Διώξτε τις μελανιές!

Διώξτε τις μελανιές!

Πώς να φροντίσετε το μικρό σας όταν εμφανίσει μελανιά

Όσο πιο ενεργητικό είναι το παιδί σας τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να χτυπήσει και να εμφανίσει μώλωπες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή μιας φυσικής δραστηριότητας. Γιατί δημιουργείται ένας μώλωπας και πώς μπορείτε να τον θεραπεύσετε; Οι απαντήσεις στη συνέχεια.

Ένα μώλωπας δημιουργείται όταν οι φλέβες «τραυματίζονται» δημιουργώντας μια σκουρόχρωμη κηλίδα, που συνοδεύεται από πόνο και πολλές φορές από οίδημα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου 7 με 10 ημέρες. Αρχικά το χρώμα του είναι ένας συνδυασμός από μαύρο, μπλε και μωβ και σιγά σιγά αρχίζει να ξεθωριάζει και να μετατρέπεται σε έναν συνδυασμό καφέ, κίτρινου και πράσινου.  

Θεραπεία

Δεν χρειάζεται να κάνετε και πολλά για να εξαφανίσετε τις μελανιές, αφού γενικά δεν θεωρούνται επικίνδυνες. Εάν δεν θέλετε, όμως, το μικρούλι σας να μοιάζει με τον Rocky που μόλις βγήκε από το ρινγκ:

  • Τοποθετήστε πάγο στο σημείο αν δεν υπάρχει ανοιχτή πληγή.
  • Κάντε ελαφρύ μασάζ και ασκήστε πίεση για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να απαλύνετε τον πόνο.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να κρατάει ψηλά το σημείο που έχει μελανιά (πιο εύκολο αν έχει γίνει στο χέρι ή στο πόδι του) ώστε να μειωθεί το οίδημα και να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος.
  • Αφήστε το σημείο του σώματος που εμφανίζει τον μώλωπα να ξεκουραστεί ώστε να θεραπευθεί από μόνο του.
  • Στο εμπόριο κυκλοφορούν κρέμες για τους μώλωπες. Το καλό είναι να μην φορτώνεται το παιδί σας με φάρμακα για κάτι τόσο απλό και ακίνδυνο, εάν ωστόσο το παιδί την χρειάζεται οπωσδήποτε (π.χ. πλησιάζει η γιορτή του σχολείου και λέει ποίημα), μιλήστε στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει κάποια κατάλληλη.

SOS tip:

Αν ο μώλωπας δεν περνάει μέσα σε ένα διάστημα 7- 10 ημερών, αυξάνεται σε μέγεθος, είναι πιο σκληρός ή πονάει περισσότερο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.