Βοήθεια, πονοκέφαλος!

Βοήθεια, πονοκέφαλος!

Για ποιο λόγο έχει το παιδί σας πονοκέφαλο και πώς θα το βοηθήσετε;

Ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα αρρώστια, τραυματισμό, θόρυβο, άγχος, κούραση, προβλήματα όρασης αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Είναι σημαντικό να μπορείτε να ξεχωρίσετε τους διαφορετικούς τύπους πονοκεφάλου και τους παράγοντες που μπορεί να τον προκαλέσουν ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακουφιστεί.


Ασθένεια

Κάποια ίωση ή μόλυνση που επηρεάζει τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό ή προκαλεί πυρετό, μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με κάποια ασθένεια συνήθως περνάει μόνος του και ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τον πόνο είναι η χορήγηση παυσίπονου εγκεκριμένου από τον γιατρό του. Αν εκτός από πονοκέφαλο το μικρό σας παρουσιάσει δυσκαμψία στο λαιμό και φαίνεται να είναι σε σύγχυση, μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να ελέγξτε εαν πρόκειται για μηνιγγίτιδα (αν και πρόκειται για σπάνια ασθένεια της οποίας τα συμπτώματα είναι πολύ εμφανή).


Ένταση και άγχος

Πρόκειται για δύο παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο και στα παιδιά. Ένας πονοκέφαλος τέτοιου τύπου μπορεί να εμφανίζεται σποραδικά ή να διαρκεί μια ολόκληρη ημέρα. Το παιδί θα πονάει και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού ενώ ο πόνος είναι συνήθως αμβλύς. Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από το άγχος δεν περνάει πάντα με παυσίπονο. Πιο αποτελεσματική στην περίπτωση αυτή είναι η χορήγηση βιταμίνης Β2, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά με πράσινα φύλλα, στο ψάρι, το κόκκινο κρέας και τους ξηρούς καρπούς.


Ατύχημα

Ένα χτύπημα στο κεφάλι που έχει δημιουργήσει καρούμπαλο μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις αυτοί οι πονοκέφαλοι υποδηλώνουν κάτι σοβαρό, όπως διάσειση. Τα παυσίπονα και ο χρόνος θα ανακουφίσουν το παιδί παιδικός πονοκέφαλοςσας από ένα τέτοιο πονοκέφαλο μετά από χτύπημα ή πέσιμο. Αν, ωστόσο, ο πονοκέφαλος χειροτερέψει μέσα σε 4 με 6 ώρες μετά το ατύχημα, το παιδί σας κάνει εμετό, φαίνεται συγχυσμένο ή πολύ αποχαυνωμένο επισκεφθείτε τον γιατρό σας.


Ημικρανία

Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά ενδέχεται να υποφέρουν από ημικρανίες. Καθώς είναι δύσκολο για ένα παιδί να περιγράψει πώς αισθάνεται αν υποφέρει από ημικρανία, το υποδηλώνουν συνήθως κάποια σημάδια στη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα αν έχει ημικρανία θα θέλει να ξαπλώσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να κοιμηθεί, πιθανόν δεν θα θέλει να φάει ή να πιει κάτι ενώ μπορεί να είναι ανυπόμονο. Καταρχήν για να μειώσετε τις πιθανότητες της ημικρανίας φροντίστε ώστε το μικρό σας να κοιμάται καλά και να πίνει αρκετά υγρά. Αν η ημικρανία εμφανίζεται μετά από κάποιο περίοδο που το παιδί σας είχε άγχος, ανακαλύψτε και αντιμετωπίστε την αιτία του άγχους του (μπορεί να οφείλεται σε ένα πολύ φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα). Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας ασκήσεις χαλάρωσης αν παρατηρείτε ότι έχει πολλή ένταση και αγχώνεται εύκολα.

Διαβάστε ακόμα το «Παιδικές ημικρανίες: πώς να τις προλάβετε».

 

Extra tips

Ζητήστε τη βοήθεια γιατρού αν το παιδί σας παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα, καθώς ο πονοκέφαλος σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης:

  • Πονοκέφαλος από την μια πλευρά του κεφαλιού
  • Σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης
  • Πόνος ο οποίος ξυπνάει το παιδί σας το βράδυ ή το κάνει να χάσει το σχολείο
  • Εμετός
  • Πρόβλημα στο περπάτημα ή σε άλλες δεξιότητες που σχετίζονται με την κίνηση