Προστατεύστε τα μάτια του από την ακτινοβολία της οθόνης

Προστατεύστε τα μάτια και την ποιότητα της όρασής του από την πολύωρη χρήση της οθόνης

Προστατεύστε τα μάτια και την ποιότητα της όρασής του από την πολύωρη χρήση της οθόνης

Σήμερα περισσότερο από ποτέ τα παιδιά δαπανούν πολλές ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή, στα tablets, στα κινητά τηλέφωνα και σε κάθε λογής οθόνες. Όμως η πολύωρη έκθεση στην ακτινοβολία της οθόνης κουράζει τα μάτια, χωρίς να λείπουν και άλλες επιπτώσεις όπως πονοκέφαλοι, πόνος στη μέση, θολή όραση, απώλεια συγκέντρωσης μέχρι και επιδείνωση της μυωπίας.Για να προστατεύσετε τα μάτια του από την ακτινοβολία της οθόνης και για να προλάβετε την κούραση που προκαλεί η πολύωρη έκθεση σε αυτή, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε μερικούς πολύτιμους κανόνες ασφαλείας.

Μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Για να διαπιστώσετε ότι η όραση του μικρού σας είναι καλή και τα μάτια του υγιή μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Η πρώτη του εξέταση θα λάβει χώρα στους 6 μήνες, η δεύτερη στα 3 έτη, η τρίτη πριν αρχίσει το νηπιαγωγείο και έπειτα καλό είναι να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο μια φορά το χρόνο. 

Ακολουθώντας τον κανόνα 20/20.Για να αποφευχθεί η κούραση των ματιών του από την πολύωρη έκθεση σε μια οθόνη, οι γιατροί συνιστούν κάθε 20 λεπτά να σταματάει να ασχολείται με τον υπολογιστή, να σηκώνεται και να κοιτάζει κάτι που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. 

Φροντίστε για καλό φωτισμό.Ο χαμηλός φωτισμός επιδεινώνει την κούραση που προκαλεί η ακτινοβολία της οθόνης. Φροντίστε, λοιπόν, ο χώρος όπου βρίσκεται ο υπολογιστής να φωτίζεται επαρκώς και μετακινήστε την οθόνη ώστε να μην αντανακλά το φως από τα παράθυρα ή τα φώτα της οροφής.

Περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Θέστε όρια στο χρόνο που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση, κάθεται στον υπολογιστή ή παίζει με το κινητό τηλέφωνο. Παράλληλα μάθετε να παρατηρήστε τα «ανησυχητικά» σημάδια, όπως το τρίψιμο και σφίξιμο των ματιών ή τα παράπονα ότι πονάει η πλάτη του, ο λαιμός του ή έχει πονοκέφαλο.

Βρείτε τη σωστή θέση απόσταση. Όσο πιο κοντά είναι τα μάτια του στην ηλεκτρονική συσκευή τόσο περισσότερο κουράζονται καθώς καταβάλλουν σκληρότερη προσπάθεια. Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν το μικρό σας διατηρεί μια ικανοποιητική απόσταση από την οθόνη, είναι να έχετε ως μπούσουλα την απόσταση από τον αγκώνα μέχρι τη γροθιά του χεριού σας. Δείτε παρακάτω ένα κατατοπιστικό video:

Αφήστε το παιδί σας να παίζει ελεύθερα έξω. Πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, εμποδίζει την ανάπτυξη της μυωπίας και ξεκουράζει τα μάτια.