Παιδική παχυσαρκία

Παιδική παχυσαρκία

Παιδική Παχυσαρκία: Αιτίες και Αντιμετώπιση

*Γράφει ο Παπαθεοδώρου Ιωάννης, Παθολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στις προηγμένες κοινωνίες και μία από τις σημαντικότερες αιτίες αύξησης θνησιμότητας παγκοσμίως, αποτελώντας ένα σημαντικό ιατροκοινωνικό πρόβλημα που σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και προσβάλλει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Συμφώνα με τον WHO η παχυσαρκία ορίζεται ως η περίσσια βάρους για δεδομένο ύψος με κριτήριο το Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index, BMI) που υπολογίζεται ως βάρος (kg)/ύψος στο τερτάγωνο (cm2). Στα παιδία οι κανονικές τιμές ΔΜΣ αλλάζουν σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο.

deiktis-mazas-swmatos

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακή νόσο, αρτηριακή υπέρταση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Παράγοντες που επηρεάζουν και επιπτώσεις

Οι παράγοντες που επιδρούν στην παιδική παχυσαρκία  είναι η κληρονομικότητα, το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, η έλλειψη φυσιολογικής άσκησης, η λανθασμένη διατροφή κ.α.. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και πολυοργανικές. Έτσι έχουμεπροδιάθεση για δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, εμφανισιακά προβλήματα όπως γυναικομαστία στα αγόρια, υπερτρίχωση και ακμή στα κορίτσια, ορμονικά  προβλήματα, ορθοπεδικές επιπλοκές, γαστρεντερικά προβλήματα (λιπώδες ήπαρ, χολολιθίαση),  αναπνευστικά προβλήματα και σύνδρομο άπνοιας, αυξημένη συχνότητα κοινών λοιμώξεων καθώς και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών τα οποία εξελίσσονται σε μοναχικά, καταθλιπτικά και με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αντιμετώπιση

  • Λήψη πρωινού γεύματος
  • Τα κύρια γεύματα να είναι πλήρη
  • Αυξήστε φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιο και προτιμήστε  χυμούς φρούτων και λαχανικών αντί για αναψυκτικά
  • Μειώστε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού (fast food)
  • Μάθετε τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό
  • Άσκηση
  • Θηλάστε κατά την  περίοδο της γαλουχίας. Ο μητρικός θηλασμός ελαττώνει  40% τις πιθανότητες των παιδιών να γίνουν παχύσαρκα