Αιμορραγία από τη μύτη

Αιμορραγία από τη μύτη

Λόγοι και τρόποι αντιμετώπισης ενός συνηθισμένου φαινομένου στην παιδική ηλικία

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

 

Η αιμορραγία από τη μύτη είναι συχνό φαινόμενο σε παιδία μικρότερης ηλικίας αλλά σπάνια πρόκειται για κάτι σοβαρό. Διαβάστε για ποιους λόγους προκαλείται συνήθως και ενημερωθείτε για όσα πρέπει να κάνετε και όσα πρέπει να αποφύγετε όταν η μύτη του μικρού σας αρχίζει να αιμορραγεί.

Λόγοι

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι ρινικής αιμορραγίας είναι οι εξής:

  • Κρυολόγημα και αλλεργίες
  • Τραυματισμός, αν πείραξε ή έβαλε κάτι στη μύτη του ή ακόμα και αν τη φύσηξε δυνατά. Αιμορραγία μπορεί να προκληθεί και αν τη χτύπησε πέφτοντας ή αν έπεσε μια μπάλα πάνω του.
  • Ξηρότητα ή ενοχλητικές αναθυμιάσεις. Αν η ατμόσφαιρα του σπιτιού σας είναι ξηρή, είναι πιθανό να προκληθεί αιμορραγία εξαιτίας της ξηρότητας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν έρχεται συχνά σε επαφή με τοξικές ουσίες.
  • Κάποιο ανατομικό πρόβλημα στο εσωτερικό της μύτης
  • Μια μη φυσιολογική ανάπτυξη ενός ιστού, η οποία θα πρέπει να θεραπευτεί, μια θρόμβωση ή άλλες παθήσεις του αίματος που μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία
  • Χρόνια ασθένεια. Ένα παιδί που πάσχει από χρόνια ασθένεια ή χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο ή άλλη θεραπεία που ξηραίνει ή επηρεάζει το εσωτερικό της μύτης μπορεί να παρουσιάσει αιμορραγία.

 

Αντιμετώπιση

Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε σε περίπτωση αιμορραγίας από τη μύτη.

Do

  1. Παραμείνετ εήρεμοι. Μια αιμορραγία τέτοιου είδους μπορεί να φαίνεται τρομακτική αλλά σπάνια πρόκειται για κάτι σοβαρό.
  2. Αιμορραγία από τη μύτηΚρατήστε το παιδί σας σε καθιστή ή όρθια στάση με το κεφάλι του να γέρνει ελαφρώς μπροστά. Αν είναι αρκετά μεγάλο ζητήστε του να φυσήξει απαλά τη μύτη του.
  3. Κρατήστε το κάτω τμήμα της μύτης κλειστό με τον δείκτη και τον αντίχειρα για 10 λεπτά. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο μπορεί να το κάνει μόνο του. Μην αφήσετε τη μύτη νωρίτερα για να δείτε αν συνεχίζει να αιμορραγεί. Αν μετά τα 10 λεπτά δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία, επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν και πάλι το αίμα δεν σταματάει επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Dont

  1. Μην πανικοβληθείτε γιατί έτσι θα τρομάξετε και το παιδί σας
  2. Μην το βάλετε να ξαπλώσειή να γύρει το κεφάλι του προς τα πίσω
  3. Μην βάλετε μέσα στη μύτη του χαρτομάντιλο, γάζα ή άλλο υλικό για να σταματήσει το αίμα.

 

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν:

  • Θεωρείτε πως το παιδί σας έχει χάσει πολύ αίμα. Ωστόσο έχετε κατά νου ότι το αίμα από τη μύτη πάντα φαίνεται πολύ.
  • Το αίμα βγαίνει μόνο από το στόμα του, βήχει ή κάνει εμετό με αίμα ή ουσίες χρώματος καφέ
  • Είναι ασυνήθιστα χλωμό και ιδρωμένο ή δεν ανταποκρίνεται φυσιολογικά. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να μεταφερθεί επειγόντως σε κάποιο νοσοκομείο.
  • Έχει συχνά αιμορραγίες στη μύτη που αυτό σημαίνει πως έχει μια μικρή φλέβα στη μύτη ή στην επιφάνεια του εσωτερικού που σπάει εύκολα.  

 

Πρόληψη

Αν το παιδί παρουσιάζει συχνά αιμορραγία στη μύτη, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με τη χορήγηση ειδικών σταγόνων από τη μύτη. Παράλληλα ένας υγραντήρας μπορεί να διατηρήσει τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας. μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο μικρό σας να μην βάζει τα δάχτυλά του στη μύτη και γενικά να μην την πειράζει.