Είναι πολύ άρρωστο για να πάει σχολείο;

Είναι άρρωστο! Να πάει σχολείο ή όχι;

Ποια είναι τα σημάδια που θα σας δείξουν ότι δεν είναι αρκετά καλά για να πάει στο σχολείο

Την προηγούμενη ημέρα ανέβασε δέκατα, είχε συνάχι ή έκανε εμετό αλλά το επόμενο πρωί σας λέει ότι αισθάνεται καλά για να πάει στο σχολείο. Πως θα καταλάβετε εάν όντως είναι αρκετά υγιές για να πάει στο σχολείο;

Συνάχι.Αν το μικρό σας έχει συνάχι αλλά κατά τα άλλα τρώει, παίζει και έχει διάθεση δεν υπάρχει λόγος να μην πάει σχολείο, αρκεί να το εφοδιάσετε με αρκετά χαρτομάντιλα και, φυσικά, να γνωρίζει και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Αν από την άλλη, δεν έχει όρεξη για φαγητό, είναι ληθαργικό ή βλέπετε απότομη αλλαγή στη διάθεσή του, πιθανόν να μην είναι ένα απλό συνάχι και ίσως χρειαστεί να παραμείνει σπίτι για να ξεκουραστεί. Αν το ακούσετε να αγκομαχά ή να βήχει επίμονα τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Όταν θα αισθάνεται καλύτερα, τότε στείλτε το στο σχολείο. Οι ιώσεις μεταδίδονται τις 2 με 3 πρώτες ημέρες επομένως από τη στιγμή που το μικρό σας θα αισθάνεται καλά δεν θα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στα άλλα παιδιά.    

Πυρετός. Συνήθως πυρετό χαρακτηρίζουμε την θερμοκρασία του σώματος που ξεπερνά τους 38 °C. Αν έχει δέκατα αλλά δεν έχει χάσει την όρεξή του για φαγητό και έχει καλή διάθεση δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει στο σπίτι, αν και θα ήταν καλό για να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί αρκετά. Φυσικά θα πρέπει να παραμείνει σπίτι σε περίπτωση που έχει πυρετό από 38 °C και πάνω. Αν ο πυρετός διαρκεί πάνω από 3 ημέρες ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως εμετό ή ατονία, τότε επισκεφθείτε άμεσα τον παιδίατρο. Όταν πέσει ο πυρετός και εκείνο αισθάνεται πιο ενεργητικό είναι ώρα να επιστρέψει στο σχολείο.

Διάρροια και εμετός. Αρχικά είναι δύσκολο να διαπιστώσετε ποια είναι η αιτία του εμετού ή της διάρροιας μιας και μπορεί να προκληθεί από τροφική δηλητηρίαση ή δυσανεξία στη λακτόζη μέχρι γαστρεντερίτιδα. Αν το μικρό σας είναι κάτω των 5 ετών μην το στείλετε στον παιδικό και γιατί προφανώς θα λερωθεί και θα λερώσει αλλά και γιατί αν έχει γαστρεντερίτιδα είναι πιθανό να τη μεταδώσει (ειδικά αν ακόμα δεν έχει συνηθίσει να ακολουθεί συγκεκριμένες συνήθειες προσωπικής υγιεινής, όπως π.χ. να πλένει τα χέρια του αφού χρησιμοποιήσει την τουαλέτα). Για μεγαλύτερα παιδιά μια ημέρα στο σπίτι θα σας δείξει τις αιτίες του εμετού ή της διάρροιας, αν λόγου χάρη οφείλονται σε τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι υπάρχει πιθανότητα αφυδάτωσης ή ο εμετός και η διάρροια συνοδεύονται από πόνους και πυρετό θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αν το παιδί σας αισθάνεται καλύτερα και δεν κάνει εμετό ή διάρροια μισή ώρα μετά το πρωινό τότε μπορεί να πάει στο σχολείο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμα: «Τροφές που απαλύνουν τα συμπτώματα»