Η υγιεινή της περιόδου: Όσα πρέπει να κάνουμε για εμάς και τους γύρω μας!

Η υγιεινή της περιόδου: Όσα πρέπει να κάνουμε για εμάς και τους γύρω μας!

8 σημαντικές συμβουλές για την προσωπική μας υγιεινή αλλά και την υγιεινή των χώρων που χρησιμοποιούμε όταν έχουμε περίοδο.

Πρόσφατα μιλήσαμε στο parentipsγια την πρώτη περίοδο της κόρης σας. Είπαμε πότε περίπου να την περιμένετε, πώς να την προετοιμάσετε, πώς να συνδεθείτε συναισθηματικά με εφαλτήριο αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή κοκ. Αυτό, όμως, στο οποίο δεν αναφερθήκαμε –γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα- είναι η υγιεινή γύρω από την περίοδο. Η υγιεινή:

  • Γύρω από το ίδιο το παιδί.
  • Γύρω από τους χώρους που χρησιμοποιεί.

Ξεκινάμε από το δεύτερο, μιας και ουκ ολίγες φορές έχουμε δει σε δημόσιες και ιδιωτικές τουαλέτες λεκάνες λερωμένες με αίμα και καλαθάκια γεμάτα κόκκινα χαρτιά και σερβιέτες σε κοινή θέα. Είναι θέμα παιδείας να φροντίζουμε την καθαριότητα των χώρων που χρησιμοποιούμε και να σεβόμαστε όσους θα τον χρησιμοποιήσουν μετά από εμάς. Γι’ αυτό:

1) Διδάξτε στο παιδί σας πως πρέπει να τυλίγει με καθαρό χαρτί υγείας το χαρτί που μόλις χρησιμοποίησε πριν το πετάξει.

2) Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί το υλικό συσκευασίας της σερβιέτας για να τυλίξει την λερωμένη πριν την πετάξει.

13639607 10208605593971617 1204516213 o

3) Πείτε του πως οφείλει να καθαρίσει την τουαλέτα σε περίπτωση που την λερώσει από αυξημένη ροή, ακόμα και αν πρόκειται για μια δημόσια τουαλέτα (π.χ. σε μια καφετέρια).

4) Καλό θα ήταν να επιβεβαιώνει πως το καζανάκι κατάφερε να απομακρύνει τα υπολείμματα της περιόδου, κι αν όχι να το ξαναπατάει.

Και πάμε τώρα στο ίδιο το παιδί. Παλιότερα ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως όταν μια γυναίκα έχει περίοδο μυρίζει διαφορετικά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει! Ίσχυε κάποτε που οι γυναίκες πίστευαν ότι δεν επιτρέπεται να πλένονται όταν έχουν περίοδο. Ωστόσο, η σωστή υγιεινή είναι ουσιώδης για την υγεία, την αυτοπεποίθηση και τη κοινωνική ζωή του παιδιού.

1) Προτρέψτε την κόρη σας να κάνει μπάνιο το ίδιο συχνά με πριν, αλλά και να πλένει τοπικά τα γεννητικά της όργανα καθημερινά.

2) Εξηγήστε της την διαφορά ανάμεσα στις σερβιέτες υψηλής και χαμηλής ροής για να επιλέγει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες της.

3) Θυμίστε της πως πρέπει να αλλάζει σερβιέτα τακτικά για λόγους υγιεινής αλλά και για να αποφύγει τις διαρροές.

4) Μάθετε στην κόρη σας πώς να υπολογίζει τον κύκλο της (πλέον υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές στα κινητά) αλλά και να αντιλαμβάνεται τα σημάδια που στέλνει το σώμα της, ώστε να προετοιμάζεται φορώντας σερβιετάκι όταν η έμμηνος ρήση πλησιάζει.