Κολπίτιδα: Αιτίες , Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Κολπίτιδα: Αιτίες , Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν το PH του κόλπου γι' αυτό και οι στατιστικές αναφέρουν πως η πλειοψηφία των γυναικών θα εμφανίσει περισσότερα από ένα περιστατικά κολπίτιδας.

Τα στατιστικά δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού αναφέρουν ότι οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν περισσότερα από ένα περιστατικά κολπίτιδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και παρότι είναι αλήθεια πως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση αποτελούν τις κυριότερες περιόδους εκδήλωσης της μόλυνσης, δεν σημαίνει πως και νεότερες γυναίκες  δεν μπορούν να έρθουν αντιμέτωπες μαζί της.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από επιλογές που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο PH του κόλπου. Εάν, λοιπόν, βιώνετε άγχος (π.χ. κατά την περίοδο της εξεταστικής περιόδου), ακολουθείτε την μόδα φορώντας πολύ στενά ρούχα, χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής ή ακολουθείτε πολύ συχνά φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. λαμβάνεται άκριτα αντιβιοτικά) μπορεί να εμφανίσετε κολπίτιδα.

Πως θα το καταλάβω;

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι αρκετά ευδιάκριτα και περιλαμβάνουν:

  • Ερεθισμό και κνησμό στον κόλπο και το αιδοίο
  • Ερυθρότητα στα τοιχώματα του κόλπου
  • Λευκή και παχύρευστη έκκριση από τον κόλπο με δυσάρεστη οσμή και περίεργο χρώμα, ενώ δεν είναι απίθανο να περιλαμβάνουν και λίγο αίμα

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντικό να απευθυνθείτε αμέσως στον γυναικολόγο σας για να βρείτε την αιτία της κολπίτιδας και να ακολουθήσετε τις κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Πρόληψη

Κι επειδή, όπως λέμε, «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», μην ξεχνάτε:

  1. Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
  2. Να αποφεύγετε τις εσωτερικές κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά
  3. Να σκουπίζεστε με την σωστή φορά (από μπροστά προς τα πίσω)
  4. Να περιορίσετε τα σερβιετάκια και την χρήση ταμπόν
  5. Να προτιμάτε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα
  6. Να εντάξετε στην διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D (γιαούρτι, γάλα κοκ.) που προστατεύουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του κόλπου.