Παροτρύνετε την φυσική δραστηριότητα

Παροτρύνετε την φυσική δραστηριότητα

Αντιμετωπίστε την απάθεια που νιώθει ο έφηβός σας για την φυσική δραστηριότητα!

*Με την συνεργασία της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, MSc, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Τα εφηβικά χρόνια είναι γνωστά για τον απαθή τρόπο της ζωής. Βέβαια αυτό είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο, καθώς οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται παραπάνω ύπνο από τα παιδιά, γιατί κατά την περίοδο αυτή μεγαλώνουν και αναπτύσσονται πολύ.

Εάν ξεκινήσατε τώρα να σκέφτεστε τα επίπεδα της ενέργειάς του ή αν για κάποιο λόγο ως οικογένεια το είχατε παραμελήσει στο παρελθόν ή δεν καταφέρατε όταν ήταν ακόμα παιδί να το πείσετε να ασχοληθεί με κάποιο σπορ ή κάποια δραστηριότητα, δεν είναι αργά για να κάνετε τώρα ορισμένες αλλαγές. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ήδη μαζί του  δεσμούς στοργής, αφού σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή ο έφηβός σας σας βλέπει σαν εχθρό του, είναι μάλλον βέβαιο ότι η συμβουλή σας θα πέσει στο κενό.

Αρχικά, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να τον πείσετε ότι ο καθένας, σε κάθε στάδιο της ζωής του, μπορεί να επωφεληθεί από την άσκηση. Μάλιστα, το πλεονέκτημα με τα μεγαλύτερα παιδιά είναι ότι μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να σκεφτούν και να  καταλάβουν το συγκεκριμένο μήνυμα, οπότε και η αποστολή σας είναι λίγο πιο εύκολη. Προσφέρετε επιλογές στον/στην έφηβό σας, οι οποίες θα του φανούν καλές και αφήστε το να αποφασίσει μόνο του. Είναι βασικό όμως οι επιλογές να είναι εφικτές και εύκολα πραγματοποιήσιμες από τον/την έφηβό σας. Οτιδήποτε και αν κάνετε, μην το κάνετε να φανεί σα διδασκαλία.

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες προκειμένου να κρατάτε τους εφήβους σε εγρήγορση:

  • Μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι κάποια πράγματα σχετικά με την  καθημερινή ζωή του εφήβου σας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε σαν παράδειγμα γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές, χορευτές ή ακόμα και επιστήμονες, αν δείτε ότι αυτό πιάνει. Μιλήστε για τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας για να τον πείσετε ότι η άσκηση θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας του.
  • Ο χορός είναι μια πολύ καλή αεροβική άσκηση. Πολλοί έφηβοι που δεν αθλούνται, έχουν αδυναμία στη μουσική. Ικανοποιήστε αυτό το πάθος.
  • Είναι καλό να έχετε οικογενειακές δραστηριότητες, στις οποίες να περιλαμβάνεται κάποιο είδος άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας. Τα Σαββατοκύριακα πηγαίνετε όλοι μαζί μια βόλτα στο βουνό ή στην εξοχή, κάντε μια βόλτα με τα ποδήλατα στο πάρκο ή –γιατί όχι- αναμετρηθείτε σε έναν αγώνα τένις ή paint ball ( ο ανταγωνισμός άλλωστε αρέσει στους εφήβους). Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις διακοπές σας! Επιλέξτε έναν προορισμό που να είναι ελκυστικός για τον έφηβό σας και ο οποίος να περιλαμβάνει και κάποια αθλήματα για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικίες.
  • Προτρέψτε τον να αναλάβει μια δουλειά μερικής απασχόλησης σε κάποιο κοντινό αθλητικό χώρο, έτσι ώστε να έρθει πιο κοντά στον αθλητισμό, να δει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και, εάν του δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
  • Σκεφτείτε την καλοκαιρινή κατασκήνωση ή τις διακοπές, οι οποίες συνδυάζονται με περιπετειώδεις δραστηριότητες.
  • Προσφερθείτε να οργανώσετε κάποια πιο ειδικά αθλήματα (ιππασία, διαδρομή στην εξοχή με ποδήλατα, πολεμικές τέχνες), τα οποία κινητοποιούν τους μύες και στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Extra Tip: Η εφηβεία είναι μια περίοδος, η οποία διακατέχεται από άγχος και πολλοί έφηβοι την περνάνε πολύ δύσκολα. Και οι έφηβοι, ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση, έπαινο και ενθάρρυνση. Αν ο έφηβός σας τα πάει καλά με τον εαυτό του όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσει μαζί σας, με τους συνομήλικούς του, καθώς και με άλλους ενήλικες. Επίσης, θα σέβεται περισσότερο τον εαυτό του και το σώμα του. Η ανεβασμένη αυτοεκτίμηση είναι υψίστης σημασίας για όλη τη ζωή του/της εφήβου σας.

Κάντε το quiz: «Fitness quiz: Πόσο υγιεινή ζωή κάνει η οικογένειά σας;»