Θερινή... ενέργεια!

Αιώρα

Βοηθήστε το αυτό το καλοκαίρι να μείνει ενεργό!

Η δική σας παιδική ηλικία σας έχει αφήσει την ανάμνηση πως το καλοκαίρι το σώμα συνηθίζει να χάνει κιλά. Έτσι δεν ανησυχείτε για το βλαστάρι σας που έβαλε λίγα παχάκια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λάθος! Αυτό που συνέβαινε όταν εσείς ήσασταν μικρή είναι τελείως διαφορετικό από τις σημερινές στατιστικές. Αυτές καταδεικνύουν ότι παιδιά με λίγο επιπλέον βάρος βαραίνουν κι άλλο το καλοκαίρι, ενώ εκείνα που είναι στα πρόθυρα παχυσαρκίας συνήθως περνούν το όριο. Ακόμα και τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος τείνουν τα τελευταία χρόνια να βάζουν μερικά κιλάκια κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Τι έχει αλλάξει;

Ξέρετε γιατί όσα θυμάστε από τις δικές σας καλοκαιρινές εμπειρίες δεν ισχύουν πια; Ακριβώς επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει. Κάποτε το καλοκαίρι για τα παιδιά σήμαινε διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς στο νησί ή το χωριό, ολοήμερο παιχνίδι και κολύμπι στην θάλασσα μέχρι ο ήλιος να αγγίξει τον ορίζοντα. Σήμερα, όμως, τα παιδιά παραμένουν στην πόλη μέχρι την δεκαήμερη άδεια της μαμάς και του μπαμπά και κάθονται μπροστά στην τηλεόραση και το computer χωρίς ουσιαστικά να κινούνται όσο παλιά. Ακόμα και τα παιδιά, όμως, που διαμένουν στην επαρχεία έχουν συνηθίσει τόσο πολύ το chat μέσω facebook και τα εικονικά παιχνίδια που δεν αφήνουν την βολή και την συνήθεια του καναπέ για να βγουν στους αγρούς, τις πλατείες και τις παραλίες.

Είναι όλη μέρα το παιδί σας στον υπολογιστή;

Και σαν να μην έφτανε η καλοκαιρινή αδράνεια, στο μενού έρχεται να προστεθεί και μια τάση υπερφαγίας. Βλέπετε, η ανία που προκαλεί η παραμονή στο σπίτι συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους στην κουζίνα. Ακόμα χειρότερα, όταν είσαι παιδί και η πείνα σου χτυπά την πόρτα συνήθως ικανοποιήσε με ό,τι βρεθεί μπροστά σου και είναι γευστικό και άμεσα διαθέσιμο. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει πως όταν δεν είναι κάπου τριγύρω η μαμά για να φτιάξει ή να επιβάλλει ένα υγιεινό σνακ, στο στομάχι του παιδιού καταλήγουν chips, σοκολάτες, αναψυκτικά κ.ο.κ.

3+5 σωτήρια Tips:

Εάν στις παραπάνω πληροφορίες αναγνωρίσατε και τις συνήθεις πρακτικές του παιδιού σας, ηρεμήστε και μην αγχώνεστε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε την κίνηση και την καλή υγεία.

  • Καλοκαιρινές διακοπές. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να στείλετε το παιδάκι σας στην εξοχή με τον παππού και την γιαγιά, μην διστάζετε ούτε στιγμή. Η αλλαγή εικόνας και οι νέες παρέες θα περιορίσουν την καθιστική ζωή και το μικρούλι σας θα διασκεδάσει τόσο που θα περάσει πιθανότατα τις καλύτερες διακοπές της ζωής του. Επιπλέον, είναι απίθανο η γιαγιά και ο παππούς να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ και η χρήση της τηλεόρασης θα περιοριστεί αφού κάποιες ώρες της ημέρας αυτή θα είναι κατειλημμένη με προγράμματα που πιθανότατα δεν είναι της αρεσκείας του.
  • Κατασκήνωση. Δεν έχετε συγγενείς στην ελληνική ύπαιθρο; Δεν πειράζει! Απλά συζητήστε με το παιδί σας το ενδεχόμενο να πάει κατασκήνωση! Εκεί θα κάνει νέους φίλους και θα πάρει μέρος σε αθλήματα, εκδρομές στην φύση και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Μπορεί στην αρχή η ιδέα να του «ξινίσει», αλλά άπαξ και πάει μια φορά θα θέλει ξανά και ξανά!
  • Στην πόλη. Δεν καταφέρατε να συμφωνήσετε με το παιδί σας για την κατασκήνωση ή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα για να το στείλετε. Μην ανησυχείτε, αφού και στην πόλη υπάρχουν επιλογές :

1. Προσπαθήστε να βγαίνετε έξω με κάθε ευκαιρία. Πηγαίνετε σε πάρκα, παιδικές χαράς, μονοήμερες εκδρομές για πεζοπορία κάπου κοντά. Για την Αθήνα, φερ ειπείν, τα δασικά μονοπάτια της Πάρνηθας ή η άγνωστη στο ευρύ κοινό λίμνη Μπελέτσι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

2. Ποδηλατάδα. Ένα ποδήλατο είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε πως το παιδί σας θα κινείται παραπάνω. Ακόμα κι αν δεν θέλει να σας ακολουθήσει για περπάτημα θα θέλει να κάνει λίγο ποδήλατο, καθώς είναι ένα εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος μετακίνησης.

Γεμίστε το ψυγείο με υγιεινά σνακ

3. Το περιεχόμενο του ψυγείου. Φροντίστε να παρέχετε στο παιδί σας σωστές επιλογές φαγητού. Γεμίστε το ψυγείο με υγιεινά σνακ, όπως μπαστουνάκια λαχανικών, φρούτα, κομματάκια τυριού ή ετοιμάστε για τις δύσκολές ώρες ένα νόστιμο σάντουιτς. Τέλος, αποφύγετε να αγοράζετε πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, σοκολάτες, αναψυκτικά κτλ. Εάν θέλετε να προσφέρετε μια λιχουδιά προτιμήστε σπιτικές μπάρες δημητριακών ή φτιάξτε ρολίνια φρούτων.

4. Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες στις δύο ώρες την ημέρα. Είναι υπεραρκετές! Μην δεχθείτε συμβιβασμούς. Προτείνετε τις υπόλοιπες ώρες κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως κολύμβηση στα θερινά τμήματα ενός κοντινού κολυμβητηρίου. Μια πολύ δροσιστική επιλογή για τις ημέρες του καύσωνα!

5. Μην το αφήσετε να εγκαταλείψει εντελώς το πρόγραμμα. Αφήστε το φυσικά να χαλαρώσει αλλά περιορίστε λίγο τον ελεύθερο χρόνο του με έναν υποτυπώδη σχεδιασμό. Έτσι θα υπάρχει πάντα κάτι να κάνει ή κάτι να περιμένει και ίσως αποφύγει την ανία που το οδηγεί στο ψυγείο.