Μόνος στο σπίτι!

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για να μείνει μόνο του στο σπίτι με ασφάλεια.

Για να είναι ένα παιδί ικανό να αναλάβει ευθύνες και να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση όταν μένει μόνο του στο σπίτι απαιτείται χρόνος και εξάσκηση. Από την ηλικία των 10 ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί μια επείγουσα ή αναπάντεχη κατάσταση, όπως αν πέσει ο γενικός διακόπτης ή αν χτυπήσει ξαφνικά το κουδούνι. Ωστόσο, εξαρτάται από το πόσο ώριμο και υπεύθυνο είναι το ίδιο, πράγμα το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία του. Αν σκέφτεστε πως ήρθε ο καιρός να μπορείτε να αφήνετε το παιδί σας μόνο στο σπίτι με ασφάλεια, όταν θέλετε να βγείτε, ακολουθήστε μερικές συμβουλές για να το βοηθήσετε αλλά και να διαπιστώσετε αν είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνες.

Μόνος στο σπίτιΔιδάξτε τα βασικά. Το να είναι κάποιος υπεύθυνος για τον εαυτό του και για το σπίτι είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εξάσκηση και πρακτική. Συζητήστε με το παιδί σας για το πώς θα αισθανόταν αν έμενε μόνο του στο σπίτι και επισημαίνετε ότι δεν θα το αφήσετε μόνο του πριν να νιώσει άνετα. Ξεκινήστε κάνοντας το παιδί σας να συνηθίσει τους καθημερινούς ήχους του σπιτιού, όπως το χτύπημα του κουδουνιού και του τηλεφώνου. Σύντομα θα μπορεί να αναγνωρίσει παράξενους και αναπάντεχους θορύβους στους οποίους πιθανόν να πρέπει να ανταποκριθεί. Φροντίστε να έχετε μια λίστα με τηλέφωνα την οποία θα μπορεί το παιδί σας να συμβουλευτεί σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης χρειάζεται να του δείξετε πώς κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν οι πόρτες, να γνωρίζει πώς να προσφέρει τις βασικές πρώτες ανάγκες και να σέβεται τους κανόνες του σπιτιού.

Δώστε του χρόνο. Όταν φεύγετε για πρώτη φορά από το σπίτι, φροντίστε να είστε κάπου κοντά. Μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια που θα παραμείνετε εκτός σπιτιού και την απόσταση ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού σας. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο αλλά φοβάται να μείνει μόνο του στο σπίτι; Δοκιμάστε να λείπετε για λίγο την ημέρα, καθώς το σκοτάδι μπορεί να το τρομάζει περισσότερο. Σταδιακά θα αισθάνεται πιο άνετα.    


Κουίζ. Είναι το παιδί σας έτοιμο για να μείνει μόνο του στο σπίτι; Βάλτε το να απαντήσει στο παρακάτω τεστ (από το πρόγραμμα για την ασφάλεια στο σπίτι του
Child Safe Canada) για να το διαπιστώσετε.

1. Όταν το κουδούνι χτυπάει ξαφνικά, εσύ:

Α. Tρέχεις και κρύβεσαι. Μπορεί να είναι η θεία σου που έρχεται για να σε κουρέψει.

Β. Κοιτάς από το ματάκι της πόρτας και ανοίγεις.

Γ. Tο αγνοείς και συνεχίζεις να παίζεις βιντεοπαιχνίδια.

Δ. Τσεκάρεις αλλά δεν ανοίγεις την πόρτα.

Σωστή απάντηση: Δ

2. Το τηλέφωνο χτυπάει όταν είσαι μόνος στο σπίτι. Ποια είναι η πιο ασφαλής απάντηση στην ερώτηση «Γεια σου, είναι η μητέρα σου εκεί»;

Α. Είναι έξω και κάνει βόλτα με έναν ελέφαντα

Β. Είναι απασχολημένη αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να μιλήσει στο τηλέφωνο

Γ. Δεν είναι στο σπίτι. Να κρατήσω κάποιο μήνυμα;

Απάντηση: Β