Τι είναι και πως μπορείτε να σώσετε το παιδί σας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιορίσει την χρήση του όρου «δευτερεύων πνιγμός» και κατατάσσει τα περιστατικά στην γενικότερη κατηγορία του «πνιγμού». Ωστόσο, για να τονίσουμε τον κίνδυνο που καιροφυλακτεί ακόμα κι όταν νομίζετε πως το παιδί έχει υπερβεί κάθε κίνδυνο, θα σας μιλήσουμε συγκεκριμένα για το τι μπορεί να συμβεί μέχρι και 72 ώρες μετά το περιστατικό.
Όταν το παιδί εισπνεύσει νερό στην θάλασσα , στη πισίνα ή ακόμα και στην μπανιέρα μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και διαρροή υγρού στον πνεύμονα. Κάποιες φορές, μάλιστα, η αντίδραση του σώματος μπορεί με την πάροδο του χρόνου να σπρώξει ακόμα περισσότερο υγρό στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά, τόσο παιδιών όσο και ενήλικων ατόμων, που παρότι γλίτωσαν το άμεσο πνιγμό, κατέληξαν στον ύπνο τους γιατί δεν τους δόθηκαν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες.
Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επιβλέπετε στενά τα παιδιά όταν κολυμπούν ή παίζουν κοντά σε νερό και, εάν δεν καταφέρετε να προλάβετε το κακό, να γνωρίζετε πώς να παράσχετε τις πρώτες βοήθειες στο άτομο που κινδύνευσε. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση πνιγμού θα πρέπει να γυρίσετε το παιδί ανάποδα και στο πλάι και να πιέσετε τον θώρακα για να βγει το νερό. Εάν το παιδί δεν αναπνέει θα πρέπει να προχωρήσετε σε τεχνικές αναπνοές και μαλάξεις, στις οποίες θα πρέπει να έχετε εκπαιδευτεί.
Εάν παρατηρήσετε επίμονο βήχα, δυσχέρεια στην αναπνοή αλλά και σημάδια έντονης κόπωσης, ακόμα και ώρες μετά το περιστατικό, είναι επιτακτική ανάγκη να μεταφέρετε το παιδί στα επείγοντα για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να απομακρυνθεί το υγρό από τους πνεύμονες.