Τρίζει τα δόντια του!

Τρίζει τα δόντια του!

Γιατί το μικρό σας τρίζει τα δόντια ενόσω κοιμάται και πώς να το βοηθήσετε να εγκαταλείψει αυτή τη συνήθεια

Το μικρό σας τρίζει τα δόντια του ενώ κοιμάται; Διάφοροι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτή τη συνήθεια, που υιοθετείται ασυνείδητα. Για να το βοηθήσετε προσφέρετε ανακούφιση και βοηθήστε το χαλαρώσει μιας και το άγχος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλεί τον λεγόμενο βρυγμό.

Παρόλο που οι αιτίες του βρυγμού δεν είναι εντελώς γνωστές, υπάρχουν παράγοντες που τον προκαλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως το τρίξιμο των δοντιών παρατηρείται, πρώτον, την περίοδο που βγαίνουν τα νεογιλά δόντια και, δεύτερον, την περίοδο που αυτά αντικαθίστανται από τα μόνιμα.

Ένας από τους πιο «ύποπτους» παράγοντες είναι το άγχος. Για παράδειγμα το άγχος που προκαλείται από μια επικείμενη δραστηριότητα, από μια εξέταση στο σχολείο ή από την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των μελών της οικογένειας ενδέχεται να προκαλέσει ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, εν είδει αντίδρασης του παιδιού.

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκληθεί αν η πάνω και η κάτω σιαγόνα δεν έχουν σωστή αντιστοιχία.

Όταν ένα παιδί πιπιλάει το δάχτυλό του, τρώει τα νύχια του ή δαγκώνει το εσωτερικό από το μάγουλό του έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τρίζει τα δόντια του ενώ κοιμάται. 

Ο βρυγμός μπορεί ακόμα να προκαλείται από πόνο ή επειδή το παιδί είναι υπερκινητικό.

Πώς θα το βοηθήσετε;

  1. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε την αιτία του άγχους και να βοηθήσετε το παιδί σας να χαλαρώσει ειδικά πριν τον ύπνο, ακολουθώντας λόγου χάρη ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, όπως μπάνιο, ανάγνωση παραμυθιού, ακρόαση ήρεμης μουσικής.  
  2. Κάντε του απαλό μασάζ στους μύες της γνάθου για να μην είναι τόσο σφιγμένοι.
  3. Επειδή το τρίξιμο των δοντιών έχει συνδεθεί και με την αφυδάτωση, φροντίστε να πίνει αρκετό νερό.  
  4. Σε μεγαλύτερα παιδιά αν το πρόβλημα είναι έντονο ενδεχομένως να χρειαστεί η χρήση ενδοστοματικού νάρθηκα (ειδικό πλαστικό μασελάκι) κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μάθετε και αυτό!

Σπανιότερα το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών, πόνο στη γνάθο και πονοκέφαλο.