ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος.

  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, συμβατική ή ηλεκτρική.
  • Η ποσότητα της οδοντόκρεμας πρέπει να είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού για παιδιά 2 έως 6 ετών. Για παιδιά κάτω των 2 ετών χρησιμοποιήστε μόνο νερό ή οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο. 
  • Στρέψτε την οδοντόβουρτσα ώστε να αποκτήσει κλίση 45° σε σχέση με τα ούλα έτσι ώστε να έρχεται σε επαφή τόσο με τα δόντια όσο και με τα ούλα.  
  • Κινήστε τη ελαφρώς κυκλικά ή με φορά πάνω – κάτω και χωρίς να ασκείτε ιδιαίτερη πίεση.
  • Βουρτσίστε 2-3 δόντια τη φορά για μερικά δευτερόλεπτα πριν προχωρήσετε στα επόμενα.
  • Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε όλη την επιφάνεια των δοντιών.
  • Βουρτσίστε το σύνολο των δοντιών σας για περίπου 2 λεπτά ή περίπου 1 λεπτό αν πρόκειται για τα δοντάκια του μωρού σας.
  • Βουρτσίστε τη γλώσσα για να φρεσκάρετε την αναπνοή και να απομακρύνετε τα βακτήρια.

Σωστή χρήση οδοντικού νήματος

Ένα μεγάλο τμήμα των δοντιών καθαρίζεται μόνο με τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς αυτό απομακρύνει τις τροφές που προκαλούν πλάκα ανάμεσα στα δόντια, προλαμβάνοντας την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Από τη στιγμή λοιπόν που δύο δόντια αρχίζουν να εφάπτονται η χρήση οδοντικού νήματος πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή περιποίηση των δοντιών. Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Τυλίξτε τις δύο άκρες του νήματος ανάμεσα στα δύο μεσαία δάχτυλα και κινήστε τα ελαφρά μπρος πίσω περνώντας το στο κενό ανάμεσα στα δόντια.
  • Δημιουργήστε μια καμπύλη για να «αγκαλιάζει» το δόντι και κατευθύνετε το νήμα ανάμεσα στα δόντια και προς τα ούλα μέχρι να αισθανθείτε ότι δεν προχωράει άλλο.
  • Μαλακάμετακινήστετονήμαπάνωκάτωμέχρινακαθαρίσουν.
  • Μόλις τελειώσετε από τη μια πλευρά, συνεχίστε από την άλλη και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία σε κάθε δόντι.
  • Μηνξεχάσετετηνπλευράτωντραπεζιτώνστηγωνίατουστόματος.

Αποχαιρετίστε την πιπίλα και σταματήστε το πιπίλισμα του δαχτύλου

Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή το πιπίλισμα του αντίχειρα συνδέονται με προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας, επομένως αν το μικρό σας έχει ξεπεράσει τα δύο και χρησιμοποιεί ακόμα πιπίλα ή τα 4 και συνεχίζει να πιπιλάει το δάχτυλό του, είναι καιρός να λάβετε δραστικά μέτρα.

Για περισσότερες ιδέες σχετικά με τον αποχαιρετισμό στην πιπίλα, συμβουλευτείτε τα άρθρα μας «Αποχαιρετίστε την πιπίλα μια για πάντα!» και «Παρακαλείται η πιπίλα να εκκενώσει το στόμα! ».

Προλάβετε τους τραυματισμούς στα δόντια

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τα σπασμένα δόντια, τον τραυματισμό των ούλων και της γλώσσας από πτώση ή χτύπημα κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος είναι να χρησιμοποιεί το παιδί σας το ειδικό μασελάκι.

Προσοχή στα snacks

Όσον αφορά την υγεία των δοντιών δεν έχει τόση σημασία το τι τρώμε, αλλά πότε και πόσο συχνά τρώμε την κάθε τροφή. Για παράδειγμα, αν φάτε ένα κομμάτι κέικ και μετά κάποιο φρούτο μαζί με νερό, ένα μεγάλο μέρος της τροφής που περιέχει ζάχαρη και θα εγκλωβιζόταν στα δόντια, απομακρύνεται. Αντιθέτως αν τρώτε σχεδόν όλη την ημέρα κάτι γλυκό ανάμεσα στα γεύματα, τα δόντια σας θα βομβαρδίζονται διαρκώς από ζάχαρη, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης οδοντικής πλάκας. Επομένως είναι σημαντικό το μικρό σας να αποφεύγει την κατανάλωση γλυκών ή επεξεργασμένων snacksαλλά και τροφίμων που κολλάνε στα δόντια, όπως καραμέλες, ανάμεσα στα γεύματα (και όχι μόνο για λόγους στοματικής υγιεινής αλλά και συνολικότερα για λόγους υγείας). Φυλάξτε τα μπισκότα για το γεύμα, όταν το στόμα παράγει περισσότερο σάλιο και έτσι είναι πιο εύκολο να «καθαρίσει» ως ένα βαθμό τα δόντια.

Χρησιμοποιήστε φθοριούχες οδοντόκρεμες

Από μια ηλικία και μετά, το φθόριο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών, διότι αφενός θωρακίζει τα δόντια απέναντι στα οξέα που προκαλούν την οδοντική πλάκα, και αφετέρου επανορθώνει τις περιοχές στις οποίες αρχίζει να υπάρχει αλλοίωση εξαιτίας της «επίθεσης» των οξέων. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα (από την ηλικία των 2 και μετά) ή και φθοριούχο στοματικό διάλυμα.

How-Does-the-Affordable-Health-Care-Act-Affect-Pediatric-Dental-Care

Κάντε την επίσκεψη στον οδοντίατρο όσο πιο ευχάριστη γίνεται

 Μην περιμένετε να πονέσει κάποιο από τα δόντια του μικρού σας για να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Οι τακτικές επισκέψεις είναι σημαντικές για τη στοματική υγιεινή αλλά και για την έγκαιρη θεραπεία προτού ένα πρόβλημα διογκωθεί. Ωστόσο αν το μικρό σας φροντίζει επαρκώς τα δόντια του, τότε ο χρόνος (και το χρήμα) που θα δαπανάτε στον οδοντίατρο θα είναι πολύ λιγότερα, ενώ οι επισκέψεις θα είναι σαφώς πιο ευχάριστες.   

Γνωρίστε πώς να διαχειριστείτε έκτακτα περιστατικά

Έκτακτα περιστατικά που χρειάζονται την άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι η απώλεια δοντιού ή η αιμορραγία που δεν σταματά. Αρχικά διατηρήστε την ψυχραιμία και ακολουθήστε μερικές πολύτιμες συμβουλές για να δώσετε τις «πρώτες βοήθειες».

  • Αν του φύγει κάποιο από τα παιδικά δόντια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο όσο πιο σύντομα γίνεται. Μην προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε το δόντι στην αρχική του θέση, αν έχει βγει εντελώς. Παρόλο που είναι φυσιολογικό τα παιδιά να χάνουν τα παιδικά δόντια από μια ηλικία και μετά, μια πρόωρη ζημιά ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη και στα ενήλικα δόντια που αναπτύσσονται.
  • Αν του πέσει ένα από τα μόνιμα δόντια. Αν πρόκειται για μόνιμο δόντι που έχει φύγει από τη θέση του δοκιμάστε να το τοποθετήσετε ξανά, χωρίς να απομακρύνετε υπολείμματα ιστού αν υπάρχουν στην επιφάνειά του, κρατώντας το σταθερό με ένα καθαρό πανί. Αν είναι αδύνατο κάτι τέτοιο, τοποθετήστε το δόντι ή τα κομμάτια του δοντιού αν έχει σπάσει, σε ένα δοχείο μέσα σε μείγμα από γάλα και νερό και φροντίστε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο όσο πιο σύντομα γίνεται (αν είναι εφικτό σε διάστημα 1 ώρας). 

pic39997y8

SOS Tip: Το οδοντιατρικά έξοδα δεν είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Μόνο ο απλός καθαρισμός (που ανάλογα με το πρόβλημα πρέπει να γίνεται 1 με 2 φορές τον χρόνο) κοστίζει 40 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων. Υπολογίστε τώρα και σφραγίσματα, αντιμετώπιση κάποιου τραυματισμού ή μόλυνσης ή τα σιδεράκια που ολοένα και περισσότερα παιδιά φοράνε σήμερα και θα καταλάβετε γιατί είναι καλύτερο να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένη οδοντιατρικής φροντίδας. Εμείς σας προτείνουμε το Dental Care της Careforyou με ασφάλιστρα από 15 ευρώ/μήνα. 

Τι σας προσφέρει το Dental Care:

  • Απεριόριστο αριθμό επισκέψεων, με κάλυψη του κόστους κατά 80%.
  • Σας καλύπτει το σύνολο των οδοντιατρικών πράξεων, όπως σφράγισμα, λεύκανση, εξαγωγή δοντιών, ορθοδοντικές θεραπείες (σιδεράκια), ακτινογραφίες και χειρουργικές πράξεις.
  • Σας παρέχει δωρεάν έναν οδοντιατρικό και έναν ορθοδοντικό έλεγχο, έναν καθαρισμό δοντιών και ένα σφράγισμα, κάθε χρόνο.
  • Μία δωρεάν επίσκεψη, ετησίως, σε γιατρό του Δικτύου, για την άμεση αντιμετώπιση ενός επώδυνου περιστατικού.
  • Δυνατότητα κάλυψης και για τα παιδιά, με προνομιακά ασφάλιστρα.
  • Ευρύ Δίκτυο συνεργαζόμενων Γιατρών και Οδοντιατρικών Κέντρων πανελλαδικά, μειδιαίτερα προνομιακές τιμές.
  • Συντονιστικό Κέντρο που αναλαμβάνει για εσάς τον συντονισμό των ραντεβού σας, εύκολα και γρήγορα.

Δεν χάνετε πραγματικά τίποτα να μιλήσετε με την Careforyou. Δώστε όνομα και τηλέφωνο και θα σας καλέσουν για να σας ενημερώσουν για τα πάντα. Κι αν δεν θέλετε δεν σας δεσμεύει τίποτα!

orange-button-hi