Πρόληψη τραυματισμών

Ρυθμική γυμναστική

Ακολουθήστε μερικές σημαντικές συμβουλές από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για να προλάβετε ενδεχόμενους τραυματισμούς όταν το παιδί σας ασχολείται με κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα.

Σε όλα τα αθλήματα υπάρχει ο κίνδυνος του τραυματισμού. Γενικά όσο περισσότερο εκτίθεται ένα παιδί σε ένα άθλημα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει και να τραυματιστεί. Πολλές φορές όμως, τα περισσότερα τραύματα σε πολλούς νεαρούς αθλητές προκαλούνται από την υπερβολική άσκηση. Ας δούμε τι λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για την προστασία των λιλιπούτειων αθλητών!

Τραυματισμοί

  • Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούν τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μύες. Το σπάσιμο οστών αφορά ένα μικρό ποσοστό από το σύνολο των Σκάματραυμάτων. Ωστόσο, τα σημεία στα οποία αναπτύσσονται τα οστά των παιδιών αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά το στάδιο της ανάπτυξης. Σε ένα παιδί που αναπτύσσεται, η ευαισθησία σε κάποιο σημείο πρέπει να αξιολογείται από κάποιον ειδικό, ακόμα και όταν υπάρχει ελαφρό πρήξιμο ή περιορισμένη ικανότητα για κίνηση.
  • Τα συχνότερα τραύματα στον αθλητισμό είναι το διάστρεμμα (αφορά τους συνδέσμους) και η θλάση ή «τράβηγμα» (αφορά στους μύες) τα οποία προκαλούνται όταν μια μη φυσιολογική πίεση ασκείται στους τένοντες, τους συνδέσμους, τα οστά και τους μύες.


Ενημερώστε το μικρό αθλητή σχετικά με την πρόληψη των τραυματισμών

  • Βοηθήστε το παιδί σας να σχεδιάσει το πρόγραμμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει τουλάχιστον μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα ελεύθερη για να ξεκουράζεται.
  • Φροντίστε να φοράει τα σωστά ρούχα (και εσώρουχα) για κάθε άθλημα και να έχει τον ανάλογο εξοπλισμό προστασίας ανάλογα με τις απαιτήσεις του αθλήματος, (για παράδειγμα επιγονατίδες, κράνος κ.λπ.)
  • Η ενδυνάμωση των μυών επιτυγχάνεται με την προθέρμανση πριν από τα παιχνίδια και την άσκηση.
  • Επίσης, οι διατάσεις πριν και μετά τα παιχνίδια ή τη δραστηριότητα αυξάνουν την ευελιξία.
  • Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των παιχνιδιών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τραυματισμούς.
  • Σημασία έχει να παίζει το παιδί σας με ασφάλεια. Φροντίστε να συμμετέχει σε μια ομάδα όπου ο προπονητής είναι πολύ αυστηρός σε ότι αφορά τα αντικανονικά χτυπήματα.
  • Αν το παιδί σας νιώσει πόνο, θα πρέπει να σταματήσει την άσκηση.


  • Συναισθηματική πίεση για νίκηΓια να αποφύγει τη θερμοπληξία πρέπει να πίνει πολλά υγρά κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι ή την δραστηριότητα. Επίσης είναι καλύτερο να ελαττώσει ή να σταματήσει τις δραστηριότητες τις περιόδους που έχει πολλή ζέστη και υγρασία και να ντύνεται ελαφρά.    

Προσοχή και στη συναισθηματική πίεση

Η πίεση για νίκη ενδέχεται να επηρεάσει το παιδί σας ψυχολογικά. Δυστυχώς αρκετοί προπονητές και γονείς θεωρούν ότι η πιο σημαντική πλευρά ενός παιχνιδιού είναι η νίκη. Οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να επαινούνται για τη σκληρή προσπάθεια που κάνουν και για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους και όχι να τιμωρούνται ή να δέχονται άσχημη κριτική γιατί έχασαν σε ένα παιχνίδι ή σε ένα διαγωνισμό. Βασικός στόχος, άλλωστε, είναι να απολαύσουν το άθλημα που επέλεξαν και να παραμείνουν σε φόρμα, αποκτώντας υγιείς συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δείτε επίσης: "Μετατραυματικός φόβος"