Επιπλέον βάρος;

Βοηθήστε το να κάνει υγιείς επιλογές

Χρειάζεται το παιδί σας να χάσει κιλά; Δείτε πώς θα βοηθήσετε!

Αν το παιδί σας έχει παραπάνω κιλά, προφανώς θα το καταλαβαίνει και το ίδιο. Έτσι είναι σημαντικό όταν μιλάτε για το συγκεκριμένο θέμα να δείχνετε ότι συμπάσχετε. Το αν θα το βοηθήσετε να διαχειριστεί το πρόβλημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα το συζητήσετε μαζί του αλλά και τι κίνητρα θα θέσετε. Δείτε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να τρώει σωστά και υγιεινά και να ασκείται περισσότερο.

  1. Αναφερθείτε στο ζήτημα ευγενικά. Αδράξτε την ευκαιρία κάποια στιγμή που φαίνεται φυσιολογικό να μιλήσετε σχετικά, όπως για παράδειγμα μετά από επίσκεψη σε γιατρό και αφού έχει αναφερθεί ότι το παιδί σας παίρνει πολύ εύκολα βάρος. Ζητήστε του να σας πει αν έχει κάποια ιδέα για το πώς να το βοηθήσετε. Προτείνετε να κάνετε μαζί μια δραστηριότητα, π.χ. ποδήλατο, περπάτημα ή κάποιο ομαδικό άθλημα ή για αρχή ζητήστε του να σας βοηθήσει να πλύνετε το αυτοκίνητο. Αρχικά ξεκινήστε από απλές και ευχάριστες δραστηριότητες για να μην νιώσει ότι η άσκηση είναι αγγαρεία ή τιμωρία. Ακολουθήστε παρόμοια τακτική και για το φαγητό. Αν το παιδί σας τρώει συχνά παγωτό, αντικαταστήστε το με γρανίτα ή δώστε του να δοκιμάσει φρέσκους χυμούς και smoothies. Αποφύγετε να αγοράζετε ανθυγιεινές τροφές, αναψυκτικά και γλυκά και δελεάστε το παιδί σας να τρώει πιο υγιεινά είτε μαγειρεύοντας διαφορετικά, είτε προτείνοντάς του να συμμετέχει στην προετοιμασία ενός γεύματος.
  2. Κίνητρα φιλικά προς τα παιδιά. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι έχουν το συγκεκριμένο βάρος εξαιτίας της ποσότητας του φαγητού που τρώνε ή εξαιτίας της ακινησίας μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή. Βοηθήστε τα να κάνουν τη σύνδεση. Πείτε στο παιδί σας ότι αν κινείται περισσότερο θα καταφέρει να αλλάξει την εικόνα του σώματός του, ότι αν τρώει λιγότερο και προτιμά φρούτα και λαχανικά θα τρέχει πιο γρήγορα και δεν θα κουράζεται τόσο. Επειδή τα κοριτσάκια συνήθως ενδιαφέρονται πιο πολύ για την εμφάνισή τους, πιθανόν να ενδιαφερθούν για την υγιεινή διατροφή αν τους πείτε πως θα έχουν πιο λαμπερά μαλλιά και καλύτερο δέρμα αν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες.
  3. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο. Αν οι δικές σας διατροφικές συνήθειες δεν είναι υγιεινές και δεν ασκήστε, είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργήσει καμία στρατηγική για να πείσετε το παιδί σας να χάσει βάρος. Έτσι φροντίστε να δείχνετε την προτίμησή σας στις υγιεινές τροφές και να εμπλέκεστε με κάποιο τρόπο σε δραστηριότητες, δείχνοντας στο παιδί σας ότι τις θεωρείτε σημαντικές για το σώμα σας και την υγεία σας.
  4. Προσεγγίστε το ζήτημα θετικά. Τα παιδιά με επιπλέον κιλά τείνουν να έχουν και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Είναι σημαντικό να κατανοείτε το πρόβλημα καθώς ακόμα και ένα αρνητικό σχόλιο στο σχολείο μπορεί να κάνει το παιδί σας να νιώσει πολύ άσχημα. Βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του. Δεν πρέπει να λέτε ψέματα στο παιδί σας σχετικά με το βάρος του, όπως για παράδειγμα ότι δεν είναι χοντρό. Αντιθέτως μιλήστε ειλικρινά και επισημάνετε τα καλύτερα στοιχεία του, όπως για παράδειγμα το όμορφο χαμόγελό του ή την ικανότητά του να λέει πετυχημένα αστεία. Αν σε ένα πάρτυ παρασυρθεί μην το αποπάρετε, αντιθέτως πείτε του ότι για μια φορά δεν πειράζει αφού εκτιμάτε πολύ την προσπάθεια που κάνει για να κόψει τα γλυκά. Γιορτάστε τις μικρές, καθημερινές νίκες, όπως αν δοκιμάσει ένα φρούτο από μόνο του ή αντί για παγωτό επιλέξει να πιει ένα σπιτικό χυμό λαχανικών. Φυσικά επιλέξτε προσεκτικά με ποιους τρόπους Παιδί σε συγαριάεπιβραβεύετε το μικρό σας! Χρησιμοποιήστε σαν κίνητρο μια βόλτα σε ζωολογικό κήπο ή στο λούνα παρκ και όχι μια επιβράβευση που έχει σχέση με το φαγητό.
  5. Μην του επιβάλλετε να κάνει δίαιτα. Αν το παιδί σας έχει επιπλέον βάρος, αυτό που χρειάζεται είναι ένα κίνητρο και βοήθεια για να τρώει πιο σωστά και να κινείται περισσότερο. Μην υποβάλλετε το παιδί σας σε δίαιτα και μην το ανεβάζετε συχνά στη ζυγαριά για να ελέγξετε ακριβώς το βάρος του. Ακόμα και τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά μπορεί να απορροφηθούν εντελώς από το χάσιμο κιλών με κίνδυνο εμφάνισης κάποιας διατροφικής διαταραχής.

 

Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα καθώς χάνει κιλά

  • Δείξτε σεβασμό για το σώμα σας. Καθώς το παιδί σας χάνει κιλά και αποκτά φόρμα δεν σημαίνει ότι θα μεταμορφωθεί και θα αποκτήσει το σώμα που βλέπει στις διαφημίσεις ή στην τηλεόραση. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε ικανοποιημένοι με το δικό σας σώμα σας, ότι δεν εστιάζετε τόσο στην εξωτερική εμφάνιση έτσι ώστε να μην εξαρτάται η αυτοεκτίμησή του μόνο από την εμφάνιση.
  • Επαινέστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Αντί να λέτε πόσο υπέροχο δείχνει το παιδί σας, μιλήστε για την δραστηριότητα που κάνει (πόσο πλάκα έχει, πόσο έχει βελτιωθεί η απόδοσή του κ.λ.π.)
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με συμμαθητές και φίλους. Στόχος σας είναι να μάθετε στο παιδί σας να τρώει σωστά και όχι να καταφέρει να φτάσει στον «μαγικό» αριθμό κιλών που επιθυμείτε.

Δείτε επίσης: "Μεγαλώστε υγιή και δραστήρια παιδιά".