Τι να προσέξετε όταν το μικρό σας παρακολουθεί αθλητικές δραστηριότητες κάτω από τον καυτό ήλιο και πως θα εξασφαλίσετε την ασφάλειά του όταν κολυμπάει;
Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ήλιου χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά στις δραστηριότητες του μικρού σας. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι!
Γυμναστική και δραστηριότητες σε υψηλές θερμοκρασίες
- Η ένταση των δραστηριοτήτων που διαρκούν παραπάνω από 15 λεπτά θα πρέπει να μειώνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
- Αν το μικρό σας ξεκινάει ένα πρόγραμμα ασκήσεων τώρα το καλοκαίρι ή θα συνεχίσει μια δραστηριότητα σε μια περιοχή με μεγαλύτερη θερμοκρασία, η ένταση και η διάρκεια των ασκήσεων πρέπει αρχικά να περιορίζονται. Στη συνέχεια μπορούν να αυξάνονται σταδιακά για μια περίοδο 7 έως 14 ημερών έτσι ώστε το μικρό σας να εγκλιματιστεί στην υψηλότερη θερμοκρασία.
- Πριν το μικρό σας ξεκινήσει μια δραστηριότητα ή ασκήσεις γυμναστικής, φροντίστε να έχει πιει την κατάλληλη ποσότητα νερού ώστε να μην διψάει. Στην συνέχεια καλό θα ήταν να ενυδατώνεται τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά.
- Πρέπει να φοράει ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από απορροφητικό ύφασμα, ώστε να διευκολύνεται η εξάτμιση του ιδρώτα, καπέλο και φυσικά αντηλιακό!
- Παιχνίδια ή δραστηριότητες που γίνονται στον ήλιο θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαλείμματα για νερό. Αν τα παιδί σας αισθάνεται ότι ζεσταίνεται υπερβολικά η ότι κουράζεται πολύ, είναι καλύτερο να συμμετέχει σε δραστηριότητες σε μέρη με λιγότερη ζέστη, όπως για παράδειγμα σε ένα κλειστό κλιματιζόμενο χώρο και όχι στον ήλιο.
Στη θάλασσα
- Τα παιδιά πρέπει να φορούν πάντα σωσίβια μέσα σε βάρκες ή σε μικρά πλεούμενα. Βεβαιωθείτε ότι το σωσίβιο είναι στο κατάλληλο μέγεθος, ότι δεν φοριέται χαλαρό και ότι είναι κανονικά δεμένο. Παιχνίδια και στρώματα θαλάσσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια.
- Επίσης, καλό θα ήταν να μην κολυμπάει μόνο του. Ακόμα και οι καλύτεροι κολυμβητές χρειάζονται παρέα!
- Τα μικρότερα παιδάκια χρειάζονται συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό. Κρατήστε μια κοντινή απόσταση από το μικρό σας όσο το άνοιγμα του χεριού σας.
- Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας δεν θα βουτήξει στο νερό εκτός και αν του το επιτρέψει κάποιος ενήλικος ο οποίος γνωρίζει τη θάλασσα και το βυθό.
Στην πισίνα
- Μην χρησιμοποιείτε πισίνες στις οποίες λείπει ή έχει σπάσει το κάλυμμα του σημείου που γίνεται η αλλαγή του νερού.
-
Φροντίστε να έχετε κοντά στην πισίνα εξοπλισμό διάσωσης αλλά και ένα κινητό τηλέφωνο.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε βοηθήματα για το κολύμπι που επιπλέουν. Δεν υποκαθιστούν τα σωσίβια και μπορεί να δώσουν στα παιδιά και στους γονείς μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας.