Βλάπτει τα μάτια το 3D;

Βλάπτει τα μάτια το 3D;

Είναι ασφαλείς οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια 3D;

*Με την συνεργασία του χειρουργού οφθαλμιάτρου, ειδικού στον στραβισμό και την παιδοφθαλμολογία, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.


Έχετε ενδοιασμούς σχετικά με τις ταινίες 3D διότι ανησυχείτε ότι μπορεί να βλάψουν τα μάτια του παιδιού σας; Καθώς οι τρισδιάστατες εικόνες μοιάζουν πολύ με τις εικόνες της πραγματικής ζωής, η παρακολούθηση ταινιών 3D είναι ασφαλής με τη διαφορά ότι μπορεί να κουράσουν.

Παρόλο που πολλές εταιρείες που δημιουργούν παιχνίδια 3D έχουν προειδοποιήσει ότι η έκθεση σε τρισδιάστατες εικόνες ενδέχεται να βλάπτει παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι εν λόγω εικόνες βλάπτουν τα μάτια του μικρού σας. Ούτως ή άλλως το μάτι έχει αναπτυχθεί Depositphotos 8118930_mπλήρως στην ηλικία των 3, πολύ πιο νωρίς από τη στιγμή που το παιδί σας θα αρχίσει πιο συστηματικά να παρακολουθεί ταινίες και να παίζει παιχνίδια 3D.  

Στην πραγματικότητα οι εικόνες 3D μοιάζουν πολύ με τις εικόνες της πραγματικής ζωής. Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τον κόσμο γύρω μας; Ο εγκέφαλος χτίζει μια τρισδιάστατη αντίληψη για τον κόσμο συνδυάζοντας ελαφρώς διαφορετικές εικόνες από κάθε μάτι. Αντίστοιχα σε μια ταινία 3D, τα ειδικά γυαλιά δημιουργούν μια τρισδιάστατη εικόνα διαχωρίζοντας κάποιες εικόνες για το δεξί και κάποιες για το αριστερό μάτι.

Ωστόσο η διαρκής και καμιά φορά γρήγορη κίνηση, οι διαφορές ανάμεσα στο τι βλέπει κάθε μάτι, οι αλλαγές στην εστίαση πιθανόν να κουράσουν το παιδί σας. Αν το μικρό σας ζαλίζεται, συμβουλέψτε τον να κλείσει για λίγο τα μάτια του για λίγα λεπτά ή να καθίσει πιο κοντά ή πιο μακριά από την οθόνη. 

Extra tip: Ένα παιδί που έχει πρόβλημα στα μάτια, π.χ. στραβισμό, είναι πιο πιθανό να κουραστεί, να έχει πονοκέφαλο ή ναυτία παρακολουθώντας μια ταινία ή παίζοντας ένα παιχνίδι 3D.