Διαβάστε για τους συνηθέστερούς λόγους που προκαλούν πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά
*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου
Ο στομαχόπονος είναι μια κοινή πάθηση σε παιδιά κυρίως που πάνε σχολείο, για λόγους που ποικίλουν. Με το ξεκίνημα των σχολείων τα παιδιά εκτίθενται σε μικρόβια, πολλές φορές και σε νέες τροφές αλλά και σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, όπως νέοι δάσκαλοι, καινούργια ή πιο δύσκολα βιβλία, περισσότερο διάβασμα ή άλλους φίλους. Σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν μάθει να περιγράφουν με λέξεις τη δυσφορία που πιθανόν να νιώθουν.
Δυσκοιλιότητα.Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή αιτία για τον πόνο στην κοιλιά. Σχετίζεται με την μετάβαση σε ένα νέο καθημερινό πρόγραμμα, όπου το παιδί λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι και έτσι «κρατιέται» μέχρι να επιστρέψει σε αυτό. Η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο αποφυγής.
Άγχος. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ρέψιμο μετά το φαγητό και ένα αίσθημα σαν να πετάνε πεταλούδες στο στομάχι. Το άγχος είναι μια από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι και την κοιλιά αλλά και τάση για εμετό. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι να απομακρύνετε το παιδί σας από στρεσογόνες καταστάσεις, μιας και το ίδιο το σχολείο μπορεί να του προκαλεί στρες, αλλά να το βοηθήσετε να βρει τρόπους για να διαχειρίζεται το άγχος, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Ένας τρόπος εκτόνωσης είναι το παιχνίδι με τις αγαπημένες του κούκλες ή με μια μπάλα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν πώς να ανακουφίζουν και να ηρεμούν τον εαυτό τους.
Τροφική αλλεργία. Ο στομαχόπονος είναι επίσης μια αντίδραση του οργανισμού σε τροφική αλλεργία. Είναι πιθανόν να συνοδεύεται από καταρροή, φτέρνισμα, πρήξιμο στα χείλη ή δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής. Στις τροφικές αλλεργίες υπάρχει το ίδιο μοτίβο: συνήθως το παιδί έχει ακριβώς την ίδια αντίδραση κάθε φορά που καταναλώνει ένα τρόφιμο στο οποίο έχει αλλεργία, παρόλο που οι μετέπειτα αντίδραση μπορεί να χειροτερεύει.
Φυσικά, οι παραπάνω είναι απλώς οι συνηθέστεροι λόγοι που κάνουν την κοιλίτσα του να πονάει. Ρωτήστε το για το αν έχει ενεργηθεί, ελέγξτε τι έχει φάει και ψάξτε και για πιθανές πηγές άγχους. Στην συνέχεια, τηλεφωνήστε στον παιδίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση. Μπορεί τα περισσότερα περιστατικά να περνάνε με φιδέ και αγκαλίτσα αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης.