Πώς θα μάθετε το παιδί σας να προστατεύεται από τους αγνώστους και ταυτόχρονα να μην χάσει τη φιλικότητα και κοινωνικότητά του
Από τη στιγμή που θα γνωρίσει κάποιον δεν διστάζει να τρέξει στην αγκαλιά του ή να τον ενημερώσει για όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του; Κάνει εύκολα φίλους; Σαφώς πρόκειται για ένα κοινωνικό παιδί. Αν, ωστόσο, η κατάσταση σας ανησυχεί καθώς θέλετε να το προστατεύσετε από τους αγνώστους (π.χ. στο δρόμο) αλλά ταυτόχρονα να μην το κάνετε να χάσει την φιλικότητά του, δείτε ποια στρατηγική να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι ασφαλές.
- Διδάξτε το μικρό σας συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συζητάει. Φτιάξτε μια λίστα με όσους αισθάνεται άνετα να μιλάει και εξηγήστε γιατί δεν πρέπει να είναι πολύ εκδηλωτικό με άλλους ανθρώπους χωρίς την άδειά σας.
- Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιήστε το ότι υπάρχουν μέρη στα οποία δεν επιτρέπεται κάποιος να το βλέπει ή να το αγγίζει, παρά μόνο οι γονείς του και ο γιατρός, αλλά και πως δεν επιτρέπεται να παίρνει πράγματα (π.χ. καραμέλες) από αγνώστους ή μη οικεία πρόσωπα χωρίς την άδειά σας.
- Εξηγήστε του γιατί θέτετε αυτούς τους κανόνες. Εξηγήστε του ότι υπάρχουν άνθρωποι που ίσως προσπαθήσουν να το βλάψουν ή να το αναγκάσουν να κάνει πράγματα που δεν είναι σωστά και ότι με αυτόν τον τρόπο θα σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές.
- Επιβλέπετε το μικρό σας και βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί τους εν λόγω κανόνες. Στην πράξη, ανάλογα με την περίπτωση, ζητήστε του να αποφασίσει με ποιους ανθρώπους μπορεί να μιλάει και με ποιους όχι και εξηγήστε του γιατί συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιλογή του. Όταν η επιλογή του είναι σωστή επιβραβεύστε το.
- Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, συνεχίστε να συζητάτε μαζί του τα θέματα αυτά και να καθοδηγείτε τη συμπεριφορά του, αυξάνοντας σταδιακά τα επίπεδα ελευθερίας του καθώς βλέπετε ότι αφομοιώνει τους κανόνες και σημειώνει πρόοδο. Εξηγήστε του ότι η γνωριμία με έναν άλλον άνθρωπο γίνεται σταδιακά ενώ η εμπιστοσύνη χτίζεται με το χρόνο και απορρέει από τη συμπεριφορά του άλλου. Συνεχίστε να εκφράζετε την αποδοχή σας ή μη στις επιλογές του, έτσι ώστε να κατανοήσει ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνει όταν αυτή η επιλογή δεν είναι και η πιο επιτυχής.
Διαβάστε επίσης: «Ασφάλεια εκτός σπιτιού»-τρεις κανόνες που πρέπει να διδαχθεί για τον έξω κόσμο.