Αποχαιρετήστε την ακμή

Αποχαιρετήστε την ακμή

Τα DO's και τα DON'Ts που θα σας χρήσουν νικητές στην μάχη κατά της ακμής.

 

Η εφηβεία δεν είναι παιχνιδάκι: το σώμα αλλάζει, οι ορμόνες ανεβοκατεβαίνουν, το βλέμμα σκοτεινιάζει με ένα απλό βλεφάρισμα κ.ο.κ. Ωστόσο, όταν ένα πεντακάθαρο πρόσωπο γεμίζει σπυράκια εν μία νυκτί, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα της ακμής δεν είναι μόνο επιδερμικό, αλλά εισχωρεί εις βάθος μειώνοντας την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικότητα και την διάθεση του παιδιού.

Εάν κι εσείς έχετε παιδί κοντά στην εφηβεία, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να το δείτε να εμφανίζει από μικρά κόκκινα μέχρι μεγάλα πυώδη σπυράκια. Η συνηθέστερη ηλικία είναι κάπου στα 11 με 13, τότε που αρχίζει η αυξομείωση των ορμονών θέτοντας σε υπερλειτουργία τους σμηγματογόνους αδένες.

Πιο αναλυτικά, η ακμή είναι το αποτέλεσμα της κάλυψης των πόρων με λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα και δεν είναι ούτε θέμα υγιεινής («πλένεις το πρόσωπό σου»;), ούτε ευθύνονται οι σοκολάτες για την εμφάνισή της («στο είχα πει να μην τρως σοκολάτες γιατί θα βγάλεις σπυριά»!). Τουλάχιστον, καμία σύγχρονη έρευνα δεν έχει κατορθώσει να επιβεβαιώσει την σύνδεση ακμής και junk food! Αντίθετα, ο λόγος που ένα παιδί εμφανίζει ακμή ενώ ένα άλλο όχι, αλλά και το πόσο βαριά την περνάει το καθένα, οφείλεται στα γονίδια.

Βγείτε νικητές

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα κερδίσετε την μάχη με την ακμή, αφού με την πάροδο της εφηβείας αυτή εξαφανίζεται και μόνο το 20-25% των ανθρώπων συνεχίζει να βγάζει σπυράκια. Μπορείτε, ωστόσο, να την προλάβετε αλλά και να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μια ώρα αρχύτερα με τα παρακάτω DO’s και DON’Ts.

Do: Ένας καθημερινός, ελαφρύς καθαρισμός με ένα ειδικό προϊόν κατάλληλο για τον τύπο δέρματος του παιδιού σας θα μειώσει την συχνότητα και την σοβαρότητα της ακμής.

Do: Η ενυδάτωση του δέρματος είναι σημαντική. Επιλέξτε ένα προϊόν κατάλληλο για τον τύπο του δέρματος του παιδιού. Συνήθως οι εταιρίες βγάζουν σειρές προϊόντων για πιο ολοκληρωμένες λύσεις στο πρόβλημα και, κατ’ επέκταση, μια καλή επιλογή είναι η ενυδατική της ίδιας εταιρίας με το καθαριστικό.

Do: Εκτός από τα καλλυντικά προϊόντα, υπάρχουν και τα φαρμακευτικά. Ζητήστε από τον δερματολόγο σας να σας προτείνει κάποιο κατάλληλο για την περίπτωση του παιδιού σας.

Don’t: Μην το αφήσετε να υπερβάλλει με τον καθαρισμό και αποτρέψτε το από την απολέπιση. Μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά το πιο πιθανό είναι να ερεθιστεί το δέρμα του και η ακμή να χειροτερέψει.

Don’t: Το μακιγιάζ μπορεί να καλύπτει το πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το εξαφανίζει. Υπάρχει, μάλιστα, περίπτωση να το εντείνει, εάν το προϊόν που θα χρησιμοποιήσει φράσει τους πόρους.

Do: Εάν δεν καταφέρετε να το αποτρέψετε από το μακιγιάζ, τουλάχιστον φροντίστε ώστε να αποφεύγει τα βαριά καλλυντικά και να προτιμά εκείνα που αναγράφουν «water based» και «noncomedogenic».

Don’t: Μπορεί η όψη ενός σπυριού με πύον να μην είναι και η καλύτερη, αλλά οι ουλές και τα σημάδια διαρκούν περισσότερο και είναι ακόμη πιο ακαλαίσθητα. Οπότε, μην αφήνετε το παιδί να πειράζει το πρόσωπό του ή όποιο άλλο μέρος του σώματος παρουσιάζει ακμή. Να του θυμίζετε πως ακόμα και το απλό άγγιγμα εξαπλώνει τα βακτήρια και δημιουργεί κι άλλα σπυράκια

Do: Καλό θα ήταν να διατηρείτε καθαρά τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το πάσχον δέρμα του παιδιού σας. Αλλάζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες του, τις πετσέτες του προσώπου και τα σφουγγάρια του.

Do: Να θυμάστε πως δεν είναι όλοι οι τύποι ακμής ίδιοι και πως ο καθένας χρειάζεται ειδική θεραπεία. Η συμβουλή του δερματολόγου είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά απαραίτητη. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να αντιδράτε υπερβολικά για ένα και μόνο σπυράκι, καθώς η δική σας συμπεριφορά μπορεί να μεγενθύνει στο μυαλό του παιδιού το πρόβλημα.

  • Ήπια: Το παιδί βγάζει σπυράκια περιστασιακά, κυρίως στο πηγούνι και το μέτωπο. Οι κρέμες που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ θα ξεράνουν τα σπυράκια, θα σκοτώσουν τα βακτήρια και θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα.
  • Μέτρια: Τα επίμονα σπυράκια χρειάζονται σίγουρα την βοήθεια δερματολόγου, εφόσον απαιτούν πιο ισχυρή θεραπεία. Ανάλογα με την περίπτωση, θα χορηγηθούν στο παιδί κερατινολυτικές κρέμες για να ανοίξουν οι πόροι ή τοπικές αντιμικροβιακές λοσιόν ή και τα δύο.
  • Βαριά: Περιλαμβάνει σπυράκια, οζίδια (σπυράκια κάτω από την επιφάνεια του δέρματος) και κύστεις (οδυνηρά γρομπαλάκια κάτω από την επιδερμίδα) και για την αντιμετώπισή της απαιτείται αγωγή από το στόμα. Αυτός ο τύπος ακμής εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα προξενεί βαθιές ουλές, που φεύγουν μόνο με ειδικές επεμβάσεις. Σπεύσατε στον δερματολόγο ο οποίος θα σας δώσει τα ανάλογα αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη, ένα ισχυρό φάρμακο που αναστέλλει τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και μειώνει την παραγωγή σμήγματος.

Do: Το laser και η φωτόλυση είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι στην ίαση της ακμής. Χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στις παραπάνω θεραπείες ή ως εναλλακτικές χωρίς φάρμακα. Σε αυτές οι δερματολόγοι στοχεύουν κάτω από την επιφανειακή στιβάδα για να μειώσουν τις φλεγμονές και την παραγωγή λιπαρότητας. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν πάνω από έξι μηνών συνεδρίες, ενώ το κόστος καθεμιάς κυμαίνεται από €150 έως €350.