Ύπνος και σχολικές επιδόσεις

Ύπνος και σχολικές αποδόσεις

Μπορεί άραγε ο ύπνος ή κάποιες συνήθειες πριν από αυτόν να μας κάνουν καλύτερους μαθητές;

Οι καλές συνήθειες στον ύπνο φαίνεται από έρευνες πως επηρεάζουν ένα μεγάλο φάσμα της ζωής μας, από την διατροφή που ακολουθούμε μέχρι και το πόσο καλά απομνημονεύουμε νέες πληροφορίες. Δεν είναι, επομένως, παράλογο να πούμε πως ο ύπνος, η ποιότητα και η διάρκειά του επηρεάζουν τις  σχολικές επιδόσεις του παιδιού.

Όπως αναφέρει η παιδοψυχολόγος MarieNoelleTardyστο βιβλίο της DenyMadeleine«Ώρα για ύπνο» (Μίνωας, 2013):

«Ένα παιδί που πέφτει για ύπνο αργά και δεν κοιμάται αρκετά θα έχει την τάση να παλεύει με την νύστα όταν βρίσκεται στην τάξη. Ακόμα κι αν είναι πανέξυπνο και καλός μαθητής ή μαθήτρια, θα επηρεαστούν η προσοχή και η συγκέντρωσή του. Άλλωστε, τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς αισθάνονται συχνά πιο ασφαλή και ανέχονται καλύτερα την εξουσία, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών».

Πόσο χρόνο χρειάζεται;

Καθώς μεγαλώνουμε οι ανάγκες μας σε ύπνο μειώνονται. Θα εκπλαγείτε, ωστόσο, μαθαίνοντας πόσες ώρες νυχτερινού ύπνου χρειάζεται ένα παιδί σχολικής ηλικίας. Ας δούμε έναν πίνακα:

Ηλικία (σε χρόνια)

Ώρες νυχτερινού ύπνου

6

11

7

10, 50

8

10,25

9 -10

10

11

9,50

12-13

9,25

14-15

9

16

8,50

 paidiipnos

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει πως ένα πρωτάκι που πρέπει να ξυπνήσει στις 8 το πρωί για να πάει στο σχολείο του, θα πρέπει να είναι στο κρεβάτι του το πολύ στις 21:00. Από την άλλη, ένας έφηβος 16 ετών που είναι αναγκασμένος να ξυπνήσει την ίδια ώρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένει ξύπνιος μετά τις 23:00.

Αυτός ο κανόνας, μάλιστα, ισχύει και για την περίοδο των εξετάσεων. Πολλά παιδιά προτιμούν να ξενυχτήσουν για να διαβάσουν, την ώρα ακριβώς που  το σώμα και το μυαλό τους για να λειτουργήσει χρειάζονται ξεκούραση. Είναι, κατά συνέπεια, πολύ σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας να μελετούν όσο έξω έχει ακόμα φως και να κάνουν, εφόσον το επιθυμούν, μια μικρή επανάληψη πριν ξαπλώσουν.

Η MarieNoelleTardy αναφέρει σχετικά με το θέμα αυτό πως είναι ωφέλιμο ένα παιδί να κάνει μια μικρή επανάληψη στα μαθήματά του λίγο πριν πέσει για ύπνο «γιατί έτσι θα τα απομνημονεύσει καλύτερα και θα χρειάζεται μικρότερη προσπάθεια την επομένη στο σχολείο για να τα θυμηθεί».