Γιατί δεν πρέπει να παίρνει κινητό/tablet/computer στο κρεβάτι

Γιατί δεν πρέπει να παίρνει κινητό και tablet στο κρεβάτι

Πώς η χρήση τεχνολογίας πριν τον ύπνο έχει επιπτώσεις συνολικά στην υγεία του και πώς να την περιορίσετε

Η χρήση τεχνολογίας πριν τον ύπνο έχει αρνητική επίδραση τόσο στις ώρες ύπνου του παιδιού όσο και συνολικά στην υγεία του. Και αυτό δεν είναι απλά μια διαπίστωση που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας βάσει της κοινής λογικής αλλά και ένα βασικό συμπέρασμα διάφορων ερευνών. Ποια είναι η λύση λοιπόν όταν πηγαίνει για ύπνο παρέα με το κινητό του;

Εκτός από την κούραση, οι λιγότερες ώρες ύπνου που κοιμάται ένα παιδί (αν δεν καλύπτει δηλαδή τις ώρες που πρέπει στην αναπτυξιακή φάση που βρίσκεται) έχουν επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις και στη μνήμη, ενώ η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα συμπεριφορές που παραπέμπουν στα συμπτώματα της διαταραχής υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, όπως ο εκνευρισμός, η έλλειψη προσοχής και η επιθετικότητα.

Αν το παιδί σας λοιπόν ξαπλώνει στο κρεβάτι παρέα με το κινητό του ή το tablet πώς είστε σίγουροι πως αντί να κοιμάται δεν παίζει ή δεν στέλνει μηνύματα; Και δεν είναι μόνο οι ώρες που θα αφιερώσει στην κινητή τεχνολογία κλέβοντάς τις από τον ύπνο του αλλά και η ακτινοβολία από τις οθόνες που μειώνει την έκκριση μελοτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που στέλνει το σήμα της νύστας στον εγκέφαλο. Παράλληλα η υπερδιέγερση που προκαλεί η ενασχόληση με τα παιχνίδια στο κινητό επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

  • Για να αποφύγετε να μπει στον πειρασμό της χρήσηςτεχνολογίας πριν κοιμηθεί, ορίστε σαν κανόνα ότι κάθε συσκευή, συμπεριλαμβανομένης και της τηλεόρασης θα αποσυνδέεται μία ώρα πριν τον ύπνο και φυσικά δεν θα βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο του παιδιού (αλλά ούτε και στο δικό σας αν θέλετε να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση).
  • Για να μην θεωρηθεί πως αυτός ο κανόνας είναι τιμωρία, φροντίστε να τον εισάγετε από νωρίς, έτσι ώστε το παιδί σας να γνωρίζει πότε και πού μπορεί να χρησιμοποιεί τις συσκευές κινητής τεχνολογίας.
  • Ένας ακόμα τρόπος για να περιορίσετε τη χρήση της πριν τον ύπνο είναι να καθορίσετε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι όπου θα μπορείτε όλοι να χρησιμοποιείτε tablet και υπολογιστές, χωρίς τα παραπάνω να επιτρέπεται να μεταφερθούν στο υπνοδωμάτιο, επιτρέποντας έτσι τον οργανισμό και το μυαλό να χαλαρώσει πριν τον ύπνο.