Κανόνες για να βρεθείτε αν χαθεί

Κανόνες για να βρεθείτε αν χαθεί

Τι να κάνει αν χαθεί σε έναν πολυσύχναστο χώρο

Η προοπτική να χάσετε το μικρό σας σε ένα πολυσύχναστο χώρο, φαντάζει εφιαλτική. Σίγουρα δεν θέλετε ούτε να το σκέφτεστε  και ίσως δεν θέλετε να ασχοληθείτε καν με μια τέτοια πιθανότητα. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποια στιγμή είναι πιθανό να βρεθείτε σε έναν χώρο με πολύ κόσμο και καλό είναι το παιδί σας να γνωρίζει κάποιους βασικούς κανόνες αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να βρεθείτε σύντομα σε περίπτωση που χαθείτε. Πέντε ερωτήσεις θα σας δώσουν τις κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γνωρίζει.

Κατανοεί πόσο μπορεί να απομακρυνθεί;Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο μικρό σας πριν βρεθείτε στον πολυσύχναστο χώρο πόσο μπορεί να απομακρυνθεί από εσάς. Για ένα μικρότερο παιδί ένας πιθανός κανόνας είναι «να κρατιόμαστε από το χέρι» και για ένα μεγαλύτερο «θα απομακρυνθείς τόσο ώστε να σε βλέπω και να με βλέπεις». Ο κανόνας που θα θέσετε εξαρτάται μεν από την ηλικία, αλλά και από το μέγεθος του πλήθους. Φροντίστε δε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κατανοήσει τον κανόνα πριν την άφιξή σας. 

Γνωρίζει τι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει αν χαθεί; Εξηγήστε του πως σε περίπτωση που χαθεί, είναι προτιμότερο να παραμείνει ακίνητο στη θέση του και να σας φωνάξει, χρησιμοποιώντας όμως το όνομά σας και όχι «μαμά» ή «μπαμπά».

Μπορεί να αναγνωρίσει έναν «ασφαλή» άγνωστο;Δείξτε του πώς να αναγνωρίζει τους αγνώστους από τους οποίους δεν θα κινδυνεύσει. Για παράδειγμα μπορεί να απευθυνθεί στους εργαζόμενους σε ένα πολυσύχναστο χώρο (π.χ. σε ένα φεστιβάλ, σε ένα μουσείο), ενώ αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο όπου δεν υπάρχει κάποια διοργάνωση, εξηγήστε του να αναζητήσει μια μητέρα με παιδιά, η οποία είναι το πιθανότερο άγνωστο πρόσωπο που θα μπορούσε να προσφέρει τη βοήθειά του. Γενικά δοκιμάστε να αναζητάτε παρέα «ασφαλή» πρόσωπα, με τη μορφή παιχνιδιού, όταν βγαίνετε έξω για να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει πιο εύκολα έναν υποψήφιο βοηθό σε περίπτωση που χαθεί.   

Διαβάστε ακόμα: "Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι άγνωστοι

Ξέρει τι θα πει; Το επόμενο βήμα είναι να γνωρίζει τι θα πρέπει να πει στο άγνωστο άτομο. Το πιθανότερο είναι το μικρό σας να έχει σοκαριστεί ή να έχει τρομάξει που σας έχει χάσει, επομένως δεν είναι παράλογο να μην ξέρει πώς να ζητήσει βοήθεια από κάποιον άγνωστο. Το παιχνίδι ρόλων, στο πλαίσιο του οποίου θα του μάθετε προτάσεις του τύπου «χάθηκα», «έχασα τη μαμά μου» θα το βοηθήσει.

Γνωρίζει προσωπικές πληροφορίες; Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει το επώνυμό σας αλλά και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αν είναι πολύ μικρό γράψτε τα απαραίτητα στοιχεία σε ένα χαρτάκι που θα έχει στην τσέπη του, εξηγώντας του πώς  μπορεί να τα χρησιμοποιήσει (π.χ. να δώσει τον αριθμό σας στον «ασφαλή» άγνωστο για να σας καλέσει).  

Διαβάστε ακόμα: "Προστασία από τους αγνώστους"

paidi idΑγοράστε το!

Παιδική ταυτότητα καρπού σχδιασμένη για να μην μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από το παιδί. Έχει μεγάλη εσωτερική τσέπη ώστε να χωράει μια μικρή ταυτότητα με χρήσιμες πληροφορίες (όνομα, τηλέφωνο ανάγκης, αλλεργίες, φαρμακευτική αγωγή). Δείτε λεπτομέρειες πατώντας την εικόνα.