Αποχρωματισμός δοντιών

Αποχρωματισμός δοντιών

Από τι μπορεί να προκληθεί και πώς να τον αποφύγετε

Από ένα παιδί θα περίμενε κανείς κατάλευκα δοντάκια και λαμπερό χαμόγελο. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα ή περισσότερα δόντια χάνουν το λευκό τους χρώμα; Ποιες είναι δηλαδή οι αιτίες για τον αποχρωματισμό, όπως λέγεται, των δοντιών και πώς μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνισή του;

Συχνότερες αιτίες είναι το ανεπαρκές βούρτσισμα ή ο λάθος τρόπος βουρτσίσματος που δημιουργεί πλάκα, η οποία με τη σειρά της αλλοιώνει το λευκό χρώμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν σίδηρο και αντιβιοτικών που φαίνεται να ευθύνονται για αποχρωματισμό των δοντιών, η κακή ποιότητα σμάλτου και ο τραυματισμός.

Όσον αφορά τον τραυματισμό, τα διαφορετικά είδη χρώματος που μπορεί να αποκτήσει ένα δόντι, υποδηλώνουν και διαφορετική αιτία. Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από αυτά.

Γκρι, μαύρα ή καφέ δόντια μετά από τραυματισμό.Η εν λόγω αλλαγή του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί 2-3 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό και συμβαίνει εξαιτίας της εισόδου αίματος στην οδοντίνη, στο εσωτερικό στρώμα του δοντιού. Το χρώμα συνήθως υποχωρεί μόνο του αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αφήσει κηλίδες πάνω στο δόντι. Αν δεν υπάρχει μόλυνση ο οδοντίατρος θα αφήσει το δόντι να επουλωθεί μόνο του ή να πέσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλωστε τα δόντια με τέτοιο χρώμα πέφτουν χωρίς να δημιουργούν άλλα προβλήματα.

Κόκκινα ή ροζ δόντια μετά από ατύχημα. Ένα χτύπημα μπορεί να μετατρέψει το χρώμα του δοντιού σε κόκκινο αμέσως ή μετά από λίγες εβδομάδες, λόγω του αίματος από αγγεία που υπάρχουν μέσα στο δόντι. Αν το κόκκινο χρώμα εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά το ατύχημα είναι πιθανό να υπάρχει διάβρωση του δοντιού. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ώστε εκείνος να αποφασίσει αν είναι αναγκαίο ή όχι να αφαιρεθεί το δόντι.   

Κίτρινα δόντια. Το στρώμα κάτω από την αδαμαντίνη, η οδοντίνη, είναι κίτρινο και κάποιες φορές ένας τραυματισμός είναι πιθανό να προκαλέσει τη δημιουργία περισσότερης οδοντίνης με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι αλλά να παρατηρείτε για τυχόν επιπλοκές.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό των δοντιών είναι σημαντικό να μάθετε στο μικρό σας να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής.

  • Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζει τα δόντια του καλά δύο φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο από τις ηλικίες 3-6, ενώ από τα 6 έτη και μετά το παιδί που βουρτσίζει μόνο του τα δόντια μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κανονική φθοριούχο οδοντόκρεμα που χρησιμοποιεί και ένας ενήλικας.
  • Αν το μικρό σας χρησιμοποιεί ακόμα μπιμπερό, είναι ώρα να το αποχωριστεί. Επίσης αποφύγετε να πίνει ζαχαρούχα ροφήματα και χυμούς με μπιμπερό.
  • Μην δίνετε στο μικρό σας μπιμπερό όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι και μην βάζετε στην πιπίλα του μέλι ή ζάχαρη.
  • Μην μοιράζεστε μαχαιροπήρουνα και ποτήρια με το παιδί σας για να αποφύγετε τη μετάδοση βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.
  • Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο.